Amenajarea unui dormitor mic
Dormitor

Amenajarea unui dormitor mic: sfaturi și idei de design

Dormitorul este spațiul în care te odihnești și îți încarci bateriile pentru o nouă zi, astfel că designul lui trebuie să fie practic, dar să îți reprezinte și personalitatea în același timp. Deși la prima vedere, un proces de amenajare dormitor mic nu pare să permită ambele lucruri, dacă urmezi câteva sfaturi utile, cu siguranță, vei obține un design reușit.

Descoperă în continuare idei de amenajare a dormitorului în funcție de mai multe criterii.

  • Amenajare dormitor mic în funcție de utilitatea sa
  • Amenajare dormitor mic în funcție de forma sa
  • Amenajare dormitor mic în funcție de stil
  • 4 sfaturi pentru amenajarea dormitorului de dimensiuni reduse

Amenajare dormitor mic în funcție de utilitatea sa

Idei amenajare dormitor mic copii

Idei amenajare dormitor mic copii amenajare dormitor colorat copii

Idei amenajare dormitor copii amenajare dormitor copii

Amenajarea unui dormitor pentru copii poate fi o provocare pentru orice părinte. Pe de-o parte, dormitorul trebuie să fie amenajat într-un mod practic, însă, pe de altă parte, acesta trebuie să fie amenajat în așa fel încât să îi cultive celui mic creativitatea și curiozitatea. Iată câteva idei de amenajare a unui dormitor potrivit pentru copiii mici:

  • Ca punct de plecare, poți alege o poveste pentru copii pe baza căreia să conturezi ideile de amenajare a camerei.
  • În funcție de povestea aleasă, poți să decorezi cel puțin unul dintre pereți cu un tapet care să conțină o imagine interesantă pe care copilul tău să o descopere zi de zi. Evită decorarea tuturor pereților cu tapet colorat, deoarece va oferi senzația de spațiu închis și aglomerat.
  • Permite cât mai mult intrarea luminii naturale în cameră. Dacă ai o fereastră în dormitorul copilului, decoreaz-o cu perdele albe, transparente, din mătase care să permită luminii naturale să pătrundă în cameră. În cazul în care îți dorești ca pe timpul nopții să fie cât mai întuneric în cameră, poți alege draperii opace, închise la culoare, care să nu permită luminii să pătrundă atunci când sunt așezate peste perdele.
  • Folosește o etajeră de colț  sau etajere suspendate pe care să așezi câteva jucării preferate ale copilului.
  • Alege piese de mobilier deschise la culoare, de preferat în nuanțe de alb, roz sau albastru pal, deoarece oferă senzația unui dormitor spațios și luminos.

Dacă îți dorești să afli și mai multe moduri în care poți să creezi iluzia de spațiu generos într-o încăpere mică, citește și 5 trucuri ca să faci încăperile mici să pară mai mari.

Idei amenajare dormitor matrimonial

Idei amenajare dormitor matrimonial amenajare dormitor matrimonial design dormitor matrimonial

dormitor matrimonial dormitor matrimonial cu geam mare amenajare dormitor matrimonial cu geam mare

Un dormitor matrimonial trebuie să fie o oază de liniște în care să se regăsească un echilibru al gusturilor ambilor parteneri. Iată câteva sfaturi de care te poți folosi în amenajarea unui dormitor matrimonial mic:

  • Alege un obiect de mobilier sau un obiect decorativ de bază care să fie important pentru amândoi. Apoi, poți continua amenajarea dormitorului în funcție de piesa aleasă de voi, atât în ceea ce privește stilul, cât și culorile pe care le folosești.
  • Nu încărca spațiul cu prea multe elemente decorative inutile. Având în vedere că un dormitor mic nu dispune de foarte mult spațiu, acesta trebuie folosit în cel mai eficient mod posibil. Astfel, dacă îți dorești totuși obiecte decorative în dormitor, poți să decorezi pereții cu tablouri reprezentative stilului tău sau cu un cufăr din lemn pe care să îl poți folosi și ca spațiu pentru depozitare.
  • Poziționează patul în mijlocul camerei și decorează spațiul din stânga și din dreapta patului cu câte o noptiera pentru dormitor.

Descoperă noptiere pentru dormitor cu sertar si spatiu pentru depozitare la un preț avantajos!

  • Poziționează câte o lampă de dimensiuni reduse cu lumină caldă pe fiecare dintre noptiere. Lumina caldă îți va oferi o atmosferă liniștită și relaxantă.
  • Dacă îți dorești un televizor în dormitor, poți să încorporezi în designul dormitorului tău și o comodă cu spațiu de depozitare pe care să poți amplasa televizorul. Evită televizoarele care au un ecran cu diametrul foarte mare, deoarece dormitorul va părea mai mic și aglomerat.

Descopera si mai multe idei de depozitare potrivite pentru un dormitor mic, astfel încât să profiți de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție, fără să îl încarci inutil.

Amenajare dormitor mic în funcție de forma sa

Indiferent că vorbim de dormitorul din apartament sau de la casă, această încăpere poate să fie construită sub diferite forme. Iată câteva idei de amenajare a unui dormitor dreptunghiular și pătrat.

Idei amenajare dormitor dreptunghiular

Amenajare dormitor mic colorat Amenajare dormitor mic Amenajare dormitor mic cu geam mare

Amenajare dormitor mic cu perete de caramida Amenajare dormitor mic luminos

Un dormitor care are formă dreptunghiulară este de obicei mic și îngust, astfel că amenajarea lui îți poate da bătăi de cap. Iată câteva idei ușoare de amenajare dormitor dreptunghiular care să îți permită să te bucuri de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție:

  • Vopsește pereții mai înguști ai dormitorului în culori puțin mai închise decât ceilalți doi. În acest mod, proporțiile dormitorului se modifică, spațiul căpătând amplitudine.
  • Decorează unul sau doi pereți cu un tapet cu dungi verticale. În acest mod, vei oferi senzația unei camere alungite și spațioase.
  • Poziționează patul în centrul camerei, pe peretele cel mai îngust.
  • Pe peretele opus patului poți poziționa comoda pentru televizor sau dulapul pentru depozitarea hainelor. În acest mod, vei obține un efect de simetrie în dormitor.
  • Dacă spațiul nu îți permite poziționarea unor noptiere în lateralul patului, poți opta pentru o etajera alba de perete, de dimensiuni reduse, pe care să o poziționezi deasupra tabliei patului.

Pentru a obține cel mai bun efect estetic în ceea ce privește amenajarea dormitorului, este important să alegi mobilierul potrivit. Descoperă cum alegi cea mai bună mobilă de dormitor.

Idei amenajare dormitor pătrat

Idei amenajare dormitor patrat amenajare dormitor patrat design dormitor patrat amenajare dormitor patrat cu pat tapitat

Un dormitor pătrat este deja echilibrat, astfel că nu trebuie să apelezi la trucuri de amenajare pentru a obține un echilibru. Din acest motiv, ai mai multă libertate de amenajare, chiar dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este foarte mare. Iată câteva idei:

  • Dacă preferi nuanțele reci, vopsește pereții în albastru sau gri, iar dacă preferi nuanțele calde, poți opta pentru auriu sau teracotă.
  • Alege un set de dormitor care să conțină obiectele de mobilier dorite.

Descoperă oferta noastră de mobila dormitoare mici și decorează-ți camera la un preț avantajos!

  • În ceea ce privește sursele de lumină, fie că îți dorești să completezi sursa naturală existentă, fie îți dorești să incluzi în dormitor o sursă principală de lumină, poți opta pentru un candelabru suspendat sau pentru aplice de dimensiuni reduse pe care să le poziționezi de o parte și de alta a patului.

Amenajare dormitor mic în funcție de stil

Un dormitor de dimensiuni reduse poate fi amenajat cu stil atunci când ții cont de câteva sfaturi utile. Descoperă în cele ce urmează câteva idei de amenajare a unui dormitor mic, în funcție de stilul pe care îl preferi:

Amenajare dormitor modern

Amenajare dormitor modern Amenajare dormitor modern cu pereti albi Amenajare dormitor modern cu perete accent Amenajare dormitor modern cu pereti colorati

Caracteristicile unui dormitor modern sunt în mare parte suprafețele netede, lustruite, din metal sau sticlă, precum și țesăturile cu fibre naturale. Iată câteva idei inedite de amenajare dormitor modern:

  • Amenajează spațiul cu mobilier scund, cu linii suple și picioare la vedere.
  • Folosește un mobilier de dormitor decorat cu uși din oglindă și detalii aurii sau argintii.
  • Nu uita să decorezi spațiul cu câteva plante verzi, precum: cactusul, feriga de cameră, aloe vera sau lavanda.
  • Folosește lămpi care emit lumini direcționale și difuze. În timp ce lumina direcțională se concentrează pe o anumită suprafață și poate fi folosită pentru citit, lumina difuză se distribuie omogen în toată camera, oferind o atmosferă caldă și plăcută.

Amenajare dormitor clasic

Stilul clasic este un design mereu la modă deoarece caracteristicile sale sunt bunul gust, echilibrul și culorile calde, relaxante. Iată cum îți poți amenaja un dormitor în stilul clasic:

  • Vopsește pereții în nuanțe de alb, maro, crem, bej sau gri.
  • Amenajează spațiul cu un set pentru dormitor cu o cromatică bine aleasă.
  • Completează amenajarea cu obiecte decorative de dimensiuni reduse în nuanțe de auriu sau argintiu. Poți poziționa aceste obiecte decorative fie pe comoda TV, fie pe noptiere.
  • Alege o podea din lemn care să completeze cromatica dormitorului.

Amenajare dormitor clasic cu perete accent Amenajare dormitor clasic Amenajare dormitor clasic in tonuri bej

Amenajare dormitor rustic

Amenajare dormitor rustic Amenajare dormitor rustic cu pereti colorati Amenajare dormitor rustic cu dusumea Amenajare dormitor rustic colorat

Stilul rustic este unul deosebit care te duce cu gândul la o vacanță de iarnă petrecută într-o cabană în vârful muntelui. Căldura emanată de focul din șemineu și lumina caldă din încăpere sunt doar câteva dintre caracteristicile acestui stil. Iată cum poți amenaja un dormitor mic în stilul rustic:

  • Alege un mobilier din lemn, cu aspect cât mai natural.
  • Pentru că un dormitor mic are spațiu limitat pentru amenajare, poți folosi etajere din lemn deschis la culoare pe care să poziționezi flori, cărți sau alte elemente decorative, în funcție de preferințele tale.
  • Decorează patul cu o pătură din blană artificială sau amplasează un covor din același material în zona ușii.
  • Vopsește pereții în nuanțe închise, pământii, și evită decorarea acestora cu tapet.
  • Dacă îți permite spațiul, poți integra în decor coșuri de dimensiuni reduse, fructe uscate, obiecte de decor din lemn nefinisat sau elemente decorative textile care arată excelent.

4 sfaturi pentru amenajarea dormitorului de dimensiuni reduse

Dacă îți dorești să amenajezi un dormitor mic într-un mod cât mai eficient, nu uita să ții cont de sfaturile de mai jos:

  1. Accesoriile și decorațiunile pot da un plus de personalitate dormitorului tău, însă având în vedere că spațiul într-un dormitor mic este destul de limitat, folosește decorațiuni de dimensiuni reduse, precum: lumânări, boluri, lămpi sau tablouri de mici dimensiuni.
  2. În ceea ce privește iluminatul, poți să folosești toate cele 3 tipuri de iluminat pentru un dormitor mic: iluminatul de bază care luminează toată încăperea, lumina difuză, care este de regulă aproape de pat, și iluminatul decorativ cu ajutorul veiozelor sau lampadarelor.
  3. Include oglinzi în designul dormitorului tău deoarece acestea arată foarte bine într-un dormitor cu un spațiu redus și măresc câmpul vizual.
  4. Folosește-te de etajere de colț pe care să amplasezi diferite decorațiuni și plante de interior, pentru a oferi un plus de personalitate dormitorului tău.

 idei decorare dormitor mic idei decorare dormitor cu pat tapitat idei decorare dormitor cu perete accent

idei decorare dormitor mic in pastel idei de obiecte decorative dormitor decorare dormitor bej

Amenajează-ți dormitorul în așa fel încât să fie locul de liniște din locuința ta. Fie că preferi un stil modern, rustic sau clasic, un dormitor de mici dimensiuni poate fi amenajat eficient cu un buget redus, dacă ții cont de sfaturile prezentate în acest articol.

 

Sursă foto: freepik.com

Roxana Bocicai

autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *