amenajare mansarda

Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont

, de Bocicai Roxana, 8 min citire

Procesul de amenajare mansardă în pod existent poate fi complex, în special atunci când trebuie să aduci modificări construcției. Din fericire, transformarea unui pod în mansardă poate fi obținută cu ușurință atunci când colaborezi cu un inginer proiectant, așa că îți mai rămâne doar să decizi modul de amenajare și decorare a spațiului. Descoperă în cele ce urmează câteva idei care să te ajute în transformarea podului în mansardă.

Lucruri de care să ții cont atunci când dorești să transformi podul într-o mansardă

Înainte să te gândești la modul de amenajare și decorare a mansardei, este important să știi câteva aspecte necesare pentru procesul de mansardare casă, chiar și atunci când vorbim de mansarde din lemn pe case vechi. Iată care sunt principalele lucruri de care să ții cont atunci când transformi podul într-o mansardă:

Obținerea aprobărilor necesare pentru mansardare pod locuibil

Înainte de a demara acțiunile de transformare pod în mansardă, este necesar să obții autorizațiile necesare pentru a legaliza acest demers și pentru a nu efectua o mansardare pod fără autorizație. În acest scop, pentru mansardare pod, trebuie efectuat un proiect care să conțină informații precum rezistența structurii casei, planul privind instalațiile sanitare și electrice, schema noului acoperiș etc.

Cel mai bine, pentru transformare pod în mansardă, este să te consulți cu un arhitect și un inginer proiectant pentru a evalua dacă modificările propuse sunt fezabile pentru obținerea autorizației de construcție mansardă.

Accesul și iluminarea unui pod transformat în mansardă

După ce te-ai asigurat că transformarea podului în mansardă este una fezabilă, gândește-te și la modalitățile de acces în mansardă. Dacă spațiul îți permite, o scară interioară poate fi o opțiune elegantă și practică pentru accesul către camerele din podul casei. Alte metode de acces ar putea fi o scară retractabilă sau una exterioară, în cazul unei case cu pod locuibil.

Totodată, este important ca modificările pe care le aduci podului în procesul de transformare pod în mansardă, să țină cont de sursele de iluminare naturală. Astfel, planul de proiect ar trebui să includă și o lucarnă sau o fereastră de mansardă pentru a asigura accesul luminii naturale în încăpere. Lucarna, o fereastră verticală de mici dimensiuni integrată în structura acoperișului, poate necesita un buget mai mare pentru construire, în timp ce fereastra de mansardă poate fi o alternativă mai puțin costisitoare.

Află cât te costă transformarea podului în mansardă în acest ghid complet pentru amenajarea unei mansarde.

Amenajare pod locuibil în funcție de utilitate

Odată ce ai stabilit toate detaliile legate de construcția mansardei și de transformarea podului în mansardă, a sosit momentul amenajării podului locuibil. Iată câteva idei care să te inspire, în funcție de utilitatea pe care o atribui în procesul de transformare a podului în mansardă.

Camere în podul casei: dormitor pentru copii

  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 1
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 1
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 1
Transformarea mansardei într-un dormitor pentru copii poate fi o oportunitate grozavă de amenajare a podului casei. Astfel, poți folosi spațiul disponibil din locuință pentru a construi o zonă personală pentru copiii tăi. În continuare, îți prezentăm câteva sfaturi creative de amenajare pod mic sau mare, de la alegerea paletei de culori și până la alegerea mobilierului potrivit.
  • Alege o paletă de culori luminoase și vesele. Ca nuanțe de bază poți să alegi culori neutre precum bej sau crem, care contribuie la sporirea luminii naturale și dau impresia de spațiu mai mare. În același timp, poți să folosești și nuanțe de accent ca să personalizezi spațiul în funcție de personalitatea copiilor tăi. Astfel, poți să obții un design interesant dacă integrezi galben, verde sau roz în decorul pereților.
  • Optează pentru obiecte decorative și accesorii care reflectă interesele și pasiunile copiilor. Poți alege teme precum supereroi, personaje de desene animate, animale sau astronomie.
  • Alege un mobilier modular și practic care să se potrivească cu spațiul disponibil, fără a-l aglomera. Un astfel de mobilier îți permite să așezi piesele în funcție de nevoile tale, fără prea mult efort, de aceea poate fi potrivit pentru amenajarea mansardei.
Descoperă mai multe idei de depozitare pentru spații mici care, cu siguranță, îți vor fi de folos în amenajarea mansardei.

Loc de joacă

  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 2
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 2
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 2
Dacă deja ai amenajat dormitorul copiilor într-una din camerele aflate în locuință, poți să folosești mansarda pe post de loc de joacă pentru ei. Astfel, le vei construi propriul spațiu de relaxare, unde au libertatea de a-și consuma energia și de a realiza tot felul de lucruri creative. Iată câteva idei de amenajare pod, astfel încât să-l transformi într-un loc de joacă:
  • Ca în cazul dormitorului, și pentru locul de joacă alege o paletă de culori vesele și luminoase, pentru a crea o atmosferă plină de bucurie. Poți utiliza, de asemenea, și stickere pentru pereți cu personaje animate sau teme care îi atrag pe cei mici.
  • Dacă spațiul îți permite, alege o compartimentare mansardă în zone distincte de joacă cu teme specifice, cum ar fi o zonă de citit cu perne și cărți sau o zonă de creație pe care să o amenajezi cu câteva scaune și o măsuță.
  • Amenajează un spațiu pentru depozitare. Chiar dacă este un loc de joacă, este bine ca organizarea să nu lipsească, astfel încât copiii să aibă cât mai mult spațiu la dispoziție pentru joacă. De aceea, este bine să incluzi în amenajare un mobilier cu etajere pe care să depozitezi jucăriile și cărțile copiilor.
Descoperă modelele de etajere de pe haaus.ro și amenajează mansarda așa cum îți dorești.
  • Așează un covor moale pe jos pentru a asigura un loc confortabil și sigur pentru copii. Cu cât acesta este mai colorat, cu atât vei aduce și mai multă veselie în spațiul de joacă.

Birou

  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 3
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 3
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 3
În cazul în care lucrezi mult de acasă și ai nevoie de un spațiu liniștit în care să te poți concentra, atunci poate fi o idee bună să-ți transformi mansarda într-un birou. Iată cum îl poți amenaja:
  • Investește într-un birou și un scaun ergonomic pentru a asigura un spațiu de lucru confortabil. Alege mobilier care să se potrivească cu dimensiunile pereților mansardei, pentru a folosi în mod eficient tot spațiul disponibil. Rafturile suspendate sau rafturile de perete pot fi, de asemenea, soluții utile.
Alege un birou cu sertare din portofoliul haaus.ro. Toate birourile disponibile sunt realizate din PAL melaminat, deci sunt rezistente și ușor de manevrat.
  • Dacă mansarda are ferestre, valorifică lumina naturală. Plasează biroul în apropierea ferestrei pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală. Totuși, asigură-te că există iluminare artificială adecvată pentru spațiul de lucru. O lampă de birou reglabilă și, eventual, niște corpuri de iluminat ambiental pot crea o atmosferă plăcută pe timpul serii.
  • Alege un decor simplu și minimalist pentru a menține un mediu de lucru ordonat. Culorile deschise pot face zona de lucru să pară mai luminoasă și mai spațioasă.

Dressing

  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 4
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 4
  • Transformarea unui pod în mansardă: sfaturi practice de care să ții cont | Galerie 4
O altă utilitate pe care i-o poți oferi mansardei în procesul de transformare a podului în mansardă este de a o folosi pe post de dressing. Astfel, eliberezi spațiu generos în celelalte încăperi ale locuinței și te bucuri, în același timp, de un spațiu dedicat hainelor și încălțămintei. Iată recomandările noastre în ceea ce privește amenajarea unui dressing într-o mansardă:
  • Optează pentru un mobilier modular, format din dulapuri cu sertare și suporturi pentru umerașe. Așează fiecare piesă de mobilier în funcție de necesități și spațiul disponibil.
Haaus.ro îți pune la dispoziție zeci de dulapuri, de diferite dimensiuni, potrivite pentru depozitarea hainelor în dressing. Alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
  • Decorează spațiul cu o oglindă mare. Aceasta poate face spațiul să pară mai deschis și poate servi drept punct de interes al dressingului. Poziționeaz-o astfel încât să fie ușor accesibilă și să ofere o perspectivă completă a ținutelor.
  • Adaugă în design și rafturi deschise pentru a expune încălțămintea, gențile și accesoriile. Acestea pot da un aer de eleganță încăperii, în timp ce oferă acces facil în accesarea articolelor dorite.
  • Completează designul cu un covor moale sau o mochetă pentru a crea o atmosferă confortabilă în dressing. Acest lucru poate să îmbunătățească aspectul estetic al dressingului și va aduce un plus de confort într-un pod transformat în mansardă.

Așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, de la optimizarea spațiului, la alegerea materialelor potrivite și respectarea reglementărilor locale, fiecare detaliu contează în procesul de mansardare casă veche sau nouă. Însă, cu atenție la detalii și o planificare eficientă a proiectului și a costurilor de mansardare casă, mansarda poate deveni un spațiu plin de personalitate, funcțional și adaptat nevoilor tale.

Sursă foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com

Descoperă mai multe

Autentificare

Ai uitat parola?

Nu ai încă un cont?
Creează cont