baie cu pereti gri

Băi mici și cochete: idei de amenajare, modele, imagini

, de Bocicai Roxana, 17 min citire

Cei mai mulți dintre noi avem băi mici acasă și cunoaștem adevăratele provocări pe care le prezintă lipsa de spațiu. Însă, o baie modernă mică și cochetă nu este un vis la care trebuie să renunți.

De la trucurile în alegerea mobilierului de baie, a gresiei și faianței, până la soluții de depozitare pentru o baie de apartament modernă, îți prezentăm în continuare câteva sugestii și idei de amenajare care se potrivesc unei băi mici și cochete.

  • Sfaturi pentru amenajarea unei băi mici
  • Alegerea mobilierului pentru o baie mică și cochetă
  • Soluții de depozitare inteligente pentru băi mici

Sfaturi pentru amenajarea unei băi mici

Câteva sfaturi despre maximizarea spațiului și câteva idei accesibile de amenajare pot transforma cea mai modestă baie într-o baie luxoasă, o baie elegantă, o baie rustică sau modernă, în funcție de stilul care te reprezintă.

Chiar dacă este vorba despre amenajarea unei băi de serviciu mici, majoritatea sfaturilor de amenajare pot fi utile pentru a transforma încăperea într-o baie mică și cochetă.

Maximizează spațiul optând pentru un duș - Modele de băi mici cu duș

Cele mai multe amenajări ale băilor mici nu includ o cadă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îți iei gândul de la a avea o baie mobilată și amenajată fix pe placul tău. Există opțiuni interesante și pentru amenajarea băii cu cabină de duș, precum și modele de dușuri zidite care pot transforma o baie simplă într-o baie elegantă mică.

Alege modele de gresie și faianță pentru o baie mică cu duș în culori deschise și creează contrast aplicând o faianță închisă la culoare în zona dușului, pentru a nu aglomera baia și a crea un punct de interes.

Cabinele de duș sunt disponibile într-o gamă variată de dimensiuni, de la cabine de colț, la cabine de duș de tip walk-in. Alege o variantă de duș cu o cădiță joasă și panou de sticlă. Acestea fac ca încăperea să aibă continuitate și să pară mai mare.

Iată câteva modele de băi cu duș din care te poți inspira pentru proiectul de renovare al unei băi mici. baie cu faianta albastra baie cu lemn si dus baie cu lavoar pe blat Alegerea dușului poate fi dictată și de forma băii. Pentru amenajarea unei băi mici pătrate, se potrivește un duș de colț și, astfel, îți rămâne mai mult spațiu pentru elementele de mobilier.

Alege o cadă de baie îngustă pentru momentele de relaxare - Modele de băi mici cu cadă

Pentru băile mici, căzile mai compacte sunt perfecte pentru îngrijirea personală, dar îți permit, de asemenea, să utilizezi spațiul mai eficient. Aceste variante dovedesc că dimensiunile mici pot avea și un mare impact stilistic. Iar din punct de vedere logistic, sunt, în același timp, mai ușor de curățat și de îngrijit.

Dacă spațiul este limitat, a avea un duș deasupra căzii este o modalitate practică de a te asigura că poți avea în continuare ambele facilități, ceea ce poate fi important într-o baie de familie. Dușul amplasat deasupra căzii te va ajuta, totodată, să profiți la maximum de spațiul mic.

Chiar și în băile mici, poți aspira la o cadă selfstanding, pentru a crea un punct focal care face instantaneu camera să pară mai luxoasă. Cu toate acestea, bugetul și constrângerile privind spațiul pot face ca un astfel de model să nu fie întotdeauna o opțiune. În acest caz, o cadă standard poate fi la fel de interesantă pentru designul băii, în special dacă decizi să o îmbraci în gresie.

Ideile de amenajare a unei băi cu cadă din imaginile următoare te pot ajuta să-ți faci o idee despre cât de splendid poate arăta o baie mică atunci când e amenajată cu gust:

baie cu gresie gri antracit

baie mica alba cu cada

baie mica cu cadaApelează la trucuri de design pentru a face baia de la bloc să pară mai mare

Creează senzația unui spațiu mai mare folosind oglinzi iluminate și suprafețe reflectorizante, cum ar fi dulapurile lucioase, gresia sau faianța cu finisaj lucios.

Spațiul de care dispui și ceea ce percepe ochiul nu sunt neapărat același lucru. Joacă-te cu limitele percepției prin placarea podelei băii și a peretelui cu același design. Aceasta este o idee excelentă de amenajare interioară a unei băi mici, deoarece devine mai greu de distins unde începe peretele, făcând astfel ca spațiul să pară mai mare.

Aplică gresia cât mai sus pe perete. Ia în considerare dispunerea plăcilor pe verticală pentru un model deosebit sau optează pentru plăci de faianță de dimensiuni mari.

baie cu mozaic la dus

Amenajează un perete de accent - idei de băi cu pereți de accent

Panourile decorative pentru baie sunt, de asemenea, elemente interesante ce pot înfrumuseța aspectul încăperii atunci când sunt aplicate pe unul din pereți. În plus, poți crea decoruri inedite ce vor face ca baia ta mică să iasă în evidență.

Mai mult decât atât, poți amenaja o baie modernă fără faianță și poți opta, în loc, pentru un tapet rezistent la umiditate, disponibil într-o multitudine de nuanțe și peisaje.

baie mica cu perete de accent

baie mica moderna

Schemă de culori pentru designul unei băi mici amenajate modern

Dacă te afli într-o dilemă cu privire la modul în care să decorezi baia, păstrează lucrurile simple și alege nuanțe naturale. Alege mobilier și accesorii cu linii bine definite și păstrează camera cât mai puțin dezordonată pentru a crea o senzație de spațiu. Băile moderne albe sau amenajarea unei băi cu mozaic în nuanțe de albastru sunt idei de design interior pentru băi mici ce nu pot da greș.

Decorul neutru în baie a fost întotdeauna popular, însă cu atât mai mult în proiectele de băi mici. Alegerea unor nuanțe deschise, cum ar fi taupe, crem și alb, va face ca baia să pară mai curată, mai luminoasă și mai mare decât este în realitate. Dacă ții cont de acest aspect atunci când alegi culoarea faianței și a gresiei, poți crea un design cald și armonios, de o eleganță atemporală.

Vopseaua este un alt instrument la îndemână pe care îl poți folosi pentru a face ca o baie mai mică să pară mai mare, chiar și în cazul amenajării unei băi de 2 mp. În mod similar cu alegerea gresiei și faianței, utilizarea aceleiași nuanțe de vopsea poate crea fluiditate în încăpere.

Tonul pereților poate schimba, de asemenea, senzația camerei. Dacă baia este orientată spre sud, optează pentru nuanțe mai reci, în timp ce, dacă baia este orientată spre nord, nuanțele mai calde vor funcționa mai bine. Acest lucru este valabil în cazul în care îți plac acele modele de băi moderne finisate cu vopsea rezistentă la umiditate și eventuale inserții de faianță în zona dușului și chiuvetei.

În cazul modelelor de băi cu gresie și faianță, vopseaua poate crea un contrast plăcut cu plăcile ceramice, mai ales în băile în 2 culori. Totodată, poți opta pentru vopsea contrastantă pe tavan.

Baia poate fi oaza ta de liniște și relaxare din locuință. Însă, din punct de vedere al funcționalității, ea trebuie să fie practică. Și pentru că amenajarea băii poate părea o adevărată provocare, citește mai multe sfaturi si idei pentru o baie moderna pe care le poți aborda cu încredere.

Alegerea gresiei și faianței - modele de băi mici cu gresie și faianță

De la formele clasice, la plăci supradimensionate și modele inedite, există o multitudine de variante de gresie și faianță disponibile.
  • Plăcile de ceramică sunt cele mai populare opțiuni pentru podeaua din baie, deoarece sunt rezistente la apă, la detergenți chimici și sunt disponibile într-o multitudine de modele. Deoarece au un aspect poros, plăcile ceramice sunt tratate cu o glazură pentru a rămâne rezistente la apă, ceea le face ideale pentru băi, fiind disponibile într-o gamă variată de culori și modele.
  • Plăcile porțelanate sunt o variantă premium de placare. Acestea sunt mai durabile, fiind o opțiune antiderapantă excelentă pentru podelele din încăperile umede, deoarece materialul respinge apa mai eficient. Plăcile porțelanate sunt rezistente, iar culoarea și modelul se întind pe toată placa, spre deosebire de plăcile ceramice tradiționale, unde doar smalțul menține modelul și poate fi predispus la ciobire la suprafață. Plăcile din porțelan smălțuit sunt în general imprimate și pot avea o culoare apropiată ca nuanță de suprafața imprimată. Acestea au însă un cost mai ridicat în comparație cu plăcile ceramice.
  • Piatra naturală este o variantă durabilă de placare și reprezintă o modalitate excelentă de a adăuga o notă elegantă băii. De exemplu, granitul a devenit o opțiune populară în băi, însă, deși arată foarte bine, are mici dezavantaje în sensul că este mai scump și se zgârie ușor. Cu toate acestea, coloritul și textura variată ale pietrei naturale nu pot fi reproduse de plăcile ceramice, deoarece oferă accente unice de design.

În general, gresia de culoare deschisă este cea mai bună alegere pentru băile mici, deoarece ajută la iluminarea camerei și face ca spațiul să pară mai mare.

Mai mult, băile complet albe nu se demodează niciodată. De asemenea, acestea au avantajul de a face ca încăperea să pară mai mare, deoarece albul reflectă lumina mai bine decât orice altă culoare.

Însă, combinațiile de culori luminoase și nuanțe închise pot fi folosite cu moderație, cum ar fi pe un perete de referință, ca accent sau chiar pe podea.

Din punct de vedere al dimensiunilor, deși plăcile mici, cum ar fi mozaicul, pot fi de efect într-o baie mică, îți recomandăm să iei în considerare plăci de dimensiuni mai mari, pentru a crea impresia unui spațiu mai mare.

Iată câteva poze cu băi moderne cu cadă sau duș care te pot ghida în amenajarea băii cu gresie și faianță: baie cu lavoar clasic depozitare baie deasupra wc baie mica moderna cu dus baie cu oglinda luminata

Alegerea mobilierului pentru o baie mică și cochetă

Chiar dacă baia ta este de dimensiuni modeste, nu este nevoie să faci compromisuri în ceea ce privește estetica. Deși există unele limitări în ceea ce privește designul interior al unei băi mici, acestea pot fi totuși spectaculoase dacă profiți la maximum de spațiul pe care îl ai apelând la trucuri inteligente de depozitare, alegând mobilierul și culorile potrivite.

Când vine vorba de alegerea mobilierului pentru o baie mică, există câteva elemente cheie de care trebuie să ții cont pentru a profita la maximum de spațiul disponibil și pentru a te bucura de o baie modernă.

Punctele cheie de care să ții cont înainte de alegerea mobilierului pentru o baie de dimensiuni reduse:

  • Stabilește ce dorești să depozitezi în baie;
  • Măsoară cu exactitate spațiul;
  • Alege o soluție de depozitare adecvată;
  • Decide-te asupra unui stil.

Stilul clasic și stilul modern sunt cele mai populare stiluri de mobilier de baie. Stilul clasic este perfect pentru a crea un aspect elegant, în timp ce modernul adaugă o notă fresh și ușor minimalistă unei băi mici și cochete.

Mobilierul modern pentru baie poate avea linii curbe sau bine definite, iar sertarele sunt de obicei fără mânere. Mobilierul clasic, în schimb, prezintă detalii decorative, cum ar fi uși cu modele sculptate, mânere decorative și finisaje cu efect de lemn.

Mobilierul definește stilul băii și îți permite să menții încăperea organizată și ordonată. Alege din gama de mobilier pentru baie elementele care completează designul băii tale și beneficiază de livrare rapidă și gratuită oriunde în țară, precum și de o garanție de 24 de luni. baie mica cu gresie marmorata

Mobilier suspendat, rafturi și mobilier decorativ pentru băi mici și cochete

Poți alege între mobilier de baie montat pe perete sau sprijinit de podea, în funcție de ce design pentru o baie mică ți-ai propus. Cu toate acestea, multe modele de băi mici propun mobilierul suspendat, din mai multe motive.
  • este ideal pentru a spori senzația de spațiu în băile mici;
  • creează un aspect contemporan;
  • face ca podeaua să fie mai ușor de curățat.

Mobilierul suspendat nu este la fel de ușor de instalat în comparație cu unitățile independente, însă merită să depui un efort suplimentar pentru a obține aspectul pe care îl dorești. baie mica cu lemn

Indiferent că optezi pentru soluții suspendate sau pe podea, alegerea mobilierului este cheia pentru ca baia să arate așa cum îți dorești. Într-o încăpere în care spațiul este limitat, este important să alegi mobilierul potrivit pentru a satisface nevoile de depozitare și pentru a profita la maximum de fiecare centimetru. Pe haaus.ro găsești numeroase opțiuni de mobilier pentru a-ți amenaja baia visurilor tale.

Scara decorativă a devenit foarte populară pentru amenajarea băilor mici. Este soluția optimă din punct de vedere al spațiului pentru depozitarea prosoapelor, a accesoriilor de baie și a lucrurilor esențiale pentru baie. scarita decorativa in baie cu dus

Culoarea mobilierului într-o baie mică și cochetă

Poți alege ceva îndrăzneț, pentru o un design care să uimească, sau poți opta pentru culori subtile, pentru a crea o senzație de relaxare. De asemenea, modelele de băi în două culori sunt o alegere ce nu se va demoda prea curând. O astfel de combinație este potrivită pentru amenajarea unei băi înguste sau a unei băi mici de apartament.
  • Albul este opțiunea perfectă pentru a crea un aspect proaspăt și modern și poate fi combinat cu orice culoare pe care o dorești. Este o opțiune potrivită pentru băile mici amenajate modern.
  • Tonurile neutre, cum ar fi crem și fildeș, adaugă căldură băii și oferă o senzație de relaxare.
  • Culorile pastelate sunt ideale dacă nu dorești ceva prea îndrăzneț sau dacă tonurile neutre nu sunt suficient de contrastante. Gândește-te la albastru pal, roz și verde pentru o pată de culoare.
  • Mobilierul negru este o opțiune excelentă pentru a adăuga o notă luxuriantă unei băi mici și cochete, iar alb-negru este o combinație ce nu poate da greș.
  • Griul a devenit o opțiune populară pentru baie și este ideal pentru a completa un design minimalist.
Pe lângă culori, poți alege și diverse finisaje și texturi, inclusiv luciu, mat și lemn sau metal. Finisajele lucioase și mate creează un aspect modern și contemporan, în timp ce texturile cu efect de lemn adaugă eleganță și au un aspect atemporal. baie cu lavoar pe blat

Sfaturi utile pentru alegerea mobilierului într-o baie mică

  1. Renunță la dulapurile voluminoase în favoarea unui dulap înalt și mai puțin adânc. Acestea sunt perfect proporționate pentru o baie mică și reprezintă alegerea ideală pentru a maximiza spațiul. Dulapurile pentru baie pot fi montate pe perete sau sprijinite pe podea, oferindu-ți și mai multe posibilități de a maximiza spațiul disponibil.
  2. Oglinzile cu LED-uri sunt un accesoriu elegant și eficient pentru o baie. Poți avea o iluminare atractivă și practică, fără facturi energetice mari. Oglinzile iluminate sunt o opțiune excelentă pentru băile cu puțină lumină naturală, deoarece oferă o vibrație amplă pentru a crea o ambianță plăcută chiar și într-un spațiu întunecat și umbrit.
  3. Deși poate nu crezi că au un rol important, unele accesorii, cum ar fi radiatoarele, pot face o diferență semnificativă în amenajarea unei băi mici și cochete. Atunci când alegi radiatorul pentru baie mică, recomandăm unul care să poată fi montat pe perete pentru a elibera cât mai mult spațiu pe podea. Atunci când proiectezi o baie mică, gândește-te pe verticală. Radiatoarele verticale nu numai că se vor potrivi în spații înguste, dar vor crea și iluzia înălțimii.
  1. Manerele dulapurilor din baie nu sunt doar funcționale, ci pot oferi o notă elegantă unei băi mici și cochete. Alege mânere subțiri curbate pentru un design minimalist sau butoane tradiționale pentru o baie amenajată în stil clasic.
  2. Colțul de beauty, dedicat îngrijirii personale, este un punct central în baie. Chiar și atunci când este vorba de o baie mică, poți crea un mic colț dedicat îngrijirii personale. Alege un model de chiuvetă încastrată, alături de un blat profilat, iar sub chiuvetă amenajează rafturi, în care să depozitezi accesoriile pentru ritualurile de înfrumusețare.
Există numeroase modele de etajere pentru optimizarea spatiului in baile mici, iar cele mai rezistente sunt cele din marmură sau lemn. Aceste două materiale sunt, fără îndoială, de o frumusețe atemporală și se potrivesc perfect cu orice stil de amenajare. Pe lângă faptul că exprimă frumusețe și eleganță, baia ta mică în stil modern poate fi un colț în care te poți bucura pe deplin de un moment de refresh. baie mica cu oglinda rotunda

Soluții de depozitare inteligente pentru băi mici

Pentru a avea suficient spațiu de depozitare într-o baie mică, trebuie să folosești inteligent fiecare centimetru. Câteva rafturi sub chiuvetă, un dulap mare cu oglindă, un dulap tip cărucior sau un cuier atașat pe ușă sunt toate soluții rapide care pot fi ușor de realizat pentru a te ajuta să păstrezi baia ordonată.

Dulapurile și rafturile montate pe perete sunt perfecte pentru a elibera spațiu pe podea. Un dulap de baie montat pe perete este, de asemenea, o modalitate excelentă de a depozita toate lucrurile esențiale într-un singur loc. Alege un model cu spațiu de depozitare amplu pentru prosoape, articole de toaletă și alte obiecte esențiale pentru baie.

Obiectele sanitare mici sunt o soluție de economisire a spațiului pentru o cameră mică. O toaletă compactă este o necesitate pentru orice baie mică, mai ales în cazul amenajării unei băi mici de 3 mp sau a amenajării unei băi mici de bloc. Alege un model care ocupă puțin spațiu și se potrivește cu ușurință într-un colț, iar apoi valorifică la maximum celelalte colțuri ale încăperii.

Chiuvetele mici sunt, de asemenea, la modă în băile în stil modern. Acestea ocupă mai puțin spațiu și fac camera să pară mai mare. În plus, arată elegant și stilat. Există o varietate de chiuvete mici din care poți alege, de la chiuveta mică tradițională cu piedestal, la chiuveta montată pe perete. baie mica cu oglinda rotunda

Accesorii pentru băi mici și moderne

Accesoriile de baie nu ar trebui să lipsească dintr-o baie mică, deoarece acestea ajută la menținerea ordinii în rândul obiectelor pe care le folosești la duș și pentru îngrijire.

Colțul dedicat gelului de duș, șamponului, balsamului este adesea subestimat. În realitate, amenajându-l în mod corect, poți contribui la o amenajare ordonată a băii mici și poți profita la maximum de fiecare spațiu disponibil.

Cu un suport de duș cu ventuză sau unul cu cârlige, poți amenaja o zonă de duș curată și ordonată. Există numeroase modele colorate, realizate din materiale sustenabile, care pot fi soluția ideală pentru o baie modernă.

Alegerea materialelor și a accesoriilor determină stilul în care va fi amenajată baia. Varianta ideală este cea care combină podeaua din piatră naturală cu accesorii din lemn, recipiente din răchită și covorașe de baie din bambus.

De fapt, contrar a ceea ce s-ar putea crede, lemnul este un material care poate fi luat în considerare pentru amenajarea unei băi mici moderne. Datorită tratamentelor inovatoare la care este supus, acesta rezistă la umiditate și oferă căldură ambianței generale.

Așadar, băile mici au potențialul de a împacheta o mulțime de idei pe o suprafață limitată. Prin utilizarea elementelor de design și a soluțiilor de depozitare în mod strategic, poți crea o baie mică și cochetă.

Sursa foto: shutterstock.com

Descoperă mai multe

Autentificare

Ai uitat parola?

Nu ai încă un cont?
Creează cont