Culorile din dormitor
Dormitor

Culorile din dormitor: combinații recomandate și idei de amenajare

Culorile din dormitor îți pot influența starea de spirit cu care dai startul unei noi zile, dar și atmosfera în care îți petreci timpul înainte să adormi. Totodată, este cunoscut faptul că anumite combinații de culori pot influența și temperamentul și starea copiilor. De aceea, este important să acorzi atenție alegerii culorilor din dormitor, indiferent că vorbim despre dormitorul copiilor sau unul matrimonial.

Descoperă în cele ce urmează ce combinații de culori sunt recomandate în funcție de dimensiunea dormitorului și de specificul acestuia.

Combinații de culori în funcție de dimensiunea dormitorului

  • Combinații de culori pentru un dormitor mare
  • Combinații de culori pentru un dormitor mic

Combinații de culori pentru dormitor, în funcție de destinația acestuia

  • Combinații de culori pentru dormitorul copilului
  • Combinații de culori pentru dormitorul unui adolescent
  • Combinații de culori pentru dormitorul adulților

Combinații de culori în funcție de dimensiunea dormitorului

Dimensiunea dormitorului este unul dintre principalele aspecte care trebuie avute în vedere atunci când alegi combinația de culori pe care o folosești în design. Descoperă în continuare câteva idei interesante.

Combinații de culori pentru un dormitor mare

Atunci când amenajezi un dormitor de dimensiuni mari, te poți bucura de avantajele spațiului extins și poți da frâu imaginației în alegerea culorilor. Le poți alege în funcție de atmosfera pe care dorești să o obții în dormitor, de nuanțele pe care le preferi sau în funcție de personalitatea ta.

Dacă nu te-ai hotărât și ești în căutare de inspirație, descoperă mai jos câteva combinații cu care sigur nu vei da greș:

  1. Albastru și bej – o combinație potrivită atunci când îți dorești să obții un design modern pentru dormitorul tău. Având la dispoziție un dormitor de dimensiuni generoase, nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește folosirea unei nuanțe închise de albastru, întrucât nu există riscul să ofere un impact vizual aglomerat al încăperii.
  2. Verde și negru – sunt 2 nuanțe care, împreună, vor oferi un aspect inedit dormitorului tău. Le poți folosi atunci când îți dorești să obții un design luxuriant la buget redus.

Având în vedere că negrul este o nuanță destul de puternică, poți să vopsești doar un perete în această nuanță, ceilalți fiind vopsiți într-un verde smarald, liniștitor. Pentru a oferi puțină luminozitate, poți să incluzi și o nuanță de alb atunci când alegi diferite texturi, precum perdelele, draperiile, așternuturile sau covorul.

  1. Maro și alb – o combinație clasică pe care o poți folosi atunci când îți dorești un design convențional, simplu. Această combinație de culori poate fi integrată cu ușurință în designul dormitorului tău, deoarece, dacă optezi pentru un mobilier de dormitor maro, din lemn, vei obține o imagine completă, echilibrată a dormitorului tău.

Dacă ți-ai ales deja o combinație potrivită de culori, tot ceea ce mai rămâne de făcut este să alegi un mobilier care să se potrivească! Descoperă câteva seturi de mobilier pentru dormitor care cu siguranță se vor integra în stilul ales!

idei combinatii de culori in dormitor idei culori intense pentru dormitor idei culori natur pentru dormitor

dormitor in culori pastel

dormitor cu lemn dormitor cu perete accent dormitor cu textile colorate

Combinații de culori pentru un dormitor mic

Atunci când amenajezi un dormitor mic, este indicat să faci acest lucru astfel încât să creezi iluzia unui spațiu mai mare, aerisit. Partea bună este că poți obține acest efect cu ajutorul culorilor pe care le folosești pentru a vopsi pereții, dar și cu ajutorul unor mici trucuri pentru decor, cum ar fi alegerea mobilierului potrivit și a decorațiunilor necesare.

Iată 3 combinații de culori pe care le poți folosi în amenajarea unui dormitor mic:

  1. Alb și bej – aceste 2 nuanțe se completează foarte bine într-o încăpere și, în timp ce albul oferă imaginea unui spațiu extins, nuanța de bej creează adâncime încăperii. Așadar, poți să alegi să vopsești 3 pereți în alb, în timp ce un perete, de obicei cel lângă care așezi și patul de dormitor, să fie vopsit în culoarea bej.
  2. Alb și gri – dacă îți dorești să obții un aspect mai sobru și liniștit al dormitorului tău, atunci combinația de alb și gri este potrivită pentru tine. Atenție, însă, având în vedere că vorbim despre un dormitor de mici dimensiuni, este recomandat ca nuanța de gri să fie cât mai deschisă. Pentru un efect spectaculos, în loc de vopsea gri, ai putea să aplici un tapet pe unul sau doi dintre pereți.
  3. Maro și crem – o combinație de culori calde cu care nu ai cum să dai greș. Făcând parte din aceeași paletă de culori, aceste nuanțe pot oferi un echilibru dormitorului tău și un aspect spațios.

Alege un pat de dormitor care să se potrivească cu nuanțele alese pentru pereți. Pe haaus.ro găsești o ofertă generoasă de paturi confortabile, cu un aspect deosebit!

idei de culori pentru dormitor mic idei pentru dormitor gri
dormitor cu mobilier colorat

dormitor cu pat tapitat bej

dormitor cu perete bej

dormitor cu perete gri

dormitor cu pereti albi
dormitor cu perete accent inchis la culoare culori pentru dormitorul copilului

Combinații de culori pentru dormitor, în funcție de destinația acestuia

Destinația dormitorului este un alt aspect pe care să-l ai în vedere atunci când alegi culorile pe care le folosești în amenajare. Descoperă în continuare ce culori se potrivesc pentru dormitorul copilului, al unui adolescent, dar și pentru cel al adulților.

Combinații de culori pentru dormitorul copilului

Culorile bine alese au capacitatea de a stimula mintea copilului, motiv pentru care este bine ca în amenajarea dormitorului să fii cât mai creativ. Cu toate acestea, încearcă să păstrezi un echilibru și să alternezi culori accentuate cu nuanțe calde, neutre, pentru evita să obții o atmosferă obositoare.

Iată câteva combinații potrivite pentru camera copilului:

  1. Gri și galben – o combinație modernă. În timp ce galbenul stimulează creativitatea, fiind o culoare vie, nuanța de gri îi atenuează intensitatea și oferă un echilibru plăcut încăperii. Poți alege griul ca nuanță de bază, în timp ce galbenul poate să fie o culoare de accent pe care să o incluzi fie prin linii verticale pe unul dintre pereți, fie cu ajutorul draperiilor, covorului sau mobilierului din camera copilului.
  2. Alb și roz pudră –  o combinație care inspiră calmitate. Aceasta poate fi cu ușurință încadrată în orice stil de amenajare, în special atunci când alegi un mobilier alb pentru a completa designul.
  3. Alb și maro – o combinație clasică de amenajare, cu care sigur nu vei da greș. Dacă nu îți dorești să dedici prea mult timp amenajării dormitorului copilului, însă totuși vrei să obții un design plăcut, atunci combinația de alb și maro este potrivită pentru tine. Dacă îți dorești puțină creativitate, poți să vopsești pereții albi și să aplici câteva autocolante cu personaje din desene animate sau animale sălbatice care să-i stârnească celui mic curiozitatea.

Nu numai deciziile privind amenajarea dormitorului îți pot da bătăi de cap, ci și asamblarea mobilierului. De aceea, noi ți-am pregătit și 4 sfaturi practice pentru montarea mobilei din locuința ta!

 idei de culori pentru dormitor de copii
idei de culori pentru dormitor de fete

idei de amenajare dormitor copil cu galben

idei culori camera bebe
culori pentru dormitorul unui adolescent

Combinații de culori pentru dormitorul unui adolescent

Amenajarea unui dormitor pentru adolescenți poate să fie o adevărată provocare deoarece trebuie să ții cont de preferințele acestora și, în același timp, să te asiguri că faci o alegere potrivită. Modul în care alegi culorile într-o astfel de cameră sunt importante deoarece pot avea o influență pozitivă asupra stării copilului și asupra personalității aflate în dezvoltare.

Iată câteva exemple de combinații pe care poți să le folosești:

  • Alb și portocaliu – o combinație interesantă care îți dă libertatea să pui accent și pe elemente decorative deosebite, fără să încarci inutil aspectul camerei. În timp ce albul poate fi ales ca nuanță de bază, culoarea portocalie poate fi folosită ca accent deoarece aceasta inspiră încrederea și independența, fără să fie obositoare din punct de vedere vizual.
  • Bej și violet – o combinație îndrăzneață și echilibrată în același timp. Nuanța de bej este una liniștitoare și calmă, care are efect de relaxare, iar violetul, cunoscut și ca fiind o culoare regală, poate stimula ambiția și sentimentul de încredere al adolescentului. Cu toate acestea, nu folosi prea mult violet pentru că poate deveni obositor vizual. Așa că, fie aplici un tapet violet pe unul dintre pereți, fie alegi să vopsești diferite forme geometrice pe pereți în această nuanță.
  • Gri și galben – această nuanță nu este potrivită numai pentru copiii mici, ea fiind tot mai des folosită pentru amenajarea camerei unui adolescent. În timp ce galbenul este o culoare motivantă care îmbunătățește concentrarea și memoria, griul vine în completare pentru a echilibra designul, oferind o imagine de ansamblu completă.

Citește și: Amenajarea unui dormitor mic: sfaturi și idei de design.

dormitor de adolescent colorat

dormitor de adolescent cu pereti colorati

dormitor colorat cu culori pastel

dormitor de adolescent cu perete accent

combinatii de culori pentru dormitor

Combinații de culori pentru dormitorul adulților

Atunci când vorbim despre dormitorul adulților, spre deosebire de cele prezentate anterior, amenajarea poate să difere în funcție de atmosfera pe care dorești să o obții. Indiferent că îți dorești o atmosferă primitoare, sobră sau romantică, există câteva combinații de culori pe care le poți folosi. Iată câteva exemple:

  1. Gri și bej – această combinație poate fi una destul de sobră, însă dacă dorești să obții un design mai primitor, poți să incluzi câteva elemente de decor în culori neutre, precum: draperii maro, un covor alb sau tablouri abstracte, colorate.
  2. Gri și vișiniu – dacă îți dorești o atmosferă mai romantică, dar vrei să păstrezi în același timp un echilibru în designul dormitorului, atunci asociază griul cu nuanța de vișiniu sau roșu. Contrastul între cele două este unul spectaculos și cu siguranță vei obține o amenajare inedită. În timp ce griul poate să fie culoarea de bază, vișiniul poate fi inclus ca o pată de culoare sub formă de tapet sau diferite forme abstracte vopsite pe perete.
  3. Alb și bej – o combinație de culori care te poate ajuta să obții un aspect de revistă pentru dormitorul tău. Acestea sunt ușor de integrat în orice design, oferind un aspect primitor dormitorului tău.

Nu uita să alegi un mobilier potrivit pentru dormitorul tău! Noi îți punem la dispoziție gama noastră de noptiere pentru dormitor, de dimensiuni și culori diverse!

 

dormitor in culori natur

dormitor in tonuri de gri

dormitor in culori tari

idei de culori tari pentru dormitor

Atmosfera în care îți începi ziua, dar și starea pe care o ai înainte de a merge la somn pot fi influențare de paleta de culori pe care o folosești pentru amenajarea dormitorului. Folosește-te de ideile și sfaturile din acest articol și obține designul pe care ți-l dorești.

 

Sursă foto: shutterstock.com

Roxana Bocicai

autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *