amenajare curte cu buget redus
Casă

Idei de amenajări curte cu buget redus

Atunci când locuința ta dispune și de o curte, acest lucru reprezintă o oportunitate grozavă de a amenaja spațiul disponibil astfel încât să obții atmosfera pe care ți-o dorești. Indiferent de dimensiunea curții tale și de stilul pe care îl preferi, poți obține designul dorit, fără să fie nevoie să investești prea multe resurse financiare.

Descoperă în continuare câteva idei și sfaturi utile.

  • Idei de amenajare în funcție de dimensiunea curții
    • Amenajare curte mică: idei și sfaturi utile
    • Amenajare curte mare: idei și sfaturi utile
  • Amenajarea curții cu bani puțini, în funcție de stil
    • Idei de amenajare a unei curți în stil modern
    • Idei de amenajare a unei curți în stil minimalist
    • Idei de amenajare a unei curți ieftine în stil vintage
    • Idei de amenajare a unei curți în stil romantic
    • Idei de amenajare a unei curți cu flori
    • Idei de amenajare a unei curți în stil mediteraneean
    • Idei de amenajare a unei curți în stil feng shui
  • Amenajări curte: alte imagini din care să te inspiri

Idei de amenajare în funcție de dimensiunea curții

Dimensiunea curții tale poate fi un motiv care să influențeze modul de amenajare. Iată câteva idei și sfaturi folositoare de care să ții cont, indiferent că trebuie să amenajezi o curte mare sau mică.

Amenajare curte mică: idei și sfaturi util

amenajare curte cu hamac amenajare curte cu spatiu de stat la masa

amenajare curte cu leagan

amenajare curte cu ponton  amenajare gradina cu masa

O curte de mici dimensiuni te provoacă să fii creativ în ceea ce privește amenajarea, astfel încât să te poți bucura de un spațiu util, dar și estetic.

Una dintre ideile de care poți să te folosești atunci când îți amenajezi curtea este să împarți spațiul în două zone:

  • Zona pentru relaxare. Aici poți să incluzi o masă și câteva scaune, dacă dorești să te bucuri și de o zonă de luat masa sau, dacă spațiul nu îți permite, atunci poți să incluzi unul sau două hamace, potrivite pentru relaxare.
  • Zona cu plante. Pentru că spațiul este unul redus, poți să optezi pentru grădini mici amenajate cu plante, cum ar fi cele suculente, aromatice sau cele florale. Pentru mai multă creativitate, te poți inspira din pozele prezentate în acest articol.

Totodată, o idee bună de aplicat în acest caz este și designul pe verticală. Această modalitate implică folosirea plantelor crescute pe pereți, în ghivece suspendate sau în rafturi speciale.

O grădină verticală amenajată în acest mod îți poate oferi o multitudine de beneficii, cum ar fi economisirea spațiului, îmbunătățirea calității aerului, precum și un aspect decorativ deosebit.

Știai că poți să folosești un design pe verticală pentru a economisi spațiul și în locuință? Amplasează câteva etajere pentru perete în camerele de mici dimensiuni și obține o amenajare deosebită care îți permite să te bucuri la maximum de spațiul disponibil!

Sfaturi utile:

  1. Planifică spațiul înainte de a începe amenajarea. Realizează un plan detaliat al spațiului disponibil și decide ce activități dorești să ai în curte. Acest lucru te va ajuta să optimizezi spațiul și să utilizezi fiecare zonă în mod corespunzător.
  2. Folosește mobilier multifuncțional deoarece te ajută să economisești spațiu. Alege un mobilier care poate fi folosit în mai multe scopuri, cum ar fi o bancă pe care să o utilizezi și ca spațiu de depozitare sau un scaun care poate fi transformat în masă.
  3. Iluminează corespunzător curtea. O iluminare adecvată poate transforma o curte mică într-un spațiu cald și primitor, de care să te bucuri și seara. Având un spațiu limitat la dispoziție, poți să te folosești de iluminarea ambientală, care poate fi plasată pe pereți sau sub ghivece.

Indiferent că vorbim despre o grădină sau o locuință de dimensiuni reduse, un lucru este cert: amenajarea trebuie făcută astfel încât să te poți bucura la maximum de spațiul disponibil. Descoperă 5 tipuri de mobilier care te ajută să economisești spațiu.

Amenajare curte mare: idei și sfaturi utile

amenajare curte cu banca amenajare curte cu foisor

amenajare curte cu spatiu de gratar

idei de amenajare curte cu gratar amenajare curte cu loc de joaca pentru copii

O curte mare îți oferă posibilitatea de a amenaja un spațiu extins și diversificat. De aceea, dacă într-o curte mică poți să ai două zone – una pentru relaxare și cealaltă dedicată plantelor, o curte mare îți permite să amenajezi mai multe zone, în funcție de preferințele tale. De exemplu, poți să amenajezi și o zonă destinată grătarului sau o zonă de joacă pentru copii. Separarea acestor zone cu ajutorul arborilor, gardurilor sau plantelor poate crea o distincție clară între fiecare activitate și poate îmbunătăți funcționalitatea curții.

În această situație, poți să amenajezi zona de luat masa cu o masă generoasă și câteva scaune, dar și cu un mobilier de grădină care să îmbunătățească aspectul estetic și care să aibă și o utilitate în același timp. În ceea ce privește zona de joacă, aici poți să amplasezi un leagăn, un tobogan sau o trambulină, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil.

Sfaturi utile:

  1. Asigură-te că amplasezi zonele de relaxare și de joacă în locurile potrivite. Zona de relaxare ar trebui să fie într-un spațiu intim și liniștit, în timp ce zona de joacă trebuie să fie într-un loc ușor accesibil și vizibil.
  2. Folosește-te de iluminarea exterioară pentru a obține atmosfera dorită. Adăugarea unor lumini exterioare poate fi o modalitate excelentă de a evidenția anumite zone ale curții și de a crea o atmosferă plăcută în timpul serilor. Plasează lumini în zonele în care petreci cel mai mult timp, dar și în jurul căilor de acces, pentru a aduce un plus de siguranță și pentru a accentua frumusețea curții.

Amenajare curte în fața casei

Amenajarea unei curți în fața casei are atât rolul de a înfrumuseța aspectul acesteia, cât și de a crea un spațiu folositor.

O idee simplă și eficientă de a amenaja un astfel de spațiu este să plantezi gazon pentru a crea o peluză frumoasă și uniformă. Pentru a adăuga puțină textură, poți să incluzi și câțiva arbuști sau copaci care să înfrumusețeze zona.

Dacă îți dorești să folosești curtea din fața casei pentru a te relaxa, cea mai simplă și la îndemână metodă este să amenajezi spațiul cu o bancă din lemn sau un balansoar de grădină.

Dacă te-ai mutat de curând într-o nouă locuință sau pur și simplu crezi că a venit momentul să amenajezi spațiul astfel încât să te bucuri de o atmosferă nouă, descoperă și câteva idei creative pentru amenajarea unei bucătării open space!

Amenajare curte la țară

De cele mai multe ori, curțile aflate la sat sunt spațioase, lucru care îți permite să amenajezi spațiul în funcție de preferințele tale. Dacă îți dorești să obții o atmosferă de liniște și să amplifici sentimentul de „acasă”, atunci poți să amenajezi curtea într-un stil rustic.

Iată câteva idei de amenajări curți interioare, pe care le poți pune în aplicare în procesul de amenajare curte la țară:

  • folosește mobilier din lemn masiv pentru amenajarea zonei de relaxare și de luat masa;
  • creează un colț cu plante aromatice, cum ar fi menta, rozmarinul sau lavanda, pe care le poți planta în ghivece rustice pentru a completa aspectul natural al grădinii;
  • amenajează o cărare de piatră care să conecteze grădina cu intrarea în locuință.
  • amenajează o zonă pentru grădinărit. Poți să plantezi diferite legume, în funcție de anotimp, pe care să le folosești pentru gătit.

Dacă zona de curte se află în pantă, atunci pe lângă sfaturile de mai sus, îți oferim și alte informații utile care să te ajute să depășești provocările din procesul de amenajare curte în pantă:

  • construiește o terasă în trepte prin nivelarea, pe secțiuni, a terenului din curte;
  • pentru a obține un design funcțional, utilizează scări sau plăci de beton pentru a crea o cale de acces în pantă;
  • folosește plante cu rădăcini puternice în design – acestea pot ajuta la prevenirea alunecării pământului și pot consolida terenul. Arbustii și copacii cu rădăcini adânci sunt de asemenea o opțiune bună.

Sărbătorește Crăciunul la țară într-un decor de vis. Descoperă idei de decorat casa si curtea pentru Craciun.

Amenajarea curții cu bani puțini, în funcție de stil

Atunci când cunoști bine caracteristicile stilului de amenajare al unei curți, poți să obții cu ușurință designul dorit cu bani puțini. Descoperă în continuare care sunt cele mai populare stiluri de amenajare a unei curți și cum le poți obține.

Idei de amenajare a unei curți în stil modern

amenajare curte in stil modern

amenajare gradina cu gazon

idei de amenajare gradina moderna

Dacă îți dorești să fii în pas cu tendințele și să ai o curte amenajată într-un stil modern, însă fără a investi un buget generos în design, iată câteva idei care să te inspire:

  • amenajează spațiul cu un mobilier din materiale moderne, cum ar fi metalul sau sticla;
  • include câteva obiecte moderne care să înfrumusețeze spațiul, precum pernele decorative pentru mobilier, un corp de iluminat în formă de lună și ghivece suspendate;
  • nu uita de iluminatul ambiental. Pentru a obține un design modern, poți să folosești o ghirlandă luminoasă, stâlpuri LED sau felinare din metal.

Aplică stilul modern și în amenajarea interiorului locuinței tale și alege un set pentru dormitor la preț avantajos, din portofoliul haaus.ro!

Idei de amenajare a unei curți în stil minimalist

amenajare curte cu pietris

amenajare curte in stil minimalist

amenajare curte cu ponton si lumini

Dacă apreciezi designul simplu și ordonat, atunci amenajarea grădinii într-un stil minimalist cu siguranță o să îți placă.

Iată câteva aspecte de care să ții cont:

  • folosește nuanțe închise la culoare, precum negrul sau albastrul;
  • alege un mobilier cu forme și linii curate, cum ar fi scaunele și canapelele din metal sau din lemn cu aspect simplu și minimalist;
  • utilizează ghirlande de lumini cu design minimalist și iluminat ambiental pentru a evidenția diferitele zone ale curții.

Secretul amenajării unei curți în stil minimalist este de a utiliza un număr limitat de elemente decorative și de a crea un design simplu și aerisit. De aceea, este recomandat să eviți supraîncărcarea curții cu prea multe elemente decorative și să optezi pentru un design simplu care să creeze o atmosferă liniștită.

Idei de amenajare a unei curți ieftine în stil vintage

idei de amenajarea curtii in stil vintage amenajare curte cu mobilier de lemn
amenajare gradina cu pietris idei de decoratiuni gradina

Dacă preferi un stil deosebit care să fie remarcat de oricine îți calcă pragul, atunci îți poți amenaja curtea într-un stil vintage. Chiar dacă pare mai greu de obținut, dacă ții cont de câteva sfaturi, poți să-ți amenajezi curtea în stilul dorit, fără prea mult efort financiar.

Iată câteva informații folositoare:

  • folosește obiecte și accesorii vechi pentru a adăuga un plus de autenticitate și personalitate curții. Caută piese vintage, cum ar fi scaune, mese sau accesorii decorative, și integează-le în designul curții;
  • decorează spațiul cu plante care sunt populare încă din trecut, cum ar fi trandafirii, hortensiile sau bujorii;
  • utilizează lămpi de exterior și lumânări decorative în borcane de sticlă pentru a amplifica aerul vintage în curte.

Idei de amenajare a unei curți în stil romantic

amenajare curte in stil romantic

amenajare curte cu mobilier de metal

idei de amenajarea curtii in stil romantic

Amenajarea unei curți în stil romantic poate fi o alegere excelentă pentru tine, atunci când îți dorești să creezi un mediu plin de farmec și eleganță.

Iată câteva sfaturi și idei din care să te inspiri:

  • decorează curtea cu plante delicate, cum ar fi trandafirii, bujorii, lavanda sau crinii. Poți utiliza aceste flori pentru a crea o grădină dedicată doar plantelor sau pentru a adăuga accente romantice în curte;
  • optează pentru scaune și mese din fier forjat cu decorațiuni romantice, precum inimi, flori sau împletituri;
  • nu uita de accesoriile romantice de aranjament al curții, cum ar fi pernele decorative cu inimi, păsări sau flori, vasele decorative cu flori delicate. Acestea te pot ajuta să adaugi un plus de romantism în curte.

Idei de amenajare a unei curți cu flori

Deoarece amenajarea unei curți în stil romantic se bazează foarte mult pe folosirea elementelor florale, iară câteva fotografii cu idei de amenajare pentru o curte cu flori, care să te inspire și pe care le poți folosi și în procesul de amenajare a intrării în curte.

idei de amenajarea curtii flori idei de amenajarea curtii cu lumini
idei de amenajarea gradinii cu trandafiri gradina cu ponton si flori

Idei de amenajare a unei curți în stil mediteraneean

curte in stil mediteranean

curte cu mobilier de lemn in stil mediteranean

amenajare curte mediteraneana

Dacă mereu aștepți cu nerăbdare următorul concediu și îți dorești să obții aceeași atmosferă și acasă, atunci amenajează-ți curtea în stil mediteraneean, folosindu-te de sfaturile de mai jos:

  • folosește plante și flori tipice regiunii mediteraneene, cum ar fi măslinii, lămâițele, lavanda, rozmarinul sau cimbrul. Acestea pot fi plantate în ghivece sau în grădina de flori și pot fi combinate cu alte plante de dimensiuni similare;
  • amenajează spațiul cu elemente decorative tradiționale mediteraneene, cum ar fi teracota și mozaicul. Acestea adaugă un plus de farmec și autenticitate în curte și pot fi combinate cu mobilier din lemn sau fier forjat.
  • în design, folosește culori calde, cum ar fi bej, portocaliu, roșu și galben. Acestea sunt tipice pentru stilul mediteraneean.

Idei de amenajare a unei curți în stil feng shui

amenajare curte feng shui

amenajare curte feng shui cu fantana

amenajare curte feng shui cu leagan

Feng shui este o practică chineză veche și presupune armonizarea energiei din mediul înconjurător în amenajarea locuinței sau a curții. Dacă ești decis să folosești acest stil, este important să cunoști câteva informații importante de care să ții cont în procesul de amenajare pentru curți și grădini.

Iată câteva dintre acestea:

  • folosește plante cu frunze rotunde sau plante cu flori rotunde, deoarece, în stilul feng shui, simbolizează prosperitatea și norocul. În schimb, evită plantele spinoase sau cu frunze ascuțite, deoarece acestea pot crea energie negativă;
  • creează un punct central care să atragă energie pozitivă în curte prin utilizarea unui element de apă, cum ar fi o fântână sau o cascadă de mici dimensiuni.
  • folosește un design organizat și curat, cu un mobilier simplu, care să nu încarce inutil spațiul din grădină. În acest mod, conform practicii feng shui, permiți energiei să circule liber în curte.

Amenajări curte: alte imagini din care să te inspiri

Dacă îți dorești și mai multă inspirație pentru grădini amenajate ieftin și curți amenajate frumos, iată câteva imagini care să-ți sporească creativitatea.

amenajare curte cu lumini si leagan amenajare curte cu mobilier

amenajare curte mica cu gazon

amenajare curte mica cu masa de cafea

amenajare curte cu terasa

amenajare curte cu mobila de lemn si gazon amenajare curte cu mobila de ratan

Indiferent de dimensiunea curții tale și de stilul de design pe care îl preferi, poți să obții un aspect inedit dacă ai la dispoziție piesele de mobilier necesare și obiectele de decor potrivite fiecărui stil în parte. Alege tot ceea ce ai nevoie din portofoliul haaus și obține un design de revistă, cu bani puțini, pentru curtea ta.

Sursă foto: shuttersrtock.com

Roxana Bocicai

autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *