living open-space canapea albastra
Living

Idei și mobilă pentru amenajarea unui living mic

A sosit momentul să îți amenajezi livingul și nu știi de unde să începi? Dacă spațiul pe care urmează să îl decorezi este mic, probabil că te întrebi cum îl poți organiza astfel încât să fie practic, dar să lase și impresia de spațiu. O sufragerie aglomerată te poate deranja vizual și nu îți oferă acea senzație de confort. Așadar, venim în ajutorul tău cu idei de amenajare living simple și moderne.

Idei de amenajare în funcție de tipul locuinței

living mic apartament

Tipul locuinței este primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când începi căutările de mobilă și decorațiuni pentru sufragerie. Necesitățile sunt în mare parte aceleași, dar există și elemente specifice, atunci când vorbim despre apartament sau casă. Pentru a-ți face o imagine mai clară asupra acestor necesități, îți poți pune următoarele întrebări:

  • livingul va mai avea și alt rol? (spațiu de dormit sau de luat masa)
  • îmi doresc un design cu multe spații de depozitare?
  • cât timp îmi voi petrece în acest spațiu?
  • în ce mod vreau să îmi petrec timpul în acest spațiu?

Idei amenajare living apartament

Să începem prin a întocmi o listă cu toate cele necesare pentru amenajarea sufrageriei în apartament. Am pregătit pentru tine o listă completă din care poți alege ceea ce este necesar pentru tine:

  • canapea
  • fotoliu/fotolii
  • scaun living/balansoar
  • covor
  • set mobilă living
  • corpuri de iluminat
  • draperii și perdele
  • obiecte decorative: vaze, tablouri, figurine, aranjamente florale etc.

Pentru un living mic și modern, secretul este alegerea unei palete plăcute de culori. Poți folosi cu succes nuanțe de bej sau, dacă iubești culoarea, cu siguranță te vei simți bine într-un decor oliv sau albastru petrol.

Când vine vorba despre amenajare living în apartament mic, mobila trebuie să fie cât mai compactă, dar și practică, în același timp. Soluția este alegerea unui set de mobilier sau a unei biblioteci modulare. Aceasta exprimă eleganță, bun-gust și conferă un aer foarte modern.

Iată o selecție de biblioteci modulare moderne, ce vor face diferența atunci când începi procesul de amenajare a livingului în apartament.

biblioteca modulara haga5

Vezi toate modelele de biblioteci modulare

Idei amenajare living casă

La casă, poți opta pentru diverse idei de design living, în funcție de necesități și de compartimentarea casei. Dacă aceasta este bine compartimentată și dispune de multe camere, atunci ai nevoie de un design living mic, cu elemente puține, dar esențiale. Motivul este acela că nu ai nevoie de foarte mult spațiu de depozitare în living, deoarece poți utiliza alte camere pentru asta.

Idei de amenajare în funcție de forma camerei

În funcție de forma camerei, vei ști ce tip de mobilier să alegi și cum să îl asociezi cu decorațiunile. Ne axăm în continuare pe design interior pentru livinguri de dimensiuni reduse, astfel că principala condiție este ca totul să fie cât mai compact și aerisit. Forma camerei îți impune automat să mergi în anumite direcții.

Idei amenajare living dreptunghiular

living dreptunghiular

Amenajarea unui living mic și îngust poate părea dificilă, dar este, de fapt, foarte simplă, dacă știi câteva trucuri. Unul dintre ele este să lipești canapeaua de perete și să te axezi pe corpuri de mobilier înguste și etajere. Acestea salvează mult spațiu și dau un plus de unicitate casei tale.

etajera goa

Alege modelul favorit din colectia completa de etajere

În amenajarea unui living dreptunghiular poți include și un balansoar sau un fotoliu de mici dimensiuni și plante decorative. Acestea vor înviora atmosfera și vor reîmprospăta aerul din încăpere. În cazul amenajarii unui living lung și îngust, poți achiziționa un set de canapea + fotoliu, pentru a le așeza pe același perete și pentru a crea mai mult spațiu pentru relaxare sau privit la televizor, împreună cu familia.

Iată câteva idei de amenajare a unui living dreptunghiular:

living dreptunghiular

living ingust

Idei amenajare living pătrat

living patrat

Iată câteva sfaturi și idei pentru amenajarea livingului, atunci când acesta este pătrat. Caută un covor pătrat și amplasează mobilierul în jurul acestuia. Acesta este un truc des întâlnit în amenajări pentru un living mic și elegant. Un alt lucru important este ca mobilierul să fie așezat peste covor. Canapeaua clasică, dar și colțarele sunt compatibile cu o cameră pătrată.

Idei amenajare living open space

Este tot mai la modă să ai living și dining în aceeași cameră, în special dacă nu dedici foarte mult timp gătitului. Un living open space mic are două zone principale: zona de relaxare și cea de luat masa. Avantajul unei amenajari de living mic cu bucătărie open space este acela că încăperea pare mult mai mare. Masa poate fi chiar pliabilă, astfel încât să o utilizezi doar atunci când ai nevoie de ea.

Un nou trend în materie de amenajări ale unui living open space este acela de a opta pentru o insulă de bucătărie ce este utilizată și pe post de masă. Astfel, obții un look rafinat și economisești spațiu.

Iată câteva idei pentru amenajarea livingului open space:

living open space

living open space cu bucatarie

Stiluri de design living

Fiecare om are personalitatea sa și anumite afinități în ceea ce privește amenajările interioare pentru living. Dacă ești o persoană pragmatică, vei opta, cel mai probabil, pentru amenajarea livingului clasic, iar dacă ești o fire romantică, te vei simți extraordinar într-un decor cu influențe boho ori scandinave.

Pentru un proiect de amenajare sufragerie clasică, lemnul este elementul predominant. Poți opta pentru draperii solide, culori neutre, cheia acestui stil fiind simetria.

Un model de sufragerie boho are elemente care te duc cu gândul către natură, așa cum ar fi scaunele din ratan și covoarele țesute.

Amenajare living cu șemineu

Un living mic cu șemineu îți va oferi un plus de confort și de rafinament, în special pe timp de iarnă. Acesta poate fi unul strict decorativ (în apartament) sau funcțional, dacă locuiești la casă.

Amenajare living cu colțar

Colțarul este una dintre alegerile predominante și una dintre cele mai practice idei de amenajare a livingului în apartament sau chiar și la casă. Adesea, acesta se poate transforma în pat, atunci când ai musafiri. În cazul în care va fi utilizat în mod frecvent pentru dormit, acordă atenție calității materialului din care este confecționat, deoarece o țesătură de slabă calitate se va deteriora rapid.

Amenajare living modern

Cu siguranță ai observat că tot mai mulți oameni decorează casa astfel încât sufrageria să poată fi living și dormitor, în același timp. Este o idee de amenajare a livingului minunată, mai ales pentru familiile numeroase.

Amenajarea unui living modern este foarte simplă, dacă știi ce tip de mobilier să alegi. Spre exemplu, măsuța de cafea clasică nu este potrivită în acest context, dar o măsuță cu un design asimetric sau inedit va da un alt aer încăperii.

Vezi aici mai multe modele de masute moderne

Pernele colorate, corpurile de iluminat sau fotoliile tip bean bag intră în categoria de decorațiuni pentru un living modern. Dacă nuanțele camerei sunt unele neutre, poți crea o pată de culoare și cu ajutorul draperiilor sau al unui tablou. Pentru un look modern, te poți orienta către picturi abstracte.

Amenajare living simplu

De multe ori, simplitatea este mai frumoasă și mai armonioasă, așa că, dacă îți dorești acest lucru, poți urma următoarele sfaturi:

  • include maximum două culori în decor
  • mergi pe nuanțe deschise, cum ar fi albul, bejul, cremul sau ivory
  • alege draperii fără imprimeuri bogate și fără inserții metalice (aurii, argintii etc.)
  • nu exagera cu decorațiunile, ci axează-te pe câteva obiecte de bun-gust și de calitate

Alte idei inedite pentru amenajare living mic

După ce ai ales piesele importante, te poți inspira și din alte idei de decor pentru living în ceea ce privește detaliile, deoarece acestea fac diferența. Cele mai multe idei de amenajare ale unui living mic pornesc de la starea pe care vrei ca acesta să ți-o transmită. În funcție de asta, cauți elementele cele mai potrivite.

Idei parchet living

Parchetul oferă un aspect plăcut, confortabil și stilat, de aceea îl regăsim în majoritatea locuințelor, indiferent că vorbim despre apartamente sau despre case. Acesta este disponibil într-o varietate mare de culori, începând cu nuanțele naturale până la alb, gri sau negru. Sfatul nostru este să alegi aceeași nuanță pentru toată casa.

Am pregătit pentru tine câteva idei de parchet pentru living:

parchet gri

parchet natural

Idei amenajare perete living

Dacă vrei ca unul dintre pereți să fie punctul central al camerei, atunci cea mai simplă metodă este să îl tapetezi. Bineînțeles că modelul trebuie să fie în concordanță cu stilul camerei.

Iată câteva idei de amenajare pentru peretele din living:

tapet iving tapet living idei tapet living

Idei decor living

Pe lângă cele menționate mai sus, am pregătit și alte idei de amenajare a livingului și idei de decor pentru living:

  • seturi de tablouri poziționate deasupra canapelei
  • perete decorat cu riflaj din lemn
  • perete despărțitor din sticlă între living și bucătărie
  • fotoliu suspendat prins de tavan
  • lumini ambientale tip bandă LED
  • plante decorative naturale sau artificiale
  • decorațiuni lucrate manual, precum tablourile cu licheni și mușchi naturali
  • culoare unică, de exemplu, amenajarea livingului alb

Indiferent de stilul pe care îl alegi, ai tot timpul în vedere faptul că, deși există foarte multe idei de design interior, scopul final al unei amenajări interioare este acela de a te face să te simți ca acasă.

Sursă foto: Pexels, Pexels, Pexels, Pexels, Pexels, Pexels, Pinterest, Pexels, Pexels, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pexels, Pexels

 

Roxana Bocicai

profil autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *