Fie că ai în plan amenajarea de la zero a unei băi sau urmează să renovezi din diverse motive o baie existentă, este important să te informezi din timp nu doar care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, ci să urmezi și câteva sfaturi utile de amenajare. Există o mulțime de modele de băi din care să te inspiri pentru a obține un spațiu practic, funcțional și creativ pentru baia ta, indiferent care este stilul care te caracterizează. Anumite lucrări de amenajare baie le poți face chiar tu, mai ales dacă îți plac proiectele de acest fel, însă pentru cele de amploare, vei avea cu siguranță nevoie de ajutorul unor specialiști, acesta fiind un alt detaliu de care trebuie să ții cont înainte de a începe.
Baia este una dintre încăperile casei care îți permit să fii cât se poate de creativ atunci când vine vorba despre amenajare, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Chiar și o baie mică poate deveni un spațiu interesant, care îți exprimă stilul și personalitatea. Iar dacă ai o baie mare, fie de apartament sau la casă, atunci lucrurile sunt și mai simple, pentru că îți poți pune imaginația la treabă.
-
Idei amenajare baie mică
-
Idei amenajare baie mare
-
Amenajare baie îngustă și lungă
-
Amenajare băi moderne
-
Amenajări băi clasice
-
Amenajare băi cu cadă
-
Amenajare băi cu cabină de duș
-
Cum amenajezi baia în funcție de stil
-
o Amenajare baie în stil contemporan
-
o Amenajare baie retro
-
o Amenajare baie shabby chic
-
o Amenajare baie în stil mediteranean
-
o Amenajare baie în stil scandinav
-
o Amenajare baie în stil industrial
-
Idei amenajare baie mică
Chiar dacă la prima vedere pare că este dificil să amenajezi o baie mică, de bloc, cu puțină creativitate câteva secrete de amenajare și piese de mobilier bine alese, poți obține un spațiu în care să te simți confortabil și care să fie exact pe gustul tău. Deși nu vei reuși poate să instalezi toate piesele de mobilier, obiectele sanitare sau accesoriile pe care le dorești, poți adapta orice obiect să se potrivească în spațiul pe care îl ai la dispoziție.
O soluție la îndemână și aleasă frecvent atunci când căutăm modele băi apartament este să creezi un punct de atracție al încăperii, pentru ca baia să arate cât mai bine și să fie funcțională. Poți face acest lucru cu ajutorul unui dulap de baie, de exemplu, cu un design sau o culoare interesantă. De asemenea, poți folosi un model de plăci ceramice, un lavoar din lemn masiv sau piatră ori o baterie cu un model futurist. În orice încăpere mică, fie că este vorba despre baie, dormitor sau bucătărie, lumina este cea mai importantă, mai ales cea naturală. Spațiile cât mai luminoase creează senzația unei perspective ample, dând senzația unei încăperi mai generoase. Este însă la fel de important să se găsească un echilibru al proporțiilor, pentru că ferestrele foarte mari reduc din spațiul util al unei camere. O altă opțiune pentru amenajare baie apartament este folosirea unui corp de mobilier cu oglindă mai mare, cu un spațiu de depozitare pentru accesoriile indispensabile într-o baie.
În ceea ce privește iluminatul unei băi mici, în cazul în care ai optat pentru un design baie clasic, cele mai potrivite sunt plafonierele sau aplicele de perete, care completează decorul și oferă și cantitatea de lumină dorită. Pentru o baie modernă, optează pentru spoturile încastrate, cu halogen, care ocupă spațiu puțin și creează senzația de lumină naturală.
Identifică spațiile din baie care pot fi folosite pentru depozitare și utilizează-le în mod cât mai creativ. O nișă mică poate constitui locul ideal pentru soluțiile de curățat și cosmeticele de care ai nevoie. Folosește cât mai eficient spațiul pe verticală, pentru a lăsa loc liber pe pardoseală.
Poți renunța la caloriferele clasice pentru unul port-prosop. Acesta este mult mai îngust și încape în orice spațiu. Dacă este nevoie să folosești baia și pentru uscatul hainelor, uscătoarele de rufe fixate pe tavan sunt cea mai bună opțiune. Dacă ai o baie de mici dimensiuni, este recomandat să optezi pentru o cabină de duș, pentru că o cadă ar fi mult prea voluminoasă și ocupă mult loc. O amenajare baie cu duș poate da senzația unei încăperi mult mai mari și mai confortabile. Lavoarele cu piedestal pot încărca foarte mult vizual o baie mică, așa că poți alege un lavoar încastrat într-un corp de mobilier. Există pe piață lavoare de mici dimensiuni, special create pentru o baie mică.
Culorile calde pot crea senzația unui spațiu mai mare și pot avea un impact semnificativ în aspectul unei băi mici, fie că este vorba despre culoarea pardoselii, a pereților sau a corpurilor de mobilier. Folosește nuanțe cât mai deschise și încearcă să nu combini foarte multe culori, o variantă care poate încărca foarte mult spațiul. Când vorbim despre amenajări băi mici de apartament, proporțiile sunt cele mai importante elemente de care trebuie să ținem seama.
Idei amenajare baie mare
Dacă locuiești la casă sau dacă baia ta de apartament este de dimensiuni mari, este important să cunoști câteva trucuri care te vor ajuta să amenajezi un spațiu plăcut vizual, practic și funcțional, potrivit cu stilul tău de viață.
O baie mare are avantajul de a putea fi delimitată pe zone funcționale, în funcție de necesități. Găsește combinația de mobilier, accesorii și textile care să te ajute să obții o baie atrăgătoare, funcțională și cât mai plăcută vizual. Ca și în cazul unei băi mici, este recomandat să creezi un punct de interes al camerei, cu ajutorul finisajelor sau al imprimeurilor textile, ori al unui corp deosebit de mobilă.
Deși o baie mare îți oferă libertate în depozitare, nu exagera cu produsele destinate organizării accesoriilor și obiectelor de decor din baie. Poți opta, de exemplu, pentru câteva etajere în aceeași paletă cromatică sau un corp pentru lavoar în care au loc soluțiile de curățat și igienizat.
Este recomandat să nu folosești foarte multe culori în stilul de amenajare al unei băi mari. Încearcă să găsești acele combinații care se potrivesc cu piesele de mobilier și instalațiile sanitare, pentru a crea un spațiu cât mai unitar. În ceea ce privește alegerea pardoselii, poți opta pentru gresie, lemn sau o pardoseală din piatră. Pardoseala trebuie să se potrivească cu pereții și cu restul pieselor de mobilier, pentru a crea un aspect echilibrat și unitar. Pentru un aspect luxos, poți folosi pardoseala din piatră naturală sau din travertin.
Pentru pereți, se poate alege finisarea din faianță, marmură sau mozaic, fie pe o suprafață parțială, fie pe întreg peretele. Poți completa ansamblul cu vopsea lavabilă specială, care previne igrasia și formarea mucegaiului. De asemenea, poți alege fie culori vii, puternice, sau tonuri mai calde, în funcție de dimensiunea băii și de cantitatea de lumină naturală. Totodată, poți înlocui cada clasică sau cabina de duș cu o cadă mare sau cu jacuzzi, beneficiind de mai mult spațiu și de o funcționalitate deplină.
Este recomandat să optezi pentru corpuri de mobilier care oferă suficiente spații de depozitare, corpuri de mobilier suspendate sau polițe, care te ajută să câștigi mai mult spațiu la nivelul podelei.
Alege un sistem de iluminat puternic, cu lumină rece sau caldă. Astfel, poți alege un sistem de iluminare cu mai multe becuri sau mai multe tipuri de iluminat, cu aplice, plafoniere, spoturi montate pe mobilier sau, dacă designul băii o permite, chiar un candelabru.
Amenajare baie îngustă și lungă
Amenajarea unei băi înguste poate fi o adevărată provocare, pentru că în general, în baie, este nevoie să păstrezi o mulțime de lucruri. Cu toate acestea, există câteva trucuri utile și practice pentru a realiza un spațiu funcțional și plăcut. Chiar dacă ai o baie de apartament, mică și îngustă, asta nu înseamnă că nu o poți transforma într-un loc plăcut și confortabil.
Spațiile de pe pereții băii pot fi folosiți pentru depozitare, cu ajutorul etajerelor sau a altor soluții creative. Poți alege tipul de lemn sau nuanța care se potrivește cel mai bine pentru baia ta și adaptează soluția aleasă în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. O idee practică pentru depozitare sunt coșurile și cutiile, care dau senzația unui spațiu ordonat. Într-o baie îngustă, este important să folosești la maximum tot spațiul disponibil, mai ales pe verticală, pentru a nu aglomera podeaua. Fie că abia te-ai mutat în casă nouă și trebuie să alegi mobilier pentru întreaga casă și să amenajezi baia pentru nevoile familiei tale, este important să te gândești la toate detaliile. Băile lungi și înguste pot fi destul de dificil de organizat, însă nu doar piesele de mobilier și instalațiile sanitare te pot ajuta să obții un spațiu practic și atrăgător. Alege culori cât mai deschise pentru mobilier, pereți, gresie și faianță, care să creeze senzația unui spațiu mare, primitor și cald.
Dacă dispui de un spațiu mic în baie, înlocuiește cada cu o cabină de duș compactă. Acestea sunt practice, ușor de întreținut, ocupă puțin loc și pot transforma orice baie micuță într-o cameră modernă, contemporană.
Pentru a crea impresia de spațiu mare, folosește în stilul de amenajare baie o oglindă pe tot peretele. Aceasta va dubla vizual încăperea, chiar dacă pare un truc banal.
Oricât de mică ar fi baia, este important să reziști tentației de a o aglomera cu foarte multe lucruri, deoarece vei da impresia de spațiu înghesuit, obositor și dezordonat. Organizează toate lucrurile, folosește cutiile pentru depozitare și baia ta micuță va fi un spațiu ordonat și prietenos.
Amenajare băi moderne
Baia nu este doar locul în care avem grijă de igiena noastră, ci și un colț de liniște și de relaxare, în timp ce ne preocupăm de ritualul zilnic de îngrijire. Și de cele mai multe ori, decorul joacă un rol important în crearea unei atmosfere calme și confortabile. În procesul de amenajare baie modernă, este important să ținem cont de câteva sfaturi și idei, pentru a obține exact atmosfera intimă pe care o dorim.
Amenajarea modernă presupune alegerea de contraste de culori reci și pastelate, cu finisaje cu linii drepte, din ceramică, sticlă sau materiale de calitate. Obiectele decorative și cele funcționale sunt în echilibru și se aleg în funcție de spațiul util și de nevoi. Nu este recomandat să aglomerezi camera cu foarte multe accesorii sau corpuri de iluminat, pentru a nu oferi o senzație apăsătoare.
De obicei, una dintre cele mai populare alegeri pentru amenajarea unei băi moderne este cabina sau cada de duș cu hidromasaj, închidere cu sticlă sau cabină simplă, cu diverse funcționalități, care contribuie la relaxare după o zi lungă. În cazul băilor mici cu amenajare modernă, pentru a crea senzația unui spațiu generos, este recomandat să optezi pentru finisaje, elemente de decor și funcționalitate, în culori deschise, alb, bej sau crem, fie variații ale acestora. De asemenea, poți oferi mai mult volum încăperii prin utilizarea unor oglinzi cât mai mari.
Culorile deschise, ca și albul, necesită o atenție sporită în îngrijirea lor. Descoperă cum poți să cureți mobila albă și cum să previi îngălbenirea.
Stilul modern permite alternarea diferitelor combinații de materiale și finisaje. De exemplu, blaturile din PAL și MDF, tratate împotriva umidității, au o rezistență ridicată și pot fi combinate cu obiecte de decor din piatră sau metalice, care ne duc cu gândul la stilul industrial.
Alegerea pieselor potrivite de mobilier pentru amenajarea unei băi moderne poate fi o adevărată provocare, pentru că toate caracteristicile acestora - dimensiune, formă și culoare - pot influența rezultatul final. Dacă spațiul nu este foarte generos, e recomandat să optezi pentru piese de mobilier cât mai puține și pentru corpuri suspendate. De asemenea, dacă ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare, poți opta pentru mobilier amplasat la nivelul pardoselii sau pentru corpuri pe verticală. Există și opțiunea corpurilor de mobilier clasice, fără uși sau cu rafturi. În amenajarea unei băi moderne, sistemul de iluminat joacă un rol esențial, mai ales în condițiile în care majoritatea băilor de apartament nu beneficiază de acces la lumină naturală. Pentru o baie modernă, cele mai potrivite sunt spoturile și aplicele, amplasate în jurul oglinzilor.
În ceea ce privește alegerea decorațiunilor și accesoriilor, stilul modern este caracterizat prin simplitate și prin minimalism, de aceea, se recomandă alegerea cu atenție a câtorva obiecte de decor cu linii drepte, puse în valoare de corpuri de iluminat direcțional.
Amenajări băi clasice
Stilul clasic este caracterizat prin împletirea armonioasă a designului elaborat cu tehnologiile inovatoare. Poți amenaja cu ușurință o baie tradițională, clasică, în care să incluzi aceleași funcționalități specifice băilor moderne. Poți beneficia în același timp de un decor spectaculos și confortabil, potrivit pentru relaxare.
Clasic înseamnă în primul rând eleganță, funcționalitate și elemente de decor în nuanțe neutre, care ajută la întregirea atmosferei. Baia clasică ne duce cu gândul, în primul rând, la simplitate și confort, cu mobilier din materiale naturale și corpuri sanitare din ceramică. Decorurile clasice se evidențiază prin liniile curate, fără ornamente sofisticate și aglomerate, și prin accente de lumină și culoare cât mai pastelate. Mobilierul pentru amenajare baie clasică trebuie să fie de calitate, mai ales dacă dorești să păstrezi acest stil pe termen lung. Este recomandat să se evite materialele în stil modern, foarte multă sticlă sau fier forjat, și să se opteze cu precădere pentru materiale de calitate, din PAL și MDF.
Ca în orice stil de amenajare baie, și în cel clasic spațiile de depozitare sunt esențiale, mai ales dacă vorbim despre o baie mică. Acestea te ajută să păstrezi toate lucrurile organizate și spațiul ordonat, în care găsești ușor și rapid tot ce ai nevoie. Poți ascunde produsele de curățenie, prosoapele, hârtia igienică și alte consumabile din baie în masca chiuvetei sau în dulapuri speciale, pe podea sau suspendate. De asemenea, poți alege un dulap înalt și îngust, ușor de integrat în orice spațiu. Dacă optezi pentru această variantă, este recomandat să aplici un strat de lac protector pe suprafața dulapului, pentru a nu se deteriora de la umezeală. Poți alege un punct central care să pună în evidență restul decorului clasic din baie. De exemplu, poți introduce un element-accent în baie prin combinarea finisajelor pereților cu un obiect de decor sau o piesă de mobilier care iese în evidență. Poți alege faianță, gresie sau plăci ceramice cu un model interesant, piatră naturală sau tencuială decorativă cu un model simplu, în culori neutre.
Amenajare băi cu cadă
Modalitatea de amenajare baie cu cadă este caracteristică unei încăperi de dimensiuni generoase și este preferată de persoanele care doresc să se bucure de tot confortul și care consideră baia un loc de relaxare. Dacă dorești să amenajezi sau să renovezi și ești adeptul băilor cu cadă, trebuie să știi câteva detalii care te vor ajuta să faci alegerile potrivite.
Căzile sunt disponibile în mai multe variante de culoare, forme și dimensiuni, așa că este important să iei în considerare toate detaliile înainte de a alege. Detaliile fac diferența în ceea ce privește alegerea căzii pentru o amenajare baie, mai ales dacă dorești o formă specială sau funcții deosebite. Dacă spațiul din baie permite, poți alege o cadă cu formă rotundă sau ovală, potrivită în general pentru stilurile de amenajare vintage sau romantic. Acest tip de cadă poate deveni elementul de interes din baie, datorită formei și dimensiunii. Este important de menționat faptul că o cadă cu formă rotundă sau una ovală poate fi destul de greu integrată și poziționată în încăpere, așa că este recomandat să le folosești doar dacă ai o baie generoasă.
Cada dreptunghiulară este cel mai comun tip de cadă, forma acesteia potrivindu-se atât într-un spațiu amplu, cât și într-o încăpere nu foarte mare. În plus, aceasta poate fi amplasată cu ușurință în orice loc al băii, fără să limiteze prea mult restul spațiului.
La fel de populare sunt și căzile de colț, oferind un aspect elegant și luxos în amenajarea unei băi. Acest tip de cadă nu este la fel de dificil de integrat precum o cadă rotundă sau una ovală, dar ai totuși nevoie de un spațiu suficient de generos, pentru că într-o baie îngustă, de exemplu, o cadă de colț va încărca și mai mult spațiul și îi va limita funcționalitatea. În funcție de modul de instalare, funcționare și design, poți de asemenea opta pentru o cadă încastrabilă, care este cel mai comun tip de cadă în băile de apartament. Cada încastrabilă este preferată datorită funcționalității și spațiului mic pe care îl ocupă, comparativ cu celelalte modele.
Acest tip de amenajare baie, cu cadă, este considerat cel mai eficient pentru relaxare, pentru că îți oferă posibilități multiple. Ai la dispoziție multiple alternative de căzi de baie, cu forme și designuri diverse, așa că găsești cu siguranță ceva pe gustul tău. Cu toate acestea, cada de baie limitează spațiul și implică un consum mai mare de apă. În plus, întreținerea unei căzi este mai dificilă decât a unei cabine de duș. De aceea, trebuie să te gândești la toate aspectele atunci când vine momentul să optezi pentru cea mai potrivită variantă pentru baia ta. Printre numeroasele avantaje ale unei băi cu cadă se numără și acela ca poți crea un colț de relaxare, pentru a citi sau pur și simplu pentru a te odihni după o zi lungă. Ai nevoie de câteva accesorii bine alese, de iluminatul potrivit și te poți relaxa în voie.
Amenajare băi cu cabină de duș
Cabinele de duș sunt specifice unui design modern sau de tip minimalist, folosite în general de persoanele cu un stil de viață activ, care nu pun neapărat accent pe crearea unor rutine sau a unui ritual de relaxare. Această modalitate de amenajare baie este întâlnită acolo unde spațiul este limitat, dar poate fi integrată, de asemenea, cu ușurință și într-o baie de dimensiuni generoase.
Dacă dorești să optezi pentru o cabină de duș, trebuie să ții cont de anumite detalii care te vor ajuta să faci alegerea potrivită, iar forma cabinei este printre cele mai importante. Există o gamă variată de forme pentru cabinele de duș, dreptunghiulare, rotunde sau hexagonale, din care poți alege în funcție de preferințe, de confortul și de spațiul de care beneficiezi. Cu toate acestea, în cazul băilor mici, este de preferat să optezi pentru forma dreptunghiulară a cabinei de duș, pentru că ocupă mai puțin spațiu. Dimensiunea cabinei de duș este un alt criteriu de care trebuie să ții cont, atât pentru alegerea cea mai potrivită în funcție de dimensiunea băii, cât și pentru a spori confortul. Acordă atenție și modului de deschidere a ușilor. Există o mulțime de variante în ceea ce privește acest aspect, iar cele mai populare sunt modelele cu uși glisante, pentru că nu se deschid spre exterior și nu presupun ocuparea unui spațiu foarte mare.
Materialul din care este realizată cabina de duș trebuie să fie, de asemenea, un element de alegere a unei cabine de duș. Sticla este o alegere comună, pentru că este destul de rezistentă și ușor de curățat. Cabina de duș ar trebui să aibă pereți din sticlă cu grosimea de aproximativ 5 mm.
Printre principalele avantaje ale unei cabine de duș se numără consumul mai mic de apă prin comparație cu o cadă, curățarea rapidă și ușoară și optimizarea spațiului. Există o mulțime de modele baie cu duș din care să te inspiri. Cu toate acestea, dacă alegi o cabină de duș, nu te vei putea relaxa la fel de bine ca într-o cadă.
Cum amenajezi baia în funcție de stil
Materialele, tehnologiile moderne și creativitatea au dus la dezvoltarea unui număr mare de stiluri de amenajare pentru toate încăperile casei, de la living și dormitoare, până la băi. Aceste stiluri au la bază nevoia noastră de a avea parte de confort și de un spațiu intim, perfect pentru relaxare. Dintre acestea, câteva stiluri de amenajare pentru baie sunt cele mai folosite, datorită funcționalității și mai ales aspectului pe care îl oferă:Amenajare living: modele și idei pentru sufragerii elegante
Amenajare baie în stil contemporan
Stilul contemporan este alegerea ideală pentru amenajarea unei băi, datorită faptului că pune accentul pe compartimentarea eficientă a spațiului și pe elementele care au o funcționalitate bine definită. Într-o amenajare baie în stil contemporan, obiectele sanitare și piesele de mobilier sunt practice, eficient organizate și includ o mulțime de spații de depozitare bine camuflate. În acest stil, elementul principal este culoarea, nuanțele neutre fiind cele care creează atmosfera confortabilă și modernă.Amenajare baie retro
Amenajarea băii în stil retro oferă un cadru și o atmosferă liniștită și, în același timp, modernă, în funcție de piesele de decor și de finisajele alese. Se folosesc, în special, finisaje din materiale naturale, în culori calde sau pastel. Amenajarea băii în stil retro înseamnă atenția acordată detaliilor cât mai multe și mai diversificate. Astfel, sunt nelipsite formele geometrice, tapetul sau decorațiunile unice și atipice.Amenajare baie shabby chic
Stilul shabby chic este creativ și colorat și se potrivește perfect persoanelor extravertite, care folosesc designul pentru a-și exprima personalitatea. Amenajarea unei băi generoase în stil shabby chic pune accentul pe îmbinarea texturilor, materialelor și culorilor, realizând un aspect inedit și interesant. Iluminatul într-o amenajare de tip shabby chic se remarcă prin folosirea unor piese opulente, candelabre masive, cu detalii minuțioase. Dintr-o baie shabby chic nu lipsesc obiectele vintage, mobilierul de baie vechi și recondiționat, precum și elementele boeme de decor.Amenajare baie în stil mediteranean
Stilul mediteranean este o alegere inspirată pentru amenajarea unei băi de mari dimensiuni. Acest stil este caracterizat de o atmosferă ce exprimă relaxare completă și libertate. Astfel, în amenajarea unei băi mari în stil mediteranean, se pune accentul pe nuanțe marine și tonuri de albastru, cu decorațiuni care duc cu gândul la mare și la vacanțe în locuri exotice. Cele mai potrivite elemente funcționale și decorative pentru stilul mediteranean sunt cele realizate din materiale naturale, cu texturi simple, dar confortabile și plăcute estetic.Amenajare baie în stil scandinav
Stilul scandinav pune accent pe simplitate și claritatea liniilor, ceea ce are un impact liniștitor asupra noastră și ne îmbie la relaxare. Pentru amenajarea unei băi moderne în stil scandinav se aleg culori luminoase, cu finisaje de lemn, bambus și alte materiale naturale, stilul oferind un aspect modern minimalist. Este un stil folosit frecvent pentru băile de mici dimensiuni, unde este important să existe un spațiu cât mai aerisit și echilibrat.Amenajare baie în stil industrial
Stilul industrial este potrivit cu precădere pentru persoanele nonconformiste, care îmbină creativitatea cu tehnologia și cu formele cât mai atipice. Acest stil se definește prin accesorii și finisaje naturale din mozaic, cărămidă sau piatră și culori calde sau cât mai închise. Alegerea unui stil de amenajare baie industrial este ideală pentru încăperile în care nu se pot masca anumite elemente ale instalațiilor sanitare, care pot fi integrate ușor în stilul industrial. Descoperă aici toată gama de mobilier pentru casa ta și alege ce ți se potrivește, în stilul preferat. Baia este una dintre cele mai importante încăperi din locuință, locul unde începem fiecare zi plini de energie și în care ne relaxăm seara, după o zi lungă și obositoare. De aceea, pentru amenajarea băii trebuie să acordăm atenție nu doar culorii mobilierului sau a faianței ori gresiei, ci și altor criterii, de exemplu, alegerea unei cabine de duș sau unei căzi cu hidromasaj. Ia în considerare toate aceste detalii atunci când plănuiești amenajarea băii și te vei bucura de un spațiu funcțional, confortabil și relaxant.
Sursa foto: Shutterstock