Baie

6 secrete de organizare pentru o baie mică

Baia este încăperea din casă în care petrecem o bună parte a dimineții, pregătindu-ne pentru o nouă zi și cea în care ne încheiem ziua cu o baie relaxantă. De aceea, amenajarea băii merită o atenție specială, pentru a ne asigura că avem parte de o experiență plăcută în fiecare zi.

Dacă într-o baie mare posibilitățile sunt nenumărate, pentru băile de mici dimensiuni acestea sunt destul de limitate. Însă, cu puțină creativitate și cu produsele potrivite, poți obține un spațiu eficient și atrăgător. Astfel, baia ta se va transforma într-o oază de relaxare de care să te bucuri din plin, fără a face compromisuri din punct de vedere estetic sau funcțional.

Baia este una dintre încăperile în care îți poți exprima creativitatea atunci când vine vorba despre amenajare, chiar dacă spațiul din baie este foarte limitat. O baie mică poate deveni cu ușurință un spațiu interesant, care îți exprimă stilul și personalitatea. Unul dintre avantaje este că anumite lucrări de amenajare baie le poți face chiar tu, mai ales cele care țin de decorare. Pentru lucrările mai mari, ai nevoie de ajutorul unor specialiști, acesta fiind un alt detaliu de care trebuie să ții cont înainte de a începe.

Instalează o cabină de duș dacă ai o baie mică sau o baie de serviciu

Amenajarea și renovarea unei băi înguste sau pentru o baie de serviciu mică pot fi ocaziile perfecte pentru a îți pune imaginația la treabă. De aceea, este esențial să începi cu un plan al băii cât mai bine pus la punct și să urmezi toate sfaturile pentru montarea mobilei și a instalațiilor.

Cada clasică este potrivită pentru spațiile mai generoase, așa că, într-o baie mică și îngustă poți instala o cădiță sau cabină de duș. Găsești pe piață dimensiunile și formele potrivite pentru baia ta, astfel încât să obții o amenajare de baie cu duș exact așa cum îți dorești.

Oricât de provocatoare ar părea amenajarea unei băi mici, cuvântul cheie este eficientizare. Dacă ții cont de anumite recomandări, cum ar fi instalarea unei cabine de duș, poți crea senzația de spațiu mare, chiar și într-o încăpere mică.

În funcție de dimensiunile băii tale, poți opta pentru o cădiță sau cabină de duș cu montare pe colț, care te ajută să economisești eficient spațiul și să creezi un aspect nu doar funcțional, ci și atrăgător. O baie mică cu cadă poate fi organizată eficient și atrăgător, mai ales dacă spațiul permite acest lucru.

Într-o amenajare baie îngustă și lungă, poți alege o cadă semirotundă sau asimetrică, pentru a se integra natural în spațiu, fără a crea senzația de aglomerare.

👉 Descoperă mai multe sfaturi pentru montarea mobilei dacă dorești să faci acest pas fără a apela la ajutorul specialiștilor.

Folosește spațiul pe verticală

O baie la bloc, unde de obicei toate camerele sunt de dimensiuni mici, indiferent de formă, are o structură fixă, cu pereți de rezistență. Așa că, amplasarea obiectelor sanitare este deja stabilită și nu le poți muta în alte locuri.

Cu toate acestea, poți folosi în mod creativ spațiul de lângă acestea. De exemplu, dacă nu ai loc suficient, poți muta mașina de spălat pe hol sau în bucătărie. În locul acesteia, pot fi amplasate dulapuri și polițe, fie suspendate, fie cu picioare, pe care să le montezi unele lângă altele, care te ajută să economisești spațiul de pe podea.

Astfel, designul pe verticală, care presupune folosirea suprafeței pereților pe înălțime, te poate ajuta să economisești spațiu. Există pe piață o mulțime de variante de dulapuri suspendate, înguste, cu oglinzi, variante modulare, pe care le poți monta astfel încât să corespundă spațiului și nevoilor tale. Pentru un astfel de spațiu, sunt recomandate lavoarele cu baza suspendată sau cele cu picioare, care pot fi încastrate într-un blat. Este o variantă creativă de a beneficia de cât mai mult loc de depozitare, fără a crea senzația de spațiu aglomerat.

👉 Găsește modelele potrivite de dulapuri baie pentru casa ta și alege produsul care corespunde nevoilor și preferințelor tale.

Îmbină culorile într-un mod armonios

Pentru amenajarea unei băi mici, cele mai potrivite culori sunt cele în tonuri calde, pastelate, care ajută la crearea unei atmosfere relaxante. Soluția ideală pentru o baie de dimensiuni mici este folosirea cu precădere a nuanțelor luminoase și a celor pastelate. Dacă dorești ca amenajarea băii să includă gresie și faianță, optează pentru nuanțe de alb, gri sau bej, pentru a crea senzația unui spațiu mai mare.

Într-o baie mică sunt indicate culorile deschise ca bejul, rozul pal sau albul, sau poți crea contraste de albastru marin și alb ori nuanțe de verde și alb. Dacă dorești să creezi un contrast interesant cu ajutorul culorilor, este recomandat să le folosești doar pe suprafețe mai mici sau în partea de jos a pereților sau a corpurilor de mobilier de pe podea.

De asemenea, pentru a înveseli decorul băii, poți adăuga și câteva accesorii colorate. De exemplu, prosoapele și covorașele de baie în nuanțe vii sunt soluția ideală pentru a completa într-un mod armonios paleta de culori baie mică. Este recomandat să nu încarci vizual spațiul cu prea multe piese de mobilier și culori, pentru a nu da senzația unei atmosfere sufocante.

Organizare baie mică

Amenajarea unei băi mici presupune mai multă atenție la detalii, pentru că este important să integrezi toate lucrurile necesare într-un spațiu limitat, având grijă și de aspectul estetic. De aceea, accesoriile pe care le folosești pentru organizarea produselor de curățenie și a cosmeticelor trebuie să fie nu doar funcționale, ci să se integreze cât mai bine în stilul de amenajare ales.

De exemplu, periuțele și pasta de dinți, săpunul sau orice alte produse cosmetice de care ai nevoie în baie pot fi organizate eficient cu ajutorul unor accesorii de depozitare create special pentru acest scop. Pentru un plus de stil, poți alege recipiente din lemn, pe care să le combini cu cele din ceramică sau din orice alt material contrastant, în funcție de stilul pe care dorești să îl obții.

Chiar dacă ai o baie de dimensiuni mici, o poți păstra organizată și curată alegând spații de depozitare compartimentate eficient, în care să păstrezi toate obiectele de care ai nevoie. O soluție la îndemână pentru organizare baie mică este să montezi etajere pe care să depozitezi lucrurile de care ai nevoie cel mai des. Nu uita nici de spațiul de deasupra ușii, unde poți monta o poliță pe care să depozitezi lucruri pe care nu le folosești atât de frecvent. Când vine vorba despre idei baie mică, este important să găsești acele soluții care corespund nevoilor tale și să încerci, pe cât posibil, să te încadrezi în stilul de amenajare preferat.

Folosește cât mai multe surse de lumină

Alege pentru iluminatul unei băi mici și cochete diverse corpuri de iluminat cu intensitate sporită, care permit punerea în evidență a spațiului și creează impresia unei încăperi mai mari. Dacă dorești să instalezi lumini de ambient, poți opta pentru aplice sau plafoniere care să lumineze întreaga baie în nuanțe calde.

Pentru zona funcțională din jurul oglinzii, este important să alegi o lumină mai puternică, pentru a reda exact culorile, un aspect esențial atunci când aplici machiajul. Poți opta pentru corpuri de iluminat verticale sau pentru aplice cu becuri LED, pe care să le montezi deasupra dulapului cu oglindă.

Chiar dacă baia ta nu este foarte spațioasă, cu ajutorul pieselor de mobilier, accesoriilor potrivite și a corpurilor de iluminat funcționale și atrăgătoare poți crea decorul dorit, în care să te simți perfect. Pentru a obține acest lucru, este important încă de la început să știi care sunt diferențele dintre diversele tipuri de iluminat, dintre lumina caldă și cea rece și care este varianta cea mai potrivită pentru tine. Astfel, vei reuși să faci cea mai bună alegere, nu doar pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție, ci și pentru starea ta de bine.

De cele mai multe ori, avem tendința de a considera iluminatul doar un detaliu de amenajare, care nu are foarte mare importanță, însă acesta este esențial, mai ales într-o încăpere folosită zilnic. De aceea, este recomandat ca înainte de a alege corpurile de iluminat, să luăm în considerare toate criteriile de funcționalitate și eficiență, pentru a ne asigura că alegerile pe care le facem creează senzația unui spațiu aerisit și atrăgător.

Alege un stil creativ de amenajare

Amenajarea unei băi de mici dimensiuni este cu adevărat o provocare, însă este important să nu te lași descurajat și să găsești varianta care se potrivește cel mai bine stilului tău. Există o mulțime de produse și soluții inedite și idei creative care te vor ajuta să organizezi spațiul într-un mod eficient și frumos. În funcție de preferințele tale și de dimensiunea spațiului, poți opta pentru diverse stiluri de design, care să se integreze perfect în spațiul tău.

De exemplu, poți alege stilul modern de amenajare, care este caracterizat de eleganță, cu accent pe utilitate, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru o baie mică. Dacă alegi acest stil, optează pentru un mobilier cu accente metalice, cu un design simplu care să creeze ideea unui spațiu aerisit.

Alte idei amenajare baie mică includ elemente din stilul minimalist sau cel scandinav. Stilul minimalist este potrivit pentru o baie mică. În acest tip de amenajare, mai puțin înseamnă de fapt mai mult, iar fiecare piesă de mobilier sau instalație sanitară ori accesoriu este foarte bine pus în valoare. Acest stil te ajută să creezi un design confortabil, aerisit și funcțional, în care accentul este pus pe calitatea produselor alese.

O altă idee de design baie mică este stilul rustic, în care poți îmbina armonios mobilierul și decorațiunile din lemn cu accesoriile din materiale mai puțin obișnuite, pentru a crea un aspect eclectic, însă tradițional. Stilul rustic este potrivit pentru cei care doresc să transforme baia într-o oază de liniște și frumusețe naturală. Există o mulțime de modele baie mică din care să te inspiri, tot ce trebuie să faci este să alegi soluțiile care se potrivesc nevoilor tale.

Alege-ți stilul preferat, mobilierul și accesoriile pe care vrei să le integrezi în designul băii tale și transformă această cameră într-un loc perfect funcțional și atrăgător.

Sursa foto: Shutterstock

Idei amenajare baie mică

Chiar dacă la prima vedere pare că este dificil să amenajezi o baie mică, de bloc, cu puțină creativitate, cateva secrete de amenajare și piese de mobilier bine alese, poți obține un spațiu în care să te simți confortabil și care să fie exact pe gustul tău. Deși nu vei reuși poate să instalezi toate piesele de mobilier, obiectele sanitare sau accesoriile pe care le dorești, poți adapta orice obiect să se potrivească în spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Roxana Bocicai

autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare. Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *