Acasă

5 tipuri de mobilier care te ajută să economisești spațiu

Majoritatea spațiilor din apartamentele clasice sau din casele mici sunt destul de limitate, de aceea, este nevoie să ne orientăm spre soluții și piese de mobilier cât mai compacte și ergonomice și să folosim la maximum spațiul disponibil, fără a aglomera vizual.

Fie că este vorba despre o garsonieră, un apartament sau chiar o casă, există o mulțime de soluții practice pe care le putem aplica și de variante de mobilier care să se potrivească perfect și cu stilul nostru preferat, și cu dimensiunea casei sau a încăperii pe care dorim să o amenajăm.

În prezent, cea mai mare provocare de amenajare este legată de obținerea unor spații eficiente și plăcute de locuit. Este important să știm că locuinţele mici pot fi organizate după aceleaşi reguli de amenajare ca cele mari. Tot ce trebuie să facem este să găsim soluții de amenajare adaptate spațiului respectiv.

Atunci când locuim în spații mici, fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și nu numai. Suprafaţa mică este un dezavantaj care reduce semnificativ posibilităţile de amenajare. Fiecare spațiu trebuie utilizat eficient, de aceea e necesar ca și mobila să fie pe cât posibil multifuncțională.

Optează pentru soluții eficiente de organizare 

Mobilierul pentru spații mici, mai ales pentru dormitor, trebuie să fie funcțional, estetic și transformabil, acolo unde este posibil.

Suntem în permanență grăbiți, avem o mulțime de lucruri de făcut și de rezolvat, așa că avem nevoie în primul rând de o casă organizată, în care putem găsi rapid toate lucrurile necesare. Este recomandat să alegem soluții practice și versatile de organizare, care să se adapteze oricărui tip de spațiu. Poți opta pentru dulapuri și etajere compacte, în care să organizezi toate lucrurile tale și care să se potrivească perfect stilului tău și spațiului pe care îl ai la dispoziție.

Este important să ai în vedere un principiu simplu de amenajare: economie de timp, de bani și de spațiu. Piesele de mobilier trebuie să facă față tuturor acestor provocări, așa că este recomandat să alegi o mobilă de calitate care să se poată adapta oricărui stil de amenajare și organizare.

Piesele de mobilier versatile, care pot fi folosite în diverse camere, sunt ideale pentru cei care doresc să amenajeze cu gust, dar eficient un spațiu mic. De exemplu, alege să folosești etajere în orice cameră și poți chiar să transformi o comodă de dormitor în bufet de bucătărie, dacă nu ai suficient loc pentru o mobilă completă și trebuie să improvizezi. Îți poți folosi imaginația atâta vreme cât rezultatul final este o soluție potrivită nevoilor tale, care urmează un stil unitar și se potrivește în casa ta.

Alege mobilier funcțional 

Avantajul principal al pieselor de mobilier cât mai simple este acela că le poți integra în orice spațiu, indiferent de dimensiune sau de stilul pe care dorești să îl obții. Cu cât o piesă de mobilier este mai sofisticată, cu atât mai greu va fi să o incluzi natural într-un spațiu ce trebuie să urmeze principii simple de amenajare.

De aceea, este recomandat să optezi pentru culori neutre, pe care le poți asorta unor decorațiuni sau accente în nuanțe mai puternice. Seturile de dormitor oferă avantajul unei soluții complete, în același stil. Dacă optezi pentru o variantă într-o nuanță deschisă de lemn, aceasta nu îți va oferi doar numeroase posibilități de amenajare, ci va crea și senzația unui spațiu mai mare și aerisit.

Acest tip de piese de mobilier este recomandat nu doar în spațiile mici, unde este nevoie să maximizezi fiecare centimetru, ci și în spațiile mai mari, dacă ești adeptul unui stil minimalist. În plus, oferă avantajul unor corpuri ergonomice, care pot fi așezate exact așa cum ai nevoie.

Completează spațiul cu corpuri de iluminat și accesorii cât mai simple, care te vor ajuta să obții stilul dorit, fără a încărca inutil spațiul. 

Organizează cât mai mult pe verticală 

Secretul unei camere bine organizate și spatioase este modul în care alegi să depozitezi lucrurile. În cazul în care spațiul de care dispui este limitat, este recomandat să eliberezi cât mai mult din pardoseală și să alegi depozitarea pe verticală. În locul unei biblioteci, de exemplu, poți opta să așezi cărțile pe etajere sau rafturi suspendate. Această soluție te ajută nu doar să economisești spațiu, dar vei putea obține astfel un design cu personalitate, potrivit stilului tău.

O altă soluție simplă și eficientă pentru economisirea spațiului de pe podea este să te orientezi spre piese de mobilier suspendate, care sunt prevăzute cu spațiu cât mai generos de depozitare. Senzația de spațiu aglomerat este dată în general de lucrurile care nu își găsesc locul la vedere, așa că acest tip de corpuri de mobilier sunt soluția ideală pentru a le ascunde vederii și pentru a obține un design unitar.

Pentru un aspect cât mai omogen în cazul alegerii acestei soluții de amenajare, este recomandat să măsori cu atenție spațiile și să faci un plan al încăperii. Astfel, vei ști încă de la început cum vor arăta piesele de mobilier împreună. Ideal este ca mobilierul să nu blocheze vederea, ceea ce va accentua senzația de spațiu mic. 

Folosește piese de mobilier prevăzute cu spații de depozitare 

O casă bine organizată ne ajută să fim eficienți, să găsim mai repede lucrurile de care avem nevoie și să ne simțim bine nu doar atunci când primim vizite, ci și în viața de zi cu zi.

De aceea, indiferent de mărimea spațiului de acasă sau de stilul preferat, sunt recomandate piese de mobilier care nu au doar un aspect plăcut, ci sunt și cât mai funcționale. De exemplu, un pat mai înalt sau cu sertare, sub care poți depozita cutii cu diverse obiecte, este o alegere ideală pentru un dormitor în care vrei să economisești cât mai mult loc. De asemenea, poți opta pentru canapele prevăzute cu ladă de depozitare, birouri cu sertare sau măsuțe de cafea cu spațiu suficient pentru cărți sau reviste.

Holurile sunt în general spații destul de înguste, pe care este greu să le amenajezi. În plus, holul este locul în care se adună de obicei o mulțime de lucruri, de la încălțăminte și haine până la genți și alte accesorii. Cuierele cu spațiu de depozitare și pantofarele sunt o soluție la îndemână și eficientă pentru a păstra toate aceste lucruri organizate, ascunse și la îndemână.

Amenajează ergonomic biroul de acasă 

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când amenajăm un apartament mic este să lăsăm colțurile camerelor neutilizate. Poți folosi la maximum colțurile camerelor tale amenajând un birou complet.

Mai mult ca sigur, într-un apartament mic nu ai la dispoziție o cameră pentru amenajarea unui birou, așa că este necesar să găsești un spațiu pentru a face acest lucru. În general, acesta face parte din living sau din dormitor și este varianta ideală prin care să valorifici colțurile din încăpere care sunt adesea lăsate neutilizate.

Dacă lucrezi de acasă în cea mai mare parte a timpului, este recomandat să optezi pentru un birou cu suficiente spații de depozitare, cu un design simplu, care să se potrivească cu stilul de amenajare ales pentru restul camerei. Dacă nu lucrezi foarte des de acasă, poți opta pentru piese de mobilier multifuncționale, în care să poți integra natural și un birou, de exemplu, o bibliotecă ori o comodă. 

O locuință de mici dimensiuni nu înseamnă neapărat și lipsa spațiului. Dacă organizezi spațiul disponibil cât mai eficient, poți obține o casă funcțională, confortabilă și în stilul de amenajare dorit. De aceea, este important în primul rând să acorzi o atenție deosebită mobilierului pe care îl alegi.

Sursa foto: Shutterstock

Roxana Bocicai

profil autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *