Amenajarea camerei copilului este un proiect dinamic, în continuă evoluție, pe măsură ce copilul înaintează în vârstă și își schimbă gusturile și hobby-urile. Camera celui mic este spațiul lui personal, locul în care trebuie să se simtă în siguranță și să aibă parte de confort. Cu timpul, copilul va deveni adolescent și își va pune amprenta asupra spațiului său personal. Astfel, ideile de design interior vor trebui adaptate gustului său, iar în timp, copilul va avea propriul său stil original. Însă, până va ajunge în această etapă, este important să te asiguri că cel mic va avea parte de toate condițiile necesare pentru o dezvoltare armonioasă, în mediul care îl înconjoară și în care se simte acasă.
Mediul înconjurător este unul dintre cei mai importanți factori pentru educația copilului. Atunci când este mic, asimilează rapid o mulțime de cunoștințe din mediu, așa că este important ca acesta să fie potrivit pentru învățare și pentru crearea sentimentului de siguranță. Imaginile din spațiul amenajat pentru copil au o importanță deosebită în dezvoltarea memoriei și imaginației.
Decorarea spațiului pentru copii este o etapă esențială pentru dezvoltarea acestora și trebuie să ține cont de vârstă, camera în care vor crește, lumina, culoarea și stilul mobilierului, utilitatea lucrurilor din jur, satisfacerea nevoii de joacă etc.
- Amenajare camera copilului în funcție de vârstă
- Cum amenajezi camera copiilor în funcție de dimensiune
- Amenajare cameră fete
- Amenajare cameră băieți
- Amenajare cameră 1 copil
- Amenajare cameră 2 copii
- Ce mobilier și accesorii sunt recomandate pentru amenajări camera copilului
Amenajare camera copilului în funcție de vârstă
Cel mai important criteriu în amenajarea camerei copilului este vârsta, însă trebuie să iei în calcul și faptul că, pe măsură ce trece timpul, nu va mai avea nevoie de o mare parte din lucrurile pe care le are acum în dormitor. De aceea, mobilierul multifuncțional și cel modular sunt variantele ideale care îți vor fi de mare ajutor pe parcurs. În funcție de vârsta pe care o are copilul, trebuie să stabilești anumite priorități în ceea ce privește mobilierul, pentru ca acesta să îi fie folositor și să îi placă.Idei amenajare camera bebelușului
Atunci când copilul este foarte mic, culorile foarte intense nu sunt potrivite, pentru că acestea sunt obositoare și îl vor deranja. De aceea, este recomandat să folosești nuanțe calde sau neutre, atât pentru pereți, cât și pentru mobilier. De asemenea, încearcă să amenajezi camera cât mai simplu, pentru a obține o atmosferă plăcută și relaxantă. Când este foarte mic, are nevoie de un dulap de de dimensiuni mici, de un corp de mobilier pentru păstrarea jucăriilor și de o masă de schimbat, cu spațiu de depozitare. Poți alege un pătuț transformabil, pe care îl va folosi și mai târziu, atunci când crește. Alege corpuri de iluminat cu lumina caldă și decorațiuni simple, potrivite cu vârsta copiluluiIdei amenajare camera preșcolarului
Pentru amenajarea dormitorului unui copil care încă nu merge la școală, ai nevoie de puține piese de mobilier: un pat confortabil, o masă mică de colorat sau pentru alte proiecte creative, un dulap pentru haine și un spațiu pentru a depozita cărțile și jucăriile. În această etapă nu este nevoie să acorzi o atenție deosebită unui birou foarte mare sau unei biblioteci încăpătoare, iar în loc de dulap poți folosi o comodă suficient de mare pentru haine.
Aceasta este vârsta la care copilul începe să își definească preferințele în materie de culori sau de personaje din filme și desene animate, așa că este important să ții cont de aceste preferințe, pentru a obține o cameră pe gustul copilului.
Idei amenajare camera școlarului
Atunci când începi să creezi designul camerei școlarului/adolescentului, este esențial ca acesta să aibă un spațiu potrivit pentru teme. De asemenea, lumina naturală și corpurile de iluminat sunt foarte importante, iar acestea trebuie să fie adaptate dimensiunii încăperii, mobilierului și preferințelor copilului. Aceste detalii sunt foarte importante pentru a obține o atmosferă plăcută și liniștită, un spațiu în care copilul se va putea concentra la teme și în care să se simtă în largul lui.
Pentru camera adolescentului, lucrurile vor fi puțin mai complicate, pentru că va trebui să ții cont de gusturile și preferințele acestuia. Este esențial ca în cameră să se afle un dulap încăpător, un birou suficient de mare, spații de depozitare și un pat comod.
Cum amenajezi camera copiilor în funcție de dimensiune
Chiar dacă suntem tentați să punem în camera copilului un pat sau un dulap de dimensiuni mari, sisteme de depozitare și o mulțime de decorațiuni voluminoase, este important să iei în considerare spațiul pe care îl ai la dispoziție. Sunt cazuri în care spațiul nu permite toate aceste lucruri, așa că va trebui să amenajezi minimalist și cât mai funcțional.
În cazul camerelor mari, poți folosi piese de mobilier mai mari și poți chiar amenaja o zonă de relaxare. Însă, dacă există constrângeri legate de spațiu, va trebui să te limitezi la strictul necesar, păstrând confortul pe primul loc.
Amenajarea unei camere mici pentru copil
Regulile de amenajare dormitor mic copii nu sunt atât de stricte, însă e nevoie sa ții cont de câteva mici aspecte, legate de cromatică și mobilier. Nu uita, înainte de toate, că o încăpere mică trebuie să fie foarte bine luminată, pentru a da impresia de mai mult spațiu. Mobilierul, la rândul său, trebuie să ofere libertate de mișcare și să fie cât mai ușor de utilizat, cu multe spații de depozitare.Amenajarea unei camere mari pentru copil
Spre deosebire de o cameră mică, una de dimensiuni mai mari oferă o mulțime de avantaje și posibilități de amenajare interesante și personalizate. Un spațiu extins permite montarea unor dulapuri și piese de mobilier mari, în care se pot depozita mai multe lucruri.
Un alt avantaj este faptul că există o mai mare libertate de mișcare, așa că poți include mai multe obiecte de decor, mai mari, și nu trebuie să te limitezi la anumite culori și poți folosi nuanțe mai intense pentru mobilier și pentru pereți. De asemenea, poți improviza zone pentru joacă și hobby-uri și să te gândești la idei amenajare cameră copii cât mai creative și interesante.
Amenajarea camerei copiilor în apartament
Un spațiu restrâns nu înseamnă neapărat că nu poți obține o amenajare interesantă și personalizată pentru camera copilului. Poți obține o organizare a pieselor de mobilier și a accesoriilor cât mai eficientă și funcțională, o cameră mobilată cu piese de depozitare cât mai utile, fără să ocupe foarte mult spațiu: comode încăpătoare, dulapuri multifuncționale, polițe și etajere și obiecte de decor în același stil, care să nu aglomereze camera.Amenajarea camerei copiilor la casă
În general, o casă îți oferă încăperi mai spațioase și o libertate mai mare atunci când vine vorba de amenajare. În acest caz, poți organiza în dormitorul copilului o zonă de relaxare, un spațiu de joacă, pentru a-i stimula plăcerea pentru explorare și distracție. Astfel, vei obține o cameră multifuncțională, colorată și plină de lucruri interesante. În această situație, poți opta pentru un decor mai extins, mai aerisit și mai primitor.Amenajarea camerei copiilor la mansardă
Dacă locuiești la casă, amenajarea mansardei pentru copii poate fi făcută în mai multe moduri interesante și creative. Mansarda poate deveni astfel un spațiu destinat distracției, cititului și relaxarii. Cu puțină creativitate, camera de la mansardă poate fi transformată într-un dormitor pentru copii, cu un design unic și personalizat.Amenajare cameră fete
Încă de când sunt mici, fetele își doresc să fie înconjurate de un mediu de poveste, care să le transpună în basme cu personaje de poveste și prințese. Pentru amenajarea unei camere de fete este recomandat să optezi pentru culori deschise, pastelate, precum roz, alb sau bej, iar texturile pot fi inspirate din stilul boho-chic sau vintage.
Pentru pereți și mobilier, dacă ai nevoie de idei de camere pentru fete, poți folosi o paletă de culori neutre și poți crea un contrast cu ajutorul accesoriilor și al obiectelor decorative. De exemplu, poți colora pereții în nuanțe deschise, iar piesele de mobilier pot fi în culori mai intense sau piese de mobilier din lemn lăcuit mai închis.
Deși în accepțiunea generală în camera unei fete trebuie să predomine rozul, de fapt copiii sunt deschiși și la alte alegeri cromatice. Pe lângă culorile folosite, este important ca atmosfera să fie una confortabilă, relaxantă, cu o amenajare personalizată, în care copilul să se simtă în propria lume de poveste, mai ales la vârste mici.
În general, pentru amenajarea camerei unei fete sunt preferate paturile cu baldachin, noptiere rotunjite, perdele și draperii fine și colorate sau cu personaje din povești. Spre deosebire de camerele pentru băieți, pentru idei de decorat camera unei fete, predomină elementele de decor din materiale textile, abajururi, perdelele și draperii culorate pastel și materialele fine, așternuturile din mătase sau din in.
Amenajare cameră băieți
Elementele care se regăsesc de obicei în camera unui băiat sunt culorile mai îndrăznețe, multe jucării, postere, personaje animate diverse și articole sportive în funcție de preferințe. Gusturile diferă de la un copil la altul, însă există și câteva lucruri specifice pe care trebuie să le iei în considerare și să le integrezi armonios în decor pentru o amenajare cameră băiat.
Este esențial să ții cont de gusturile celui mic, de la mobilier cameră băiat și culorile preferate, până la elementele de decor alese, corpurile de iluminat și accesoriile, pentru a obține o amenajare nu doar funcțională, ci și plăcută privirii, pe gustul copilului.
În general, temele predominante în amenajarea unei camere pentru băieți sunt mai dinamice din punct de vedere cromatic și al formelor și sunt inspirate din povești cu supereroi, aventuri pe mare sau exploratori celebri. Și aici gusturile sunt împărțite și vor evolua odată cu trecerea timpului, așa că este recomandat să optezi pentru un decor cameră băieți care poate fi transformat fără mari bătăi de cap atunci când copilul crește.
Este recomandat să optezi pentru decorațiuni cameră băieți și piese de mobilier în culori intense, însă care nu sunt foarte obositoare, nuanțe plăcute de albastru, gri sau contraste puternice. Poți, de asemenea, să optezi pentru pictura pe pereți realizată de un profesionist, cu personajele sale preferate sau cu imagini din povești.
Dacă trebuie să amenajezi o cameră pentru băieți, poți experimenta cu stilurile, până când găsești varianta cea mai potrivită, însă încearcă să extinzi universul copilului, pe lângă tematicile sportive, cu pirați sau super eroi. Pentru un dormitor într-un stil modern, optează pentru nuanțe accent, cum ar fi albastru, roșu, verde închis sau gri.
Amenajare cameră 1 copil
Camera copilului nu este doar o încăpere destinată odihnei, ci trebuie tratată ca o cameră destinată mai multor activități, care va cunoaște toate etapele și transformările fiecărei vârste. Această cameră trebuie să fie cât mai practică și organizată, pentru un ambient plăcut și personalizat. Designul unei camere pentru un băiat va fi diferit de cel al camerei unei fete, așa că este important să alegi cu atenție mobilierul și accesoriile decorative, pentru ca acestea să fie pe placul celui mic.
Amenajarea camerei pentru un singur copil presupune în primul rând asigurarea mobilierului și a elementelor de confort, apoi a accesoriilor, a elementelor de decor și a corpurilor de iluminat. Poți opta pentru un pat simplu sau cu divan, extensibil, care se va putea adapta mai multor vârste, și un birou sau o masă, în funcție de vârsta copilului.
Din punct de vedere cromatic, poți alege nuanțe potrivite cu vârsta copilului și cu preferințele acestuia. Puteți alege împreună nuanțele preferate sau combinații de culori și elemente de decor și accesorii din filme, jocuri sau din desene animate. Este important să alegi o poveste potrivită lor, alături de care să crească, să învețe și să exploreze. De asemenea, spațiul creat trebuie să fie unul în care copilul să se simtă în siguranță, indiferent de momentul zilei sau de vârstă. Poți continua povestea aleasă prin culorile alese pentru piesele de mobilier, pereți și accesorii, prin forma mobilierului sau prin elementele de decor. Unul dintre cele mai importante elemente într-o amenajare este lumina, așa că este important să alegi corect culoarea și poziționarea corpurilor de iluminat, deoarece camera copilului este un spațiu care îndeplinește mai multe funcții și în care au loc o mulțime de activități, de la teme până la joacă.
Amenajarea camerei copilului poate fi un proiect destul de complicat, mai ales dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție este de dimensiuni mai mici, cum este de obicei în cazul apartamentelor. Cu puțină atenție la detalii și cu alegerea pieselor potrivite, poți crea o cameră care arată bine, este practică, funcțională, confortabilă și pune accent pe imaginația și preferințele copilului. Scopul amenajării unei camere pentru copii e să aduci la viață un spațiu destinat odihnei, relaxării și învățării, în care cel mic se simte în siguranță și relaxat.
Amenajare cameră 2 copii
Dacă trebuie să amenajezi o cameră pentru copii cu 2 paturi, poate fi dificil să respecți fiecare cerință în parte. O soluție potrivită de amenajare este alegerea unei tematici care să se potrivească pe cât posibil cu interesele fiecărui copil, mai ales dacă sunt de vârste apropiate. Puteți face din amenajarea camerei un proiect comun, la care să participe și copiii, cu o temă marină, anotimpuri și în general orice temă a copilăriei. De asemenea, puteți alege personaje din filme pentru copii, desene animate sau cărți. Dacă sunt mai mult de 2 copii, amenajarea camerei devine o adevărată provocare, mai ales dacă spațiul este limitat, de exemplu, într-un apartament standard. În acest caz, dacă ești în căutarea unori idei camera copiilor, trebuie să ții cont de mai multe păreri în alegerea designului și a pieselor de mobilier, care trebuie să fie funcționale pentru fiecare copil în parte. Alege comode cât mai încăpătoare, în care să fie suficient loc pentru lucrurile copiilor, pentru a evita dezordinea. În plus, trebuie să te gândești și la o modalitate de a crea intimitate pentru fiecare copil, spații de relaxare, în care să se simtă comod și confortabil.
Piesele de mobilier pentru camera copiilor trebuie să fie încăpătoare, de aceea se recomandă paturile supraetajate, care te ajută să economisești spațiul de pe podea. Alege comode cu multe sertare, cât mai înguste și înalte, polițe și rafturi și spații suficiente de depozitare pentru lucrurile ambilor copii. Astfel, poți crea nu doar soluții funcționale, ci și un spațiu confortabil, în care ambii copii se simt bine și pot face temele împreună sau se pot juca în voie. Dacă trebuie să te gândești la idei de amenajare cameră 2 copii, o fată și un băiat, va fi destul de complicat să alegi o culoare sau textură care să îi mulțumească pe amândoi, așa că va trebui să găsești o soluție de mijloc, cu care ambii copii să fie mulțumiți. Dacă ai suficient spațiu pentru a împărți camera, lucrurile sunt mai simple, pentru că poți crea 2 spații separate, amenajate diferit.
În partea camerei pentru fată, poți opta pentru culori pastel, nuanțe plăcute și obiecte de decor care să se potrivească nu doar ca stil, ci și cromatic, cu atmosfera pe care dorești să o creezi. Poți combina o nuanță plăcută de roz cu alte culori, mai intense, pentru a crea un contrast cât mai plăcut. Portocaliul, galbenul, și accentele de roșu sau violet sunt, de asemenea, potrivite pentru o fetiță. Nuanțele de verde și albastru sunt potrivite pentru jumătatea de camera destinată unui băiat. Le poți combina cu galben sau portocaliu, pentru că vor crea o atmosferă veselă, care te vor ajuta să atenuezi diferența de stil față de spațiul destinat fetiței. Există, de asemenea, soluția de a amenaja camera într-un mod unitar. În acest caz, încearcă să combini culorile preferate ale celor mici, în așa fel încât fiecare să se simtă în largul lui în camera pe care o împart.
Poți amenaja spații de depozitare pentru jucării sub paturi sau sub patul de jos, dacă sunt supraetajate, pentru a câștiga cât mai mult spațiu. Pentru cărți și jocuri instalează rafturi suspendate și etajere la diverse înălțimi. Alege un birou sau o masă de lucru pentru joacă și pentru teme, la care să aibă loc amândoi.
Ce mobilier și accesorii sunt recomandate pentru amenajări camera copilului
Unul dintre cele mai importante piese de mobilier din camera copilului este biroul, pentru care va fi nevoie să ai în vedere folosirea cât mai eficientă a luminii naturale. Acolo unde acest lucru nu este posibil, este important să iei în calcul utilizarea corpurilor de iluminat cât mai potrivite. Optează pentru spații de depozitare lângă birou, pentru a păstra cărțile, rafturi deschise și închise pentru rechizite, cărți, manuale și toate lucrurile pe care cel mic trebuie să le aibă la dispoziție.
Jucăriile sunt parte integrantă din decorul unei camere pentru copii, dar este necesar să existe spații special dedicate pentru depozitarea acestora. Alege organizatoare speciale, la care copilul să aibă ușor acces. De asemenea, poți opta pentru rafturi pe care să expui diferitele colecții de jucării preferate ale copilului și pentru soluții de depozitare închise în care să poți depozita jucăriile cu care cel mic se joacă mai rar.
Mobilierul pentru camera copilului trebuie să respecte atât cromatica generală, cât și dimensiunile necesare pentru ca cei mici să poată avea acces ușor la lucrurile de care au nevoie. Este important ca micuții să învețe să fie organizați și să își păstreze lucrurile în ordine, pentru a-și crea acest obicei. Optează pentru paturi joase și dulapuri de mici dimensiuni, la fel ca și în cazul meselor sau al birourilor.
Pentru camera copiilor este recomandat să alegi textile cât mai moi și mai plăcute, perdele și draperii care să asigure controlul luminii din încăpere și cu care să creezi o atmosferă cât mai plăcută. Alege materiale naturale, de exemplu, in sau bumbac, atât pentru draperii cât și pentru cuverturi și așternuturi, pentru un plus de confort. Optează pentru culori camere copii cât mai plăcute și liniștitoare, cu care să creezi o atmosferă plăcută și relaxantă.
Alege covoare din materiale naturale, de exemplu, lână, care asigură un confort termic sporit. Mai ales în primii ani de joacă, cel mic petrece mult timp jucându-se pe covor, așa că este important să creezi soluții cât mai confortabile în cameră.
Este recomandat să creezi o cameră cât mai confortabilă și sigură, care va avea un rol important în dezvoltarea armonioasă a copilului și la o copilărie fără griji, în deplină siguranță.
Este important ca în camera copilului să existe cât mai multă lumină naturală, iar poziționarea biroului să fie cât mai apropiată de fereastră. Optează pentru o plafonieră sau spoturi care să asigure un iluminat general, uniform distribuit în întreaga cameră și pentru veioze sau lampadare în zona biroului și a noptierelor.
Camera copilului trebuie să fie un spațiu gândit eficient, o încăpere adecvată nevoilor vârstei. Poți alege dintr-o gamă largă de materiale și texturi, în funcție de stilul ales și de preferințele copilului. Astfel, vei crea un spațiu interesant și original în care cel mic se va simți confortabil și în siguranță.
Sursa foto: Shutterstock