amenajare living cu open space
Bucatarie

5 idei creative pentru amenajarea unei bucătării open space

Amenajarea unei bucătării de tip open space este o provocare, pentru că este nevoie de o planificare atentă a spațiului și de integrat toate elementele într-un mod cât mai eficient și funcțional, fără a compromite stilul și personalitatea încăperilor. Indiferent dacă stilul abordat este retro, modern, minimalist sau scandinav, este nevoie ca toate piesele de mobilier și decorațiunile să urmeze aceeași linie vizuală și să obții un spațiu coerent, pe gustul tău.

În general, primul pas pentru o astfel de amenajare este delimitarea clară a spațiilor, a bucătăriei de living, pentru ca impactul vizual să fie cât mai plăcut și pentru ca ambele camere să își îndeplinească eficient rolul. Crearea armoniei se obține prin delimitări fizice și vizuale și adăugarea de elemente de decor și corpuri de iluminat care se integrează perfect în atmosferă. 

amenajare living cu bucatarie open space

idei amenajare living cu open space

  • Care sunt avantajele unei bucătării open space
  • 5 idei de amenajare a unei bucătării open space
  • Ce trebuie să știi înainte de a amenaja o bucătărie open space 

 

Care sunt avantajele unei bucătării open space

avantaje bucatarie open space

Tipul de bucătărie open space este o tendință prezentă pe piață de zeci de ani, însă este implementată din ce în ce mai mult în amenajările interioare. Eliminând pereții și unind camera de zi cu bucătăria, designerii moderni consideră această opțiune ca fiind eficientă din punctul de vedere al costurilor, dar și ca o soluție ingenioasă de optimizare a spațiului.

Un spațiu mai generos

Livingul cu bucătărie open space la casă sau într-un apartament este perceput ca fiind mai amplu. Prin unirea celor doua încăperi, se poate obține mai multă lumină naturală, care va mări vizual spațiul. Lumina poate intra atât prin ferestrele livingului, cât și ale bucătăriei, iar în lipsa pereților interiori, camerele vor avea un aer mai aerisit.

Accesul este mai fluid

Amenajarea livingului cu bucătărie open space ajută la accesul mai ușor și mai rapid în locuință. Nu va mai trebui să închizi și să deschizi ușile, ceea ce se poate dovedi foarte util atunci când aranjezi masa și trebuie să duci vase și alte lucruri dintr-o încăpere în alta. Livingul open space este ideal atunci când organizezi o petrecere și invitații se pot mișca în voie. 

Creativitate în alegerea mobilierului

O astfel de amenajare are avantajul de a oferi mai multă libertate în alegerea mobilierului pentru ambele camere, precum și în poziționarea acestuia. Acest tip de compartimentare a spațiului oferă ocazia de a amenaja un loc destinat pentru a lua masa, cu ajutorul unei insule la care se pot așeza câteva scaune înalte și un loc special amenajat pentru o masă mare de 6 sau chiar 8 scaune, fără a aglomera zona destinată gătitului.

alegere mobilier bucatarie open space

Mai mult timp împreună

O bucătărie open space oferă posibilitatea ca membrii familiei și invitații, atunci când se organizează o petrecere, să petreacă mai mult timp împreună, socializând în cadrul unor activități diferite. De asemenea, este amenajarea ideală pentru părinții care trebuie să supravegheze copiii mici în timp ce pregătesc masa.

Mai mult loc pentru activitățile preferate

Dacă nu îți place sau nu ai timp să gătești, iar bucătăria este destinată mai mult pregătirii cafelei și eventual a unui desert sau a unui mic-dejun rapid, acest tip de amenajare open space permite restrângerea la minimum a spațiului alocat bucătăriei și mărirea zonei de living. 

bucatarie open space cu mobila alba

5 idei de amenajare a unei bucătării open space

Dacă dorești să creezi sau să amenajezi un open space pentru locuință, este important să te gândești la dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție, la stilul de amenajare preferat și la bugetul pe care dorești să îl aloci. Există o mulțime de posibilități și variante, este important să găsești acea formulă de care te vei bucura cât mai mult timp în casa ta.

1. Amenajarea unui living mic cu bucătărie open space 

Chiar dacă o locuință mică pare dificil de amenajat și de organizat eficient și plăcut vizual, poți obține un spațiu confortabil și funcțional cu puțină imaginație și piesele de mobilier potrivite. Există câteva constrângeri, însă spațiul deschis este alegerea ideală atunci când locuința ta nu este de dimensiuni mari. Este important să optezi pentru o paletă cromatică în nuanțe deschise și pentru o cantitate cât mai mare de lumină naturală, dar și artificială. Astfel, vei putea crea iluzia unui spațiu mai generos, mai luminos și mai aerisit.

living mic cu bucatarie open space

De asemenea, este indicat să optezi pentru un stil de design care nu este foarte încărcat, de exemplu minimalist, industrial, scandinav sau modern. Este ideal ca livingurile open space de mici dimensiuni să nu fie supraîncărcate cu obiecte decorative sau cu foarte multe electrocasnice. Optează pentru obiecte de mobilier cu multe spații de depozitare, dulapuri de bucătărie inteligent compartimentate sau rafturi și etajere pe care poți așeza toate lucrurile de care ai nevoie. 

idei amenajare living cu open space living mic cu bucatarie open space

 living mic cu open space

idei pentru living mic cu bucatarie open space

 alegere mobila bucatarie open space

2. Amenajarea unui living generos cu bucătărie open space 

În cazul în care bucătăria open space cu living este destul de spațioasă, ai mai multă libertate de amenajare. Astfel, poți folosi accente mai închise la culoare și obiecte decorative mai voluminoase, tablouri, vaze înalte sau corpuri de iluminat mari, în stilul tău preferat. Dacă ai suficient loc pentru acest tip de bucătărie, este important ca stilul de amenajare să urmeze aceeași linie cromatică și obiecte de decor potrivite.

Chiar dacă nu ai limitări foarte mari de spațiu, este important să nu aglomerezi încăperile, ci să încerci să creezi un spațiu cât mai coerent și aerisit din punct de vedere vizual. Alege de la început stilul de amenajare dorit și caută acele piese de mobilier și elemente de decor care se vor potrivi perfect cu viziunea ta. 

amenajare living mare cu open space

3. Amenajarea unei bucătării open space pe un perete 

Amenajarea unei bucătării open space pe un perete presupune o organizare mai atentă și așezarea electrocasnicelor și a chiuvetei pe un singur perete. Acest tip de design este potrivit mai ales pentru locuințele de mici dimensiuni sau cu un număr mic de membri în familie, care preferă mâncăruri cu preparare rapidă. Avantajul acestui tip de amenajare este acela că rămâne mai mult spațiu pentru a organiza eficient și plăcut livingul. În acest caz, este necesară montarea unei hote, pentru ca mirosul de mâncare să nu se răspândească în toată casa.

Este recomandat să alegi pentru acest gen de bucătărie open space o cromatică diferită de cea pentru living, în nuanțe cât mai deschise, care să dea senzația de spațiu mai mare și de unitate. Poți alege pentru podea același gen de placare sau o altă soluție, gresie sau parchet special pentru încăperile unde există umezeală mai mare. Unul dintre avantajele bucătăriei pe un perete este acela că ai posibilitatea de a găsi bucatarii în configurații standard, potrivite pentru spațiul de care dispui. 

Amenajarea unei bucatarii open space pe un perete

idei de amenajarea unei bucatarii open space pe un perete

4. Amenajarea unei bucătării open space pe 2 pereți 

Această variantă de amenajare presupune așezarea bucătăriei în L, pe colt, și este determinată de configurația pereților camerei. Acest tip de amenajare este recomandat atunci când nu există niciun perete între bucătărie și living sau există un perete de accent, ori în cazul în care există un perete de compartimentare, însă acesta nu închide complet bucătăria, lăsând liberă zona de trecere spre living.

Amenajarea unei bucatarii open space pe doi pereti

Amenajarea unei bucătării open space cu 2 pereți permite extinderea spațiului din bucătărie și oferă o mai mare libertate de mișcare. În plus, se poate face o separare mai clară a spațiilor, cu ajutorul mobilei și eventual al unei insule sau al unui bar, care va delimita plăcut spațiile. 

idei de amenajarea unei bucatarii open space pe doi pereti

5. Amenajarea unei bucătării open space cu insulă 

Acest tip de bucătărie permite montarea unui blat de lucru pe o insulă, care poate fi ușor încorporată, mai ales dacă încăperea este generoasă. Bucătăriile cu insulă sunt potrivite pentru familiile numeroase, în care se gătește mai mult. Pentru insula de bucătărie, este nevoie de amplasarea de sisteme de iluminat în tavan, care să ofere lumină direcțională, de lucru.  

Amenajarea unei bucatarii open space cu insula

Electrocasnicele pot fi montate în corpurile laterale sau poți alege o variantă de amenajare cu chiuveta sau aragazul încorporate în insulă. Acest tip de bucătărie este mai puțin flexibil decât cel pe un perete sau doi pereți, însă oferă spațiu suplimentar pentru gătit. 

idei amenajarea unei bucatarii open space cu insula

Iată cum poți alege blatul de lucru potrivit și cum să-l întreții pentru a-l putea folosi timp îndelungat, fără să-l deteriorezi.

Ce trebuie să știi înainte de a amenaja o bucătărie open space

idei depozitare bucatarie open space

  • Dacă îți dorești o bucătărie open space, este bine să știi încă de la început că trebuie să urmezi câteva criterii esențiale de amenajare, pentru a obține o soluție funcțională și plăcută estetic. În primul rând, este indicat să alegi piese de mobilier și decorațiuni pentru living și bucătărie în același stil, care să fie dispuse astfel încât să rămână loc suficient de mișcare.
  • Bucătăria open space închisă cu sticlă poate avea un aspect spectaculos, fiind în același timp și foarte versatilă și eficientă, pentru că nu permite ca mirosurile de gătit să ajungă în restul casei. Dacă alegi această soluție, poți opta pentru uși înalte de sticlă, eventual cu panouri decorative. Astfel, lumina care pătrunde din living va ajunge și în bucătărie și va crea senzația unui spațiu generos.

bucatarie open space inchisa cu sticla

  • Într-o bucătărie open space ventilația este esențială. Pe perioada verii, aceasta se poate realiza natural, prin deschiderea ferestrelor, însă poți adăuga și o grilă de ventilație care să fie eficientă și estetică. De asemenea, alege o hotă care să împiedice răspândirea mirosurilor. Cea mai potrivită hotă pentru open space este una încorporabilă, care este și practică, oferind mai mult spațiu.
  • Pentru a crea o ambianță plăcută în bucătărie, poți opta pentru mai multe tipuri de corpuri de iluminat, funcționale și de atmosferă, pentru spațiul bucătăriei și pentru living. Iluminatul ambiental este foarte important într-un living open space. Alege o intensitate și o culoare potrivite ale luminii pentru fiecare spațiu în parte și corpuri de iluminat decorative, care să se încadreze în stilul pentru care ai optat.
  • Alegerea aparatelor electrocasnice este esențială pentru amenajarea livingului cu bucătărie open space. Plita, cuptorul electric, hota de inox, espressorul și cuptorul cu microunde trebuie să fie încorporabile, pentru a economisi cât mai mult spațiu și pentru a obține armonie vizuală. Pentru electrocasnicele mici, este recomandat să creezi spații de depozitare cât mai generoase, pentru a elibera blatul de lucru.
  • Una dintre cele mai importante și plăcute etape ale amenajării unei bucătării open space este alegerea accesoriilor și a decorațiunilor. Printre acestea se numără lumânările decorative, perdelele și draperiile, plantele decorative și celelalte accesorii potrivite stilului ales. Dacă ai o bucătărie open space mică, este recomandat să nu aglomerezi spațiul cu foarte multe elemente de decor.
  • Păstrează amenajarea practică și funcțională, creând spații de depozitare ascunse, pentru a obține un aspect cât mai aerisit și plăcut. Dacă livingul cu bucătărie open space este un spațiu generos, atunci ai mai multă libertate pentru alegerea accesoriilor și decorațiunilor.

 

Amenajarea livingului cu bucătărie open space este ideală pentru cei care doresc să maximizeze spațiul de care dispun și să petreacă mai mult timp împreună. Este o soluție modernă inclusiv pentru locuințele mici, în care posibilitățile de amenajare sunt limitate. Inspiră-te din ideile noastre și alege soluțiile și produsele care se potrivesc cel mai bine stilului și spațiului tău.

Sursa foto: Shutterstock

Roxana Bocicai

autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *