Bucatarie, Hol

Sfaturi practice pentru renovarea unui apartament

Fie că abia ai achiziționat un apartament și este nevoie de lucrări serioase de îmbunătățire sau dorești să dai un aer nou apartamentului în care locuiești deja, proiectul de renovare este singurul mod în care poți obține casa pe care o dorești. Rezultatul renovării îți va reflecta gusturile, personalitatea și ideea ta de „acasă”. Există și situații în care renovarea este determinată de un eveniment neplăcut, de exemplu, o inundație, însă oricare ar fi motivul pentru care începi acest proiect, trebuie să știi de la început că este unul de amploare, care presupune alocarea de resurse și de timp pentru a obține rezultatul dorit.

Lucrările de renovare au un grad ridicat de complexitate. În plus, durata acestora poate ajunge chiar până la câteva luni, iar costurile diferă și sunt, cu siguranță, semnificative. Indiferent care este motivul pentru care ai decis să începi lucrările de renovare a unui apartament, trebuie să știi încă de la început ce presupune un astfel de proiect. Noi ți-am pregătit un ghid complet cu informații utile și sfaturi practice.

Ce trebuie să știi înainte de începerea renovării

Fie că abia ai cumpărat apartamentul de la un alt proprietar sau locuiești în el de ceva vreme și simți nevoia de ceva nou sau îl pregătești pentru vânzare, înainte de începerea lucrărilor de renovare trebuie să faci o evaluare detaliată cu toate lucrurile de care trebuie să ții cont înainte de a începe.

În general, cele mai ample și costisitoare lucrări într-un apartament sunt cele legate de instalațiile electrice sau termice, mai ales dacă blocul în care locuiești este mai vechi și a trecut ceva timp de la ultimele verificări și reparații. Verifică atent starea tuturor componentelor instalațiilor împreună cu un specialist care îți va indica exact ce trebuie să schimbi și care va fi valoarea aproximativă a acestui proiect.

Deși abia aștepți să ajungi la partea finală, în care alegi mobilierul nou și decorațiunile, etapele premergătoare sunt esențiale pentru ca lucrările de renovare să fie durabile și să nu mai fie nevoie de ajustări și alte reparații. Pentru ca mobilierul nou de bucătărie, de exemplu, să fie pus în valoare și să fie cât mai funcțional, este nevoie ca lucrările premergătoare de renovare să fie făcute cât mai bine și să asigure rezistență pereților pentru corpurile suspendate.

Structura pereților este un alt element important într-o renovare, mai ales dacă planul tău este să renunți parțial sau total la un anumit perete. Dacă intenționezi să modifici configurația camerelor prin demolarea unor pereți, este posibil să ai nevoie de autorizație de renovare și să soliciți o expertiză tehnică pentru a afla dacă structura asupra căreia vrei să intervii este de rezistență sau poate fi modificată.

Este posibil ca în primă fază să nu poți evalua exact care vor fi costurile totale ale renovării. Trebuie să iei în calcul costul materialelor, al obiectelor sanitare, al finisajelor și al mobilei pe care vrei să o înlocuiești, dar și mâna de lucru, dacă apelezi la o firmă specializată. Costurile depind în mare măsură de complexitatea lucrărilor și de calitatea materialelor pe care le alegi. E posibil ca estimarea inițială să fie depășită, așa că este recomandat să ai un fond de rezervă pentru cheltuieli neprevăzute de renovare.

Atunci când locuiești la casă, nu trebuie să îți faci griji cu privire la zgomotele cauzate de lucrările de renovare, însă situația se schimbă dacă stai la bloc. Legea permite efectuarea unor astfel de lucrări doar în anumite intervale de timp, pentru a nu deranja locatarii. Chiar dacă te asiguri că respecți programul de liniște, este recomandat să anunți vecinii înainte de începerea lucrărilor.

 👉 Vezi categoria de mobilier de bucatarie disponibilă la haaus și alege varianta potrivită pentru gusturile și nevoile tale!

Care sunt etapele renovării unui apartament

Renovarea apartamentului este un proces complex, care presupune mai multe etape ce trebuie urmate întocmai, pentru a fi sigur că rezultatul este de durată. Iată care sunt pașii pe care este recomandat să îi urmezi pentru a reamenaja un apartament.

Etapa de turnare a șapelor este cea cu care se începe renovarea completă a unui apartament. Șapele asigură un suport plan pentru următoarele etape, fără denivelări. Dacă dorești să instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală, acesta se montează în șape și trebuie să știi de la început ce tip de șapă să alegi, autonivelantă sau de egalizare, în funcție de finisaj (parchet, gresie, covor PVC). Această etapă trebuie să aibă loc înainte de montarea pereților de gips-carton, pentru că umezeala din șape să nu îl afecteze.

O altă etapă importantă în proiectul de renovare a unui apartament este îndreptarea pereților. Aceștia trebuie să aibă un aspect uniform, pentru ca piesele de mobilier și decorațiunile să poată fi montate și așezate pe o suprafață cât mai dreaptă. Una dintre cele mai folosite metode pentru îndreptarea pereților este aplicarea plăcilor de gips-carton. Acestea se folosesc și pentru construirea unor pereți despărțitori sau pentru placarea pereților existenți ori a tavanelor.

Placarea suprafețelor cu parchet, gresie sau faianță presupune câteva etape de pregătire a podelelor. Substratul trebuie să fie curat, neted și neabsorbant. În primul rând, se verifică suprafața, care trebuie să fie cât mai dreaptă, apoi se realizează hidroizolația în zonele umede (băi, dușuri). Ulterior, se aplică adezivii pentru placare și se pun plăcile de parchet, faianță sau gresie. Pentru amenajarea băii e important să acorzi o atenție deosebită hidroizolațiilor. Acestea vor împiedica infiltrațiile să ajungă la etajele de jos și previn apariția mucegaiului și a mirosurilor neplăcute în baie.

În etapa finisării pereților, alege vopseaua în funcție de fiecare cameră în parte. Ideal este să optezi pentru o vopsea lavabilă care poate fi curățată cu ușurință în cazul în care pereții se murdăresc. Pentru camerele care au pereți exteriori sau unde se acumulează umezeală, poți opta pentru vopsea specială, care oferă un plus de rezistență.

După vopsirea pereților și curățarea camerelor, este momentul pentru montarea parchetului sau a altor finisaje pentru pardoseală. Alege finisajele de pardoseală în funcție de cameră, pentru a obține o soluție nu doar plăcută vizual, ci și rezistentă.

Ultima etapă este alegerea pieselor de mobilier pentru apartamentul proaspăt renovat. Optează pentru soluții cât mai practice și funcționale, în stilul tău preferat, și accesorizează cu obiecte de decor care să transforme apartamentul în casa la care ai visat.

👉 Pe haaus.ro găsești mobilier la preț de producător, ușor de montat și de întreținut, în diverse stiluri. În plus, ai la dispoziție o mulțime de servicii suplimentare care să-ți facă viața mai ușoară: transport gratuit, garanție 24 de luni și 30 de zile drept de retur, pentru toate produsele de pe site.

Idei de renovare a unui apartament

Există o mulțime de stiluri de amenajare și idei de design pe care le poți implementa într-un apartament, însă cel mai important lucru este ca aspectul final să fie pe gustul tău și să obții un spațiu în care te simți bine și în care abia aștepți să revii în fiecare zi. Pentru a obține acest rezultat, sunt importante atât calitatea renovării apartamentului, cât și piesele de mobilier și accesoriile pe care le adaugi la final.

Chiar dacă ai un apartament mic, în care ți se pare că nu poți aduce foarte multe schimbări sau că nu îl poți transforma așa cum ți-ai dori, cu puțină creativitate și cu piesele de mobilier potrivite poți face minuni în orice spațiu.

Dormitorul este locul în care ne odihnim și care trebuie să ne ofere o atmosferă de calm și de relaxare. Poți obține acest lucru alegând culori în nuanțe cât mai blânde, neutre, atât pentru pereți și podea, cât și pentru piesele de mobilier și materialele textile și accesorii. După ce ai terminat lucrările de renovare, gândește-te care sunt culorile și obiectele care îți dau o stare de calm și de confort și creează în dormitor oaza de liniște de care ai nevoie. Există o mulțime de idei de amenajări interioare pentru apartamente mici, majoritatea axându-se pe crearea impresiei de spațiu mai mare, cu ajutorul artificiilor decorative. Astfel, poți opta pentru o cromatică a pereților care să dea impresia, prin contrast, de o profunzime mai mare a camerei.

Bucătăria este una dintre cele mai importante camere dintr-o casă, locul în care pregătim masa și unde toată familia se adună la finalul zilei. De aceea, este important ca amenajarea acesteia să fie nu doar practică și funcțională, ci și cât mai plăcută și confortabilă. Chiar dacă locuiești într-un apartament și bucătăria nu este generoasă, poți crea un spațiu în care să te simți bine și să faci toate lucrurile pe care le dorești. Atunci când renovezi și amenajezi bucătăria, gândește-te în primul rând la nevoile familiei tale, dacă gătești foarte des, care este arhitectura camerei, dacă este prevăzută cu o cămară de care ai nevoie sau la care poți renunța pentru a mări spațiul.

Amenajarea băii depinde foarte mult de tabieturile fiecărei persoane. Indiferent dacă încăperea este mare sau mică, prevăzută cu cabină de duș sau cadă, aceasta trebuie amenajată conform preferințelor estetice. Dacă renovezi apartamentul și ai nevoie de mai mult spațiu în baie, o soluție practică este să renunți la cadă în favoarea unei cabine de duș, care este mult mai ușor de întreținut și de integrat într-o baie de dimensiuni nu foarte generoase.

Designul livingului trebuie să fie reprezentativ pentru întreaga locuință. Renovarea și amenajarea depind în mare măsură de dimensiunile acesteia și de stilul în care este decorat restul apartamentului. Astfel, poți opta pentru piese de mobilier și elemente de decor care completează aspectul general al casei, păstrând în același timp și funcționalitatea camerei.

Amenajarea holului dintr-un apartament de bloc este, de cele mai multe ori, considerată nu foarte importantă, fiind de obicei un spațiu mic și îngust. Cu toate acestea, este important să ținem cont de faptul că holul face trecerea din exterior la interior și între camere, și este important să conțină elemente care să ajute la continuarea vizuală a stilului în care este amenajat apartamentul. Holul de la intrare trebuie să fie cât mai primitor și este recomandat să nu fie supraîncărcat cu piese de mobilier sau de decor care nu au utilitate. În hol este recomandat să existe un dulap, cuier și o oglindă, dar și câteva elemente de decor în același stil.

👉 Descoperă toată gama de mobilier pentru hol și optează pentru produsele care se potrivesc cel mai bine spațiului tău.

Renovarea unui apartament este un proiect complex, care presupune eforturi și cheltuieli importante, de aceea, este important să ai un plan bine pus la punct înainte de a începe. Asigură-te că știi încă de la început ce lucrări sunt necesare și cum vrei să arate rezultatul final, pentru a avea apartamentul la care ai visat, confortabil și primitor.

Sursa foto: Shutterstock

Roxana Bocicai

profil autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *