design dormitor matrimonial
Dormitor

Câte dimensiuni de pat există și cum o alegi pe cea potrivită: ghid practic

Patul este unul dintre elementele principale ale unui dormitor, așa că atunci când începi să amenajezi o astfel de cameră, este important să acorzi atenție acestui aspect. Dacă ai ales deja paleta de culori și stilul de amenajare pentru dormitorul tău și ai ajuns în etapa alegerii mobilierului și a patului pentru dormitor, te afli în locul potrivit.

Descoperă în cele ce urmează un ghid practic care să te ajute să alegi corect dimensiunea patului.

  • 3 criterii de luat în considerare pentru a alege dimensiunea corectă a patului
  • Dimensiuni standard ale paturilor și pentru cine sunt potrivite
    • Dimensiuni de paturi pentru o singură persoană
    • Dimensiuni pat dublu pentru 2 persoane
  • Modele de paturi pentru dormitor

3 criterii de luat în considerare pentru a alege dimensiunea corectă a patului

Alegerea unei dimensiuni corecte a patului nu numai că îți oferă confortul necesar pentru somn, dar are impact și asupra designului estetic al camerei. De aceea, este important să ții cont de cele 3 criterii de mai jos pentru a alege dimensiunea corectă pentru patul tău de dormitor:

  • Dimensiunea camerei: Primul lucru pe care este bine să îl faci înainte de a alege dimensiunea patului este să măsori dimensiunea dormitorului sau a camerei în care va fi amplasat. Asigură-te că lași suficient de mult spațiu liber pentru a permite circulația în jurul patului.

Descoperă mai multe idei pentru amenajarea unui dormitor mic în funcție de forma și utilitatea sa.

  • Înălțimea persoanei care va folosi patul: Acest aspect poate avea un impact semnificativ asupra confortului și a calității somnului. De aceea, în general, pentru un confort sporit, este recomandat ca patul să aibă o lungime cu cel puțin 10 centimetri mai mare decât înălțimea persoanei care îl va folosi.
  • Preferințe personale: În funcție de preferințele tale, poți să alegi dimensiunea patului pe care ți-o dorești, astfel încât să te simți cât mai confortabil în timpul somnului. De exemplu, chiar dacă dormi singur, atunci când ai nevoie de mai mult spațiu personal pentru a te simți confortabil, poți alege un pat dublu cu saltea, spațios.

Descoperă paturi de dormitor ieftine pe site-ul haaus.ro. Modelele variate și prețurile accesibile cu siguranță te pot ajuta să obții designul pe care îl dorești pentru dormitorul tău.

Dimensiuni standard ale paturilor și pentru cine sunt potrivite

Desigur, dimensiunea patului poate fi personalizată în funcție de nevoile și preferințele tale, însă poți alege și anumite dimensiuni standard care s-ar putea să fie potrivite pentru tine. Descoperă în continuare câte dimensiuni standard există pentru paturile de dormitor și pentru cine sunt potrivite.

Dimensiuni de paturi pentru o singură persoană

Dacă amenajezi un dormitor în care urmează să dormi singur, atunci ai putea să alegi un pat de dormitor pentru o singură persoană. Iată între ce dimensiuni poți alege:

Single: 90 x 200 cm

Acest tip de pat mic este potrivit pentru o singură persoană și, deși pare îngust, îți poate oferi suficient spațiu pentru a dormi confortabil. Patul single este ideal pentru adulți, dar și pentru copii și adolescenți.

Long Single: 90 x 210 cm

Deși este similar cu patul Single standard, așa cum poți observa, patul Long Single are o lungime mai mare pentru a oferi mai mult spațiu în special persoanelor mai înalte. Așadar, dacă ai nevoie de un pat mai lung pentru a te simți confortabil în timpul somnului, acest tip de pat pentru dormitor poate fi potrivit pentru tine.

Super Single: 120 x 200 cm

Dacă ai nevoie de și mai mult spațiu la dispoziție, atunci poți alege un pat Super Single cu o lungime de 2 metri și o lățime de 1 metru și 20 centimetri. Deși intră la categoria paturilor pentru o singură persoană, acesta poate fi potrivit și pentru 2 persoane, însă nu oferă foarte mult spațiu personal liber. De asemenea, patul Super Single poate fi potrivit și pentru cei care obișnuiesc să doarmă cu animalele de companie.

Iată câteva poze cu paturi de calitate pentru o singură persoană:

Dimensiuni pat dublu pentru 2 persoane

Acum că am văzut ce tipuri de dimensiuni sunt potrivite pentru persoanele care obișnuiesc să doarmă singure, iată ce mărimi poți alege dacă ai nevoie de un pat dublu pentru 2 persoane.

Double (pat matrimonial): 140 x 200 cm

Cunoscut și sub numele de pat matrimonial, patul Double este conceput pentru a oferi suficient spațiu astfel încât 2 persoane să poată dormi confortabil împreună. Dimensiunea sa de 1 metru și 40 de centimetri oferă o lățime suplimentară față de patul Super Single, permițând astfel persoanelor care dorm aici să aibă mai mult spațiu personal în timpul somnului.

Descoperă câteva paturi matrimoniale ieftine pe haaus.ro și amenajează-ți dormitorul așa cum ai visat, fără să investești prea mulți bani în design.

Pat Queen:  154 x 200 cm

Următorul tip de pat din punct de vedere al dimensiunii este patul Queen care este ceva mai spațios decât cel matrimonial standard. Mai exact, lățimea acestui tip de pat este mai mare cu 14 centimetri, în timp ce lungimea se păstrează aceeași. Deși lățimea nu este cu mult mai mare, cu siguranță poate face diferența în ceea ce privește confortul în timpul somnului într-un pat de 2 persoane.

Pat King Size: 160 x 200 cm

Deși patul matrimonial este cea mai populară alegere pentru dormitoarele folosite de 2 persoane, există și un pat King Size, adesea preferat de cuplurile care au nevoie de mai mult spațiu personal în timpul somnului. Acest pat este potrivit pentru dormitoarele mai spațioase întrucât este unul destul de masiv, iar într-un dormitor mic ar putea acapara toată încăperea, oferind senzația unui spațiu aglomerat.

Super King: 180 x 200 cm

Așa cum se poate observa, patul Super King este cel mai generos din punct de vedere al dimensiunii, motiv pentru care poate să ofere senzația de lux și confort pe toată durata somnului. Dacă alegi acest tip de pat, atunci nu uita să acorzi atenție și dimensiunii saltelei pentru pat, deoarece va trebui să fie una potrivită pentru un pat Super King.

Iată câteva poze cu paturi pentru 2 persoane:

  • pat dublu

Pe haaus.ro găsești paturi de vanzare cu tot cu mobilier, astfel că poți profita de acest lucru pentru a obține un design echilibrat în dormitorul tău!

Modele de paturi pentru dormitor

Acum că am stabilit dimensiunile patului de dormitor în funcție de utilitatea lor, a sosit momentul să îți prezentăm și câteva modele de paturi pentru dormitor care să te inspire să îți amenajezi camera așa cum îți dorești.

În funcție de înălțime, există:

  1. Paturi înalte pentru dormitor: Aceste paturi de dormitor cu picioare pot aduce un aer elegant în dormitor și sunt extrem de accesibile și confortabile. Ele pot avea un aspect mai tradițional sau mai clasic și pot oferi un spațiu suplimentar de depozitare în plus, datorită spațiului dintre cadrul de pat și podea, dacă există sertare sau spații de depozitare integrate în designul lor. De asemenea, paturile înalte extensibile pot fi potrivite și ca paturi pentru sufragerie.
  2. Paturi joase: Acestea au cadre mai scunde și oferă un aspect mai modern și minimalist dormitorului. De aceea, un pat jos poate fi ideal pentru cei care preferă un aspect simplu și curat în dormitor și pentru cei care doresc să creeze o senzație de spațiu mai mare într-o cameră de dimensiuni reduse.
  • pat dublu

De asemenea, mai există și:

  • Paturi rabatabile: Sunt acele paturi cu un mecanism special care permite rabatarea unei părți ale patului pentru a accesa spațiul de depozitare aflat dedesubt.
  • Paturi fixe: Spre deosebire de paturile rabatabile, paturile fixe nu au un mecanism special, însă există și în această categorie paturi cu spațiu de depozitare. Diferența este că spațiul de depozitare este reprezentat de sertare.
  • pat cu sertare

Un model mai special de pat pentru dormitor este cel cu baldachin. Spre deosebire de paturile convenționale, acesta are un cadru care susține un baldachin deasupra patului. Acest model este potrivit pentru tine dacă îți dorești un dormitor cu aspect elegant și romantic.

  • pat cu baldachin

Materiale și tapițerii pentru pat

Acum că ai descoperit mai multe modele de pat, iată câteva exemple de materiale și tapițerii de care te poți folosi pentru a-ți personaliza patul de dormitor.

În funcție de materialul din care sunt realizate, există paturi de dormitor din:

  1. Lemn masiv: Acestea sunt cunoscute pentru durabilitatea și aspectul lor natural și sunt potrivite pentru dormitoarele încăpătoare amenajate în stil rustic. Așadar, dacă ești în căutare de paturi rezistente, ai un dormitor încăpător și preferi stilul rustic, poți alege un cadru pat din lemn masiv.
  2. PAL sau MDF: Aceste modele de paturi sunt mai accesibile din punct de vedere financiar față de paturile de dormitor din lemn masiv, însă pot oferi o gamă variată de finisaje și culori, de la paturi gri, la paturi albe sau negre. Așadar, dacă ești în căutare de paturi ieftine, această opțiune poate fi potrivită pentru tine ca raport calitate – preț.
  3. Metal: Un schelet de pat din metal poate fi realizat din oțel sau fier forjat și poate fi în diferite stiluri. Dacă ești adeptul designului modern sau industrial, un pat de dormitor din metal poate fi alegerea potrivită pentru tine.

Ratan: Paturile din ratan pot oferi dormitorului tău un aspect exotic și pot fi potrivite pentru un decor în stil tropical sau boem. Poți alege un pat de mijloc ieftin, lângă care să amplasezi și 2 noptiere din același material sau poți alege un pat simplu de perete pentru a obține un aspect mai aerisit.

  • pat din lemn masiv

În funcție de tapițerii, există paturi de dormitor tapițerie din:

  1. Material textil: Acest tip de tapițerie pentru patul din dormitor poate oferi un aspect confortabil și călduros în cameră și este accesibil ca și preț. Poți alege un pat matrimonial alb pentru dormitor sau un cadru de pat negru cu tapițerie de aceeași nuanță.
  2. Piele: Indiferent că vorbim despre piele naturală sau sintetică, tapițeriile de acest tip pot oferi un aspect luxos dormitorului, fără a fi nevoit să investești mult în amenajare. Aceste tapițerii pot fi ușor de curățat, însă necesită o întreținere constantă pentru a-și păstra aspectul de-a lungul timpului.
  3. Bumbac: Fiind de-o textură moale, bumbacul poate oferi acel plus de confort de care ai nevoie în dormitor. Cu o astfel de tapițerie, cu siguranță vei reuși să creezi atmosfera potrivită pentru un somn odihnitor.
  4. Catifea: Dacă îți dorești un aspect elegant în dormitor, atunci alege un pat cu tapițerie din catifea. Deși necesită atenție deosebită la întreținere, aspectul pe care îl oferă unui dormitor merită tot efortul.
  • tapiterie material textil

Așa cum ai văzut, există mai multe mărimi de paturi dintre care poți alege atunci când îți amenajezi dormitorul. Așadar, dacă ești în căutare de paturi pentru dormitor matrimonial, atunci ar trebui să te orientezi spre dimensiuni mai generoase, iar dacă îți dorești un pat pentru o persoană, atunci poți alege dimensiuni mai reduse. În ceea ce privește modelele de paturi, poți alege un pat fără picioare, un pat tapițat înalt sau un pat fabricat din materialul care se potrivește cel mai bine cu designul ales.

sursă foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com

Roxana Bocicai

autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *