Baie, Birou, Bucatarie, Casă, Dormitor, Hol, Living

Stilul rustic și întoarcerea la simplitate

Dacă îți dorești un design simplu care să te facă să te simți „acasă”, atunci stilul rustic poate fi unul potrivit pentru tine. Descoperă care sunt caracteristicile sale și amenajează-ți locuința în funcție de preferințe.

  • Culori recomandate într-un design rustic
  • Materiale potrivite pentru un design rustic
  • Mobilier și decorațiuni potrivite pentru un design rustic

Culori recomandate într-un design rustic

Există mai multe culori pe care poți să le folosești în funcție de încăperea pe care dorești să o amenajezi. Iată câteva informații utile.

Culori recomandate pentru un living rustic

  • Maro –Probabil cea mai evidentă alegere atunci când vorbim despre stilul rustic, maroul ne duce cu gândul la elemente inspirate din natură, cum ar fi lemnele, scoarța copacilor și pământul, oferind o bază naturală și terestră pentru decorul rustic. Fiind o culoare neutră, maroul poate fi folosit atât pentru pereți, cât și pentru mobilier.
  • Verde – O altă nuanță inspirată din natură, verdele poate fi o alegere potrivită pentru obținerea unui design rustic. Această culoare poate fi folosită pentru pereți sau drept nuanță de accent, fiind integrată cu ușurință în design cu ajutorul plantelor sau al elementelor decorative, cum ar fi pernele, tablourile sau draperiile.
  • Portocaliu – o nuanță perfectă pentru adăuga o notă caldă și primitoare într-un living rustic. Această nuanță se potrivește bine cu celelalte culori terestre, așa că poți să obții un design inedit cu puțină creativitate și inspirație.

👉 Designul rustic are o eleganță aparte, de aceea este preferatul multor proprietari. Dacă îți dorești și tu să accentuezi această caracteristică a stilului rustic, descoperă mai multe modele și idei pentru sufragerii elegante.

Culori recomandate pentru un dormitor rustic

  • Bej — Fiind o culoare neutră, bejul este o alegere potrivită pentru pereții dormitorului, deoarece poate fi ușor de asortat cu un tip de mobilier ales într-o nuanță mai închisă. Așadar, dacă îți dorești un design simplu, vopsește pereții în nuanța bej și include câteva culori intense de accent, precum albastrul sau verdele.
  • Albastru închis – Evocă nuanțele cerului și ale mării și poate adăuga o notă calmă și liniștitoare în dormitor. Albastrul se potrivește bine cu culorile naturale și terestre, cum ar fi bej și maro, și poate fi folosit ca nuanță de accent, integrată în perne, pături sau accesorii decorative.
  • Gri – O culoare versatilă care poate fi folosită cu succes într-un dormitor rustic. Griul închis, de exemplu, poate adăuga o notă sobră, de adâncime în dormitor, în timp ce griul deschis poate oferi iluzia unui spațiu deschis.

Culori recomandate pentru o bucătărie rustică

  • Maro – Indiferent că dispui de un living open space care include și bucătăria sau nu, poți și de această dată să folosești nuanța de maro în amenajarea bucătăriei. Maroul poate fi utilizat în mobilier, precum dulapuri și mese, sau în podea și pereți, pentru a crea un aspect natural și
  • Alb – O nuanță clasică și simplă, care poate fi utilizată cu succes într-o bucătărie în stil rustic. Albul iluminează spațiul și poate fi folosit ca nuanță de bază în amenajarea unei bucătării rustice.
  • Verde — Această culoare poate fi obositoare dacă este folosită în prea multe elemente de decor, de aceea, îți recomandăm să folosești verdele ca nuanță de accent în bucătăria ta. De exemplu, dacă alegi să vopsești pereții în alb, poți adăuga câteva plante verzi cu frunze mari ca să creezi un contrast interesant, potrivit stilului rustic. Dacă îți dorești să accentuezi și mai mult această nuanță, atunci optează pentru un mobilier de culoare verde.

Culori recomandate pentru o baie rustică

  • Alb – Pentru că în baie ai nevoie de cât mai multă lumină naturală, albul este cea mai potrivită nuanță pe care poți să o folosești și care se adaptează cu ușurință stilului rustic.
  • Bej – Inspirat din nuanțele naturale ale pietrei sau ale nisipului, poate adăuga o notă caldă și plăcută în baie.
  • Albastru – O nuanță intensă de albastru poate fi folosită în elementele de decor din baia ta, pentru a evita obținerea unui design anost care conține doar alb și bej. Amplasează prosoape albastre sau câteva cutii pentru depozitare în această nuanță și obține un contrast interesant.

Materiale potrivite pentru un design rustic

Odată ce ai ales paleta de culori pe care să o folosești pentru amenajarea locuinței tale, descoperă în cele ce urmează și ce materiale îți recomandăm să alegi, astfel încât să completeze eficient stilul rustic.

Materiale potrivite pentru living

  • Lemn. Podelele din lemn, tavanele din lemn, mobilierul din lemn și elementele decorative din lemn sunt toate opțiuni excelente pentru un living rustic. Lemnul adaugă căldură și textură în încăpere și poate fi combinat cu alte materiale, cum ar fi piatra, pentru a crea un aspect rustic autentic.
  • Piatră. Poți să folosești acest material în amenajarea pereților sau a podelelor deoarece adaugă o notă naturală și durabilă într-un living rustic.
  • Textile naturale. Bumbacul, inul sau lâna sunt materiale care nu trebuie să lipsească dintr-un decor rustic. Aceste materiale pot fi utilizate pentru perdele, draperii, covoare, dar și pentru huse de canapele și scaune.

Materiale potrivite pentru dormitor

  • Lemn. Ca și în cazul amenajării unui living, lemnul este principalul material pe care îți recomandăm să îl folosești pentru a obține un dormitor rustic. Pentru o amenajare simplă, fără bătăi de cap, alege un set pentru dormitor din lemn care se integrează foarte bine într-un astfel de design.
  • Fier forjat. Acest material poate fi folosit pentru a completa aspectul rustic al unui dormitor. Poți adăuga în dormitor accente din fier forjat prin amplasarea unor obiecte decorative, precum o oglindă cu cadru elegant din fier forjat sau un cadru de pat din același material. Poți amplasa și câteva lămpi din fier forjat pentru a adăuga o notă de lumină ambientală și pentru a spori ambianța rustică.
  • Textile naturale. Pentru a integra aceste materiale în amenajarea dormitorului tău, folosește o lenjerie de pat din bumbac, într-o culoare deschisă, covoare din lână și perdele și draperii din in sau bumbac în aceeași nuanță cu lenjeria.

Materiale potrivite pentru bucătărie

  • Piatră naturală. Granitul sau marmura, de exemplu, sunt potrivite pentru o bucătărie rustică. Acestea pot fi utilizate pentru blatul de lucru sau pentru placajele de perete.
  • Lemn. La fel ca în celelalte încăperi ale casei, podelele din lemn, mobilierul din lemn sau elementele decorative din lemn sunt toate opțiuni excelente pentru o bucătărie rustică.
  • Ceramică. Podelele din ceramică pot să fie o alegere excelentă pentru o bucătărie rustică, deoarece au un aspect deosebit și sunt ușor de curățat. În același timp, poți alege și plăci de ceramică decorative pentru a proteja peretele din spatele aragazului și al zonei de gătit.

Materiale potrivite pentru baie

  • Piatră naturală. Un material durabil și rezistent la apă, piatra naturală nu trebuie să lipsească dintr-o baie rustică. De exemplu, poți să amplasezi plăci decorative din piatră naturală pentru pereți, în zonele umede precum cea de duș sau de lângă cadă.
  • Lemn. Cea mai simplă și la îndemână modalitate de a include lemnul în baia ta rustică este să optezi pentru mobilier din lemn pentru baie, în nuanțe mai închise sau mai deschise, în funcție de preferințele tale.
  • Faianță. Alege să amenajezi pereții băii tale cu o faianță în nuanță albă sau bej, deoarece în acest mod vei obține o încăpere luminoasă, caracteristică stilului rustic.

Mobilier și decorațiuni potrivite pentru un design rustic

Mobilierul și decorațiunile pe care le alegi trebuie să se integreze în designul dorit. Iată care sunt recomandările noastre, în funcție de specificul camerei.

Mobilier și decorațiuni pentru living

  • Canapea din piele – O canapea din piele maro sau neagră este o alegere excelentă pentru un living rustic. Pentru a adăuga un plus de personalitate stilului de amenajare, decorează canapeaua cu perne cu imprimeuri și culori inspirate de natură.
  • Măsuță de cafea din lemn masiv – Aceasta poate să fie un element central al unui living rustic. Pentru a completa designul, amplasează pe masă câteva lumânări sau o vază cu flori naturale.
  • Covoare și draperii din bumbac – Excelente pentru un living rustic. Dacă îți dorești un aspect cât mai simplu, alege draperiile și covorul în nuanțe de maro sau bej, iar dacă îți dorești să incluzi și o pată de culoare în amenajarea livingului, atunci poți să optezi pentru culori mai îndrăznețe, potrivite stilului rustic, precum verdele sau albastrul.

👉 Alege mobilierul potrivit pentru un living rustic, din portofoliul haaus! Beneficiezi de prețuri avantajoase și livrare rapidă.

Mobilier și decorațiuni pentru dormitor

  • Set de dormitor din lemn – Un element-cheie al unui dormitor în stil rustic. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, pe lângă pat și șifonier, poți să incluzi și alte piese de mobilier, cum ar fi o comodă pentru televizor și noptiere.

👉 Fie că ai nevoie de un set de dormitor sau preferi să alegi tu piesele de mobilier pe care ți le dorești, în portofoliul nostru cu siguranță vei găsi ceea ce ai nevoie!

  • Corpuri de iluminat — Acestea nu trebuie să lipsească din dormitorul tău dacă dorești să obții o atmosferă intimă și relaxantă. Optează pentru lămpi decorative pentru perete și un candelabru din fier forjat, pentru a accentua stilul rustic.
  • Accesorii decorative — Oferă o personalitate aparte dormitorului tău și folosește accesorii precum pernele decorative, covoarele, draperiile și tablourile care pot adăuga o notă de culoare și textură în orice dormitor rustic.

Mobilier și decorațiuni pentru bucătărie

  • Masă de bucătărie din lemn masiv – Element practic și durabil care completează stilul rustic al bucătăriei. Alege o nuanță a lemnului care să se potrivească cu celelalte elemente decorative din bucătărie pentru a obține un aspect echilibrat.
  • Etajere din lemn — Acestea pot fi o alegere practică și estetică pentru o bucătărie în stil rustic. Amplasează câteva etajere pe un perete liber, pe care să depozitezi vesela și tacâmurile, cărțile de bucate sau recipientele din sticlă, cu condimente.
  • Accesorii din ceramică sau din lut — Cănile sau bolurile, de exemplu, pot fi utilizate în bucătăria rustică pentru a accentua aspectul natural, tradițional al încăperii.

Mobilier și decorațiuni pentru baie

  • Mobilier din lemn. Ca în orice altă încăpere, și în baie poți să folosești mobilier din lemn pentru a obține un design rustic. De exemplu, un mobilier din lemn care include și elemente metalice poate fi o alegere excelentă.
  • Obiecte sanitare din ceramică sau lemn cu finisaj rezistent la apă. Amenajează-ți baia cu o cadă din ceramică sau cu o chiuvetă deosebită din lemn, rezistentă la apă și, cu siguranță, vei obține designul rustic dorit în această încăpere.
  • Accesorii din ceramică sau piatră. Accesoriile din ceramică sau piatră, cum ar fi suporturile pentru săpun, căni, boluri sau obiecte decorative, pot fi utilizate pentru a adăuga o notă de autenticitate în baie.

👉 Amenajarea locuinței într-un stil rustic poate să fie o adevărată plăcere atunci când cunoști caracteristicile acestui stil și ai la îndemână toate piesele de mobilier necesare. Vizitează site-ul haaus.ro și alege piesele de mobilier potrivite pentru tine, la prețuri avantajoase!

Roxana Bocicai

autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *