O amenajare cameră mică poate să fie o provocare, însă, cu puțină creativitate și ținând cont de câteva sfaturi utile, poți obține iluzia unui spațiu mai generos, amenajat cu bun-gust. În timp ce primul pas pentru obținerea designului dorit pornește de la alegerea culorilor potrivite, pe parcursul procesului de amenajare trebuie să ții cont și de alte aspecte, precum mobilierul, modul de amenajare sau obiectele decorative.
Descoperă în cele ce urmează trucuri și idei de amenajare care te vor ajuta să faci o încăpere mică să pară mai mare.
1. Folosește culori deschise și luminoase
Înainte de a începe procesul de amenajare cameră mică, cel mai probabil te-ai întrebat ce culori fac camera să pară mai mare. Ei bine, culorile în nuanțe deschise și luminoase sunt perfecte pentru un astfel de spațiu. Bineînțeles, albul este cea mai folosită nuanță într-un spațiu mic, însă, dacă îți dorești o soluție la fel de versatilă, dar care să ofere încăperilor un aspect mai primitor și cald, poți opta pentru bej, crem sau portocaliu. Aceste nuanțe sunt potrivite mai multor stiluri, așadar, indiferent că preferi un stil de amenajare clasic, modern sau minimalist, nuanțele de bej sau crem vor fi potrivite pentru tine.
👉 Descoperă seturi de mobilă modulară pentru living, care pot fi incluse cu ușurință în orice tip de amenajare. Alege-ți setul preferat din portofoliul nostru, plasează o comandă și bucură-te de un raport calitate-preț excelent!
Totodată, o paletă monocromă de culori dă continuitate designului și oferă echilibru încăperii. Așadar, indiferent de alegerea făcută, folosește mai multe nuanțe ale aceleiași culori și vei obține un efect neașteptat. Pentru unul dintre pereți poți să folosești chiar un tapet cu dungi verticale care amplifică înălțimea camerei.
2. Profită de amenajarea pe verticală
Amplasarea rafturilor pe perete este o metodă perfectă de care să te folosești atunci când nu ai prea mult loc disponibil la sol. Acestea te ajută să economisești spațiu și îți oferă în același timp un loc de stocare valoros, dar și oportunități creative pentru decor. Poți să folosești rafturi de perete în toate încăperile locuinței tale:- în baie poți să amplasezi rafturi pe peretele paralel cu oglinda și chiuveta. În acest mod, vei putea să ai la îndemână prosoape sau diferite produse pentru baie. Totodată, poți să folosești corpuri de mobilier suspendate. Astfel, vei obține și mai mult spațiu pentru depozitare, fără să încarci vizual încăperea prea mult.
- în hol poți să amplasezi rafturi de perete și să așezi pe ele cutii pentru depozitare pe care să le folosești pentru lucrurile utilizate mai rar;
- în bucătărie poți să utilizezi aceste rafturi pentru a depozita mirodeniile sau diferite căni și pahare;
- în living poți să folosești rafturile strict decorativ și să amplasezi pe ele ghivece mici cu flori sau rame cu fotografii.
3. Alege mobilierul potrivit
Pe lângă culorile alese cu grijă, și mobilierul este un aspect care nu trebuie neglijat într-un proces de amenajare cameră mică. Iată 3 caracteristici la care ar trebui să fii atent:- Dimensiune – evită să alegi un mobilier din lemn masiv, deoarece inclusiv aspectul acestuia poate încărca vizual o încăpere de mici dimensiuni. Folosește, în schimb, un mobilier din PAL melaminat, mai puțin voluminos. Acesta nu numai că te ajută să obții un aspect mai puțin aglomerat, dar îți oferă și spațiile de depozitare de care ai nevoie într-o amenajare cameră mică.
- Culoare – Potrivește culoarea mobilierului cu cea a peretelui și folosește o nuanță din aceeași paletă de culori. Evită să folosești nuanțe foarte întunecate deoarece acestea vor oferi impresia unui spațiu închis și nu sunt cele mai potrivite pentru o amenajare cameră mică.
- Orientare – într-un spațiu de mici dimensiuni este recomandat să existe atât piese de mobilier așezate pe verticală, cât și pe orizontală. În timp ce piesele de mobilier așezate pe verticală fac încăperea să pară mai înaltă, cele așezate pe orizontală pot face camera să pară mai lată.
4. Perdele și draperii pentru amenajare cameră mică
Evită draperiile din catifea, deoarece acesta este un material greoi care poate încărca vizual încăperea. Poți alege, în schimb, draperii din microfibre sau poliester reciclat. În ceea ce privește perdelele, este recomandat să apelezi la perdele transparente din voal care permit luminii să pătrundă în încăpere fără să le dai la o parte. Pentru a înălța vizual spațiul, alege perdele lungi, până în podea.
Dacă nu îți dorești să obții un design monoton, poți opta pentru draperii în culori vii, precum roz pal sau albastru deschis.
Citește și: Amenajarea unui dormitor mic. Sfaturi și idei de design.
5. Nu uita de accesorii decorative
Chiar dacă vorbim despre o încăpere de mici dimensiuni, asta nu înseamnă că nu poți să-i oferi un plus de personalitate cu ajutorul unor obiecte decorative. Bine alese, acestea pot să înfrumusețeze spațiul, fără să ocupe prea mult loc sau să încarce vizual camera.
Iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare în procesul de amenajare cameră mică:
- folosește oglinzi – acestea reflectă lumina și oferă o luminozitate și mai mare spațiului tău;
- include în design plante verzi, înalte sau în ghivece mici pe care să le amplasezi fie pe podea, într-un colț al camerei, fie pe piesele de mobilier. Poți să optezi și pentru plante agățătoare pe care să le amplasezi pe rafturile suspendate;
- înfrumusețează pereții cu ajutorul tablourilor – în timp ce tablourile orientate pe verticală alungesc încăperea, cele orientate pe orizontală o fac să pară mai spațioasă. Atenție, însă, la dimensiunea tablourilor. Evită tablourile de mari dimensiuni și optează, în schimb, pentru tablouri medii sau mici.
Folosirea culorilor deschise din aceeași paletă, amplasarea de rafturi suspendate și alegerea mobilierului potrivit, alături de perdele, draperii și alte accesorii decorative sunt câteva aspecte care nu trebuie să îți scape din vedere atunci dorești să obții un design ideal pentru o încăpere mică. Profită de sfaturile și ideile prezentate în acest articol și amenajează-ți locuința cu bun-gust!
Sursă foto: shutterstock.com