Zona de living este cea pe care o folosim cel mai mult pentru socializare cu familia și prietenii sau pentru a ne relaxa la finalul unei zile, la un film sau, pur și simplu, odihnindu-ne pe o canapea confortabilă. Designul contemporan definește livingul ca zonă ce integrează diningul (spațiul în care luăm masa) și bucătăria de tip open space. Spațiul devine astfel mai fluid, mai aerisit, nefiind nevoie de uși sau de alte delimitări.
În funcție de preferințele și nevoile tale, poți amenaja și decora livingul exact așa cum dorești, important este să ai un spațiu bine definit și echilibrat, în care să te simți confortabil. Pentru a obține acest rezultat, ai nevoie de piese de mobilier, textile, decorațiuni și corpuri de iluminat care se îmbină armonios pentru a crea un ambient modern, în tendințe, și funcțional. În living ai posibilitatea de a adăuga toate elementele tale preferate, lumina, culorile și texturile, astfel încât să devină o oază de bucurie și relaxare.
-
Amenajare living în funcție de dimensiune
o Idei amenajare living apartament
o Idei amenajare living casă
o Idei amenajare living cu scară interioară
o Idei amenajare living open space
o Idei amenajare living cu șemineu
-
Reguli amenajare living în funcție de stil
o Amenajarea livingului clasic
o Amenajarea livingului modern
o Amenajarea livingului rustic
o Amenajarea livingului vintage
o Amenajarea livingului minimalist
-
Idei de amenajare și piese de mobilier necesare pentru living
-
Cum integrezi în spațiu decorațiuni interioare living
Amenajare living în funcție de dimensiune
De cele mai multe ori, dimensiunea unui spațiu este criteriul care dictează tot restul amenajării, pentru că este posibil să fim limitați de anumite considerente ce țin de compartimentare. În mod evident, un living de apartament este mai mic decât unul amenajat într-o casă, însă nu înseamnă că nu putem fi creativi sau că nu putem amenaja o cameră funcțională, practică și cu aspect plăcut. Există numeroase soluții pentru a folosi eficient tot spațiul pe care îl ai la dispoziție, astfel încât să obții un living perfect funcțional și plăcut estetic.
Amenajarea unui living mic este foarte ușoară, dacă urmezi câțiva pași simpli.
Idei amenajare living apartament
Amenajarea unui living mic este o adevărată provocare, însă există câteva recomandări care te vor ajuta să amenajezi o cameră nu doar practică și funcțională, ci și un spațiu în care te vei relaxa de câte ori vrei. Regula generală este să optezi pentru piese de mobilier și elemente care dau iluzia unui spațiu mai mare. Folosește culori predominant deschise, piese de mobilier cu picioare, de exemplu, biblioteci modulare care dau impresia unei camere mai aerisite, oglinzi decorative care creează senzația unui spațiu mai mare și accesorii și decorațiuni din materiale naturale, în nuanțe deschise.
Descoperă mai multe idei interesante care sa te inspire sa iti amenajezi biblioteca pentru living, dar și pentru alte încăperi ale locuinței.
Idei amenajare living casă
Un living generos permite amenajarea spațiului în mai multe stiluri. De exemplu, poți folosi piese de mobilier voluminoase, din lemn masiv, care sporesc confortul și creează o zonă de relaxare spațioasă. Alege stilul care ți se potrivește și adaugă fotolii și canapele încăpătoare, o măsuță de cafea mai mare, o bibliotecă sau chiar un șemineu. Regula de bază în încăperile mari este moderația, așa că este recomandat să nu supraaglomerezi livingul, pentru că va părea mai mic decât este de fapt. Încearcă să creezi o armonie între dimensiunile pe care le ai la dispoziție, mobilier și decorațiuni.
Unui living la casă i se potrivește de minune stilul rustic de amenajare. Descoperă care sunt caracteristicile acestuia și cum le poți pune în aplicare.
Idei amenajare living cu scară interioară
Dacă locuiești la casă cu etaj, iar scara interioară face parte parțial sau total din living, aceasta este un element esențial pe care trebuie să îl iei în considerare pentru amenajare. Deși scara interioară îți oferă posibilitatea de a avea mai mult spațiu la parter, s-ar putea să te pună în dificultate și să îți creeze câteva bătăi de cap până găsești cea mai bună formulă de amenajare. Dacă scara este în zona livingului, este important să o integrezi în restul decorului, pentru a nu da senzația unui element separat și nepotrivit. Cu puțină imaginație, scara interioară poate deveni chiar un element unic de decor.
Idei amenajare living open space
Designul open space este din ce în ce mai popular, deoarece oferă mai multă flexibilitate camerei și mobilierului. Adevărata provocare este să faci ca întreg spațiul să aibă același stil și să delimitezi foarte bine încăperile, pentru a nu avea tot timpul senzația că ești tot în bucătărie chiar și atunci când ești în living. De aceea, pentru un living de tip open space cu bucătărie, este important să delimitezi spațiul pentru gătit și camera de zi. Poți alege o insulă de bucătărie sau un bar, cu rolul de a separa cele 2 zone individuale. În funcție de dimensiunea spațiului, insula sau barul pot veni în completarea zonei de dining sau pot chiar înlocui locul de luat masa.
Idei amenajare living cu șemineu
Dacă dorești un living cu șemineu, cel mai probabil vei alege să-l montezi în living, camera de zi oferind cele mai multe opțiuni de amenajare. Șemineul se poate transforma ușor în piesa centrală a unui living modern, fiind nu doar o sursă de căldură, ci și un element deosebit în designul interior. În trecut, șemineul era utilizat doar pentru încălzirea unei încăperi, însă în prezent acesta are și un rol decorativ de impact în crearea unei atmosfere intime și calde. Poți monta șemineul pe orice perete al încăperii, acolo unde dorești să creezi un punct de interes.
Reguli amenajare living în funcție de stil
Livingul este prin definiție un spațiu comun, unde familia și cei care vin în vizită trebuie să se simtă bine. De aceea, este important să găsești exact stilul care îți reflectă personalitatea și în care toată lumea se simte bine. În general, este de preferat ca întreaga locuință să fie amenajată în același stil, pentru a păstra armonia și pentru a avea un aspect vizual cât mai echilibrat. O abordare potrivită pentru a urma aceste reguli amenajare living este să iei în considerare tematica din restul casei atunci când amenajezi livingul. Îți oferim câteva idei de amenajare, pe care le poți aplica în mod cât mai natural în spațiul tău.
Amenajarea livingului clasic
Spre deosebire de alte stiluri de amenajare, care se potrivesc și pentru un living mic și pentru unul spațios, stilul clasic este recomandat în general pentru încăperile mai generoase. Stilul clasic se caracterizează prin bogăția detaliilor ornamentale și prin finisajele mobilierului și ale materialelor textile care, dacă nu sunt folosite în proporțiile corespunzătoare, pot crea senzația de supraaglomerare. Decorațiunile clasice, textilele și tapițeriile folosite pentru amenajarea în stil clasic sunt din materiale de lux, precum catifeaua sau mătasea, ceea ce dă o notă de eleganță interiorului.
Amenajarea livingului modern
Stilul modern de amenajare este ușor de realizat și de întreținut. Acesta se remarcă prin simplitatea mobilierului și a decorațiunilor, utilitatea elementelor folosite și un grad înalt de confort. Pentru amenajarea unui living mic și modern sunt preferate piesele cu forme geometrice, suprafețele netede, mobilierul realizat din materiale ușoare și multifuncțional, precum și finisajele neutre. Pentru a da un accent interesant în tipurile de amenajări livinguri moderne, păstrând în același timp o notă elegantă, se pot introduce pete de culoare și modele mai sofisticate pentru piesele de mobilier, comodă TV, bibliotecă și pentru obiectele de decor.
Amenajarea livingului rustic
Deși amenajarea rustică ne duce imediat cu gândul la o cabană la munte, poți aduce influențele specifice indiferent de spațiul în care locuiești. Există o mulțime de modalități prin care poți insera elementele naturale și rustice la tine acasă. Un living cu aspect rustic presupune folosirea lemnului masiv îmbinat cu accente metalice sau din piatră. Astfel, poți opta pentru pardoseli și piese de mobilier din lemn sau cu accente lemnoase, cu aspect vintage. În general, textilele rustice sunt realizate din materiale naturale – lână, bumbac sau in – și sunt decorate cu motive tradiționale. Piesele de mobilier sunt voluminoase și confortabile și creează o atmosferă relaxată.
Amenajarea livingului vintage
Atunci când ne referim la stilul vintage, ne gândim la atmosfera anilor ’40-’50, la mobilier și decorațiuni vechi, cu patină și povești fascinante. Un living cu aspect vintage presupune folosirea unui amestec de elemente contemporane cu antichități, materiale textile și tapițerii din materiale luxuriante, cu printuri florale complexe. Chiar dacă nu ai aceste obiecte la îndemână, dar îți dorești un astfel de stil de amenajare, poți folosi piese moderne de mobilier cât mai simple, pe care să le accesorizezi cu elemente de decor pe care le poți găsi în magazinele de antichități.
Amenajarea livingului minimalist
Pentru amenajarea unui living minimalist, poți opta pentru piese de mobilier statement, pe care să le folosești ca elemente centrale ale amenajării și în jurul cărora să adaugi celelalte elemente de decor. De asemenea, poți alege pentru un model de living minimalist piese mai simple și să folosești corpurile de iluminat și obiectele de decor pentru a exprima acest stil de amenajare. În spațiile minimaliste predomină suprafețele plane, lucioase, materialele simple – sticlă, metal, piatră sau piele – și mobilierul jos, cu laturi drepte.
Idei de amenajare și piese de mobilier necesare pentru living
Indiferent de stilul ales pentru amenajări interioare living, este important să optezi pentru piese de mobilier cât mai confortabile. Canapeaua este elementul central al oricărui living, unde petreci serile, la serialul preferat, te relaxezi la finalul unei zile sau socializezi cu prietenii. Pentru alegerea canapelei potrivite, cele mai importante criterii sunt dimensiunea, forma și gradul de confort pe care îl oferă. Dacă ai un spațiu mai mare sau ai un living open space, poți opta pentru un colțar, care te va ajuta să delimitezi vizual sufrageria de bucătărie sau de zona pentru luat masa. Canapelele extensibile sunt ideale pentru a avea la îndemână un pat suplimentar atunci când invitații rămân peste noapte.
Este important ca mobilierul pentru living să fie nu doar comod, ci și funcțional, pentru a crea un stil unitar și pentru a delimita cât mai eficient spațiile. De aceea, dacă ai un living de mici dimensiuni, alege o măsuță de cafea cu blat din sticlă, potrivit pentru un stil de amenajare clasic sau minimalist. Dimensiunea acesteia este determinată de spațiul pe care îl ai în living și de mărimea canapelei, pentru că este important să păstrezi un echilibru al proporțiilor.
Dintr-un living nu trebuie să lipsească televizorul, care este și unul dintre principalele puncte de interes. Alege o comodă TV spațioasă, cu polițe și sertare, care să ofere și spațiu suplimentar de depozitare, dar și loc pentru a expune decorațiuni în același stil cu restul amenajării.
Livingul este folosit în general și ca spațiu de lucru, mai ales de către cei care lucrează exclusiv de acasă sau în sistem hibrid. Pentru a obține o soluție funcțională, poți transforma un colț al încăperii într-un birou cât mai simplu, practic, în armonie cu restul elementelor din cameră. Pentru a delimita cât mai bine această zonă, poți folosi un birou și un scaun care nu fac parte din același set cu restul pieselor de mobilier. Dacă dorești să camuflezi spațiul de lucru, poți opta pentru un birou încastrat sau pentru o masă și un scaun într-un stil minimalist, care nu ocupă foarte mult loc și care creează un aspect cât mai unitar cu restul decorului. Pentru depozitare, poți folosi o comodă cu sertare, rafturi și etajere.
Barul este un element ideal de legătură atunci când ai un living de tip open space. Ai la dispoziție mai multe opțiuni pentru a obține acest element, fie din structura pereților, fie din alte materiale care se potrivesc cu restul stilului de amenajare. Pentru a obține un aspect echilibrat, poți folosi accesorii și piese de mobilier precum scaunele de bar înalte, etajere sau diverse suporturi.
Șemineul este unul dintre acele elemente pe care le dorim cu toții în living, însă, de cele mai multe ori, spațiul, stilul sau bugetul nu ne permit să le includem în amenajare. Însă, există o mulțime de variante din care să alegi pentru a integra un șemineu chiar și într-un living mic, de apartament. Acesta are rolul de a adăuga un plus de căldură, creând o atmosferă primitoare. În general, șemineul devine punctul de atracție al încăperii, așa că ar trebui să existe un perete sau un colț dedicat, cu rol estetic, pentru a instala un șemineu. Dacă locuiești la casă, poți alege varianta clasică și să construiești un șemineu cu foc natural. Însă, într-un apartament poți opta pentru o sursă electrică ce imită flacăra. Nu așeza în apropierea șemineului alte piese de mobilier, pentru că se pot deteriora în timp de la căldură.
Cum integrezi în spațiu decorațiuni interioare living
Când vine vorba despre decorațiuni interioare living, acestea au rolul de a te ajuta să amenajezi un living primitor, în stilul dorit, în armonie cu piesele de mobilier.
Tapetul este o modalitate accesibilă de decorare living și o alternativă interesantă la zugrăveala clasică. De asemenea, poate oferi acel element special care pune în valoare punctele de atracție din living. Este recomandat să optezi pentru un model care creează un spațiu unitar și care nu încarcă spațiul. Culorile foarte aprinse sau întunecate sau un model mai sofisticat de tapet sunt recomandate pentru livingurile mari, care primesc o cantitate mare de lumină naturală.
Livingul este un spațiu de relaxare, așa că este important să alegem cu atenție și paleta cromatică folosită, pentru a crea acel ambient în care ne putem odihni și în care toată lumea se simte confortabil. Designul echilibrat și culorile bine alese pot pune în valoare livingul și oferă o atmosferă plăcută. De aceea, este indicat să folosești culori care să dea impresia unui spațiu aerisit. Dacă nu ai suficientă lumină naturală, folosește culori calde, nuanțe de roșu, galben sau portocaliu. Dacă livingul este prevăzut cu ferestre mari și multă lumină naturală, poți opta pentru culori mai închise, de exemplu, maro sau gri închis, pentru mobilier și decorațiuni.
Completează decorul cu diverse corpuri de iluminat potrivite amenajării pe care ai ales-o. Alegerea acestora poate fi o provocare, pentru că livingul este în general cea mai mare încăpere din casă. Pentru iluminat, există mai mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare, de exemplu, cât de multă lumină naturală pătrunde în living, ce activități au loc în această cameră și ce stil de amenajare dorești să obții. Poți folosi mai multe tipuri de iluminat, lumina generală fiind cea care dă tonul în încăpere și care trebuie să fie distribuită egal, cu ajutorul plafonierelor, lustrelor sau chiar al unui candelabru. Adaugă și câteva corpuri de iluminat pentru a obține lumina de lucru, cu ajutorul veiozelor și lampadarelor. Acestea trebuie să ofere nu doar intensitate, ci și contrast, pentru a permite desfășurarea respectivelor activități. Dacă dorești să scoți în evidență anumite elemente de decor, de exemplu, tablouri sau polițe, poți folosi lumina de accent, cu ajutorul aplicelor sau al lumânărilor decorative cu LED.
Elementele care contribuie semnificativ la crearea oricărui stil de decorare living sunt materialele textile. Ai la dispoziție o mulțime de materiale, culori și modele moderne din care să alegi. Dacă vrei să creezi iluzia unui spațiu mai mare, optează pentru perdele și draperii deschise la culoare, din materiale mai transparente, și prinde-le cât mai aproape de tavan.
Tot la capitolul textile, covorul poate schimba complet aspectul unui living și poate crea unitate și un plus de confort. Cel mai important pas în alegerea covorului potrivit este să te asiguri că are dimensiunea potrivită. Acesta este așezat în general în zona cea mai animată din living, pentru a crea o delimitare de restul zonelor. Covorul trebuie să fie suficient de mare pentru ca piesele de mobilier să fie așezate pe covor sau laturile să nu depășească zona delimitată de canapea și fotolii.
Alege elemente de decor în același stil cu restul amenajării, păstrând proporțiile conform cu dimensiunea spațiului din living. Alege tablouri din aceeași paletă cromatică, oglinzi, vaze decorative și accesorii în același stil și așază-le atent pentru a completa restul decorului. Adaugă pleduri și perne care creează o atmosferă confortabilă și lumânări parfumate care te ajută să te relaxezi într-un spațiu primitor.
Indiferent de stilul care te caracterizează și pe care dorești să îl aplici în amenajarea livingului, nu uita că acesta este un spațiu, în primul rând, destinat relaxării. De aceea, este indicat să optezi pentru mobilier și piese de decor cât mai primitoare, în care să te simți confortabil și care să-ți creeze o stare de bine.
Sursa foto: Shutterstock
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.