Birou

Cum alegi mobilierul perfect pentru munca de acasă

Lucrul remote a devenit deja obișnuit, iar din ce în ce mai mulți angajați și mai multe companii realizează beneficiile acestei opțiuni. Fie că este vorba despre un stil de lucru hibrid sau exclusiv de acasă, această formulă înseamnă economii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, o flexibilitate mai mare, posibilitatea de a lucra de oriunde, eliminarea timpului petrecut în trafic, care în orașele mari poate înseamna chiar și câteva ore zilnic, și capacitatea de a te concentra la sarcinile de serviciu fără întreruperi. 

Confortul este unul dintre cele mai importante avantaje ale lucrului de acasă, pe care îl căutăm cu toții și îl găsim foarte rar într-un mediu oficial de muncă. Există joburi care pot fi practicate de oriunde, iar confortul unei locuințe este cel pe care l-ar alege majoritatea celor care pot lucra de acasă. Este locul unde nu există întreruperi din partea colegilor, poți regla lumina și temperatura așa cum dorești, poți face cumpărături online știind că vei fi găsit întotdeauna de curier, poți lua masa când și unde dorești și poți lua o pauză de câte ori simți nevoia. Însă, pentru a face toate aceste lucruri fiind în același timp productiv, ai nevoie de mobilierul de birou potrivit, adaptat nevoilor tale.

Avantajele unui spațiu de lucru amenajat acasă 

Indiferent de mediul în care lucrăm sau de numărul de zile pe săptămână în care muncim de acasă, este esențial să avem un spațiu special amenajat, care să ne inspire, să ne ofere confort și să ne ajute să fim productivi.

Ergonomia unui spațiu de lucru acasă este importantă pentru a ne menține starea de sănătate și pentru a putea optimiza cât mai bine timpul acordat sarcinilor de lucru. De aceea, este recomandat să existe în locuință un spațiu special dedicat lucrului, cu mobilier și accesorii potrivite, un birou la care să lucrezi confortabil și în care să te poți concentra cât mai bine.

Deși pare mult mai comod să lucrăm de pe canapea sau din pat, acest lucru nu va funcționa foarte mult timp, pentru că vom fi tentați să lăsăm lucrul deoparte și să deschidem televizorul sau să tragem un pui de somn. În plus, pozițiile de lucru din pat sau de pe canapea ori fotoliu pot suprasolicita coloana vertebrală și pot duce la dureri musculare.

Cea mai bună metodă de a fi productivi atunci când lucrăm de acasă este să găsim un spațiu în care să putem crea un minibirou, cu lumina potrivită, echipamentele tehnice necesare și un scaun de birou cât mai comod, care să ne ajute să avem o poziție confortabilă chiar dacă lucrăm foarte mult timp. Toate acestea ne vor ajuta să ne dezvoltăm obiceiuri simple, care în timp vor avea un impact major asupra stilului nostru de viață.

Este recomandat să separăm spațiul de lucru de acasă de zonele unde ne desfășurăm celelalte activități, nu doar din considerente estetice, ci și pentru că astfel putem să delimităm mai bine și mai eficient timpul pe care îl acordăm lucrului și cel dedicat relaxării sau altor treburi casnice.

De asemenea, este recomandat să amenajezi un spațiu de lucru acasă astfel încât să beneficiezi de cât mai multă lumină naturală care, de cele mai multe ori, este inexistentă în spațiile din clădirile de birouri. Lumina naturală are un impact major asupra performanțelor noastre și ne ajută să fim mult mai eficienți atunci când lucrăm.

Un alt avantaj al spațiului de lucru pe care îl poți amenaja acasă este limitarea expunerii la lumina nocivă a ecranelor. Dacă la birou îți impui să termini o anumită sarcină și uiți de pauze, acasă poți pleca din colțul amenajat ca birou și poți merge pe balcon să iei puțin aer sau să faci o altă activitate care nu implică ecranul laptopului sau al calculatorului.

În general, spațiile de birouri nu beneficiază de foarte multe opțiuni de lucru. De aceea, îți poți amenaja acasă un loc în care să poți lucra așa cum te simți bine, cu piese de mobilier care te ajută să ai o poziție corectă, fără a pune presiune pe coloana vertebrală și pe mușchi. Poți, de asemenea, să improvizezi și să adaptezi biroul conform nevoilor tale, cu perne pentru suport lombar sau cervical, de exemplu.

Cum alegi mobilierul potrivit pentru spațiul de lucru de acasă 

Există o mulțime de beneficii ale lucrului de acasă și ale amenajării unui spațiu dedicat activităților profesionale. Când alegi piese de mobilier pentru birou, gândește-te să obții o configurație nu doar comodă, ci și eficientă, care să te ajute să fii productiv.

Atunci când alegi biroul, ia în considerare un model cât mai ergonomic, care să fie însă prevăzut cu mai multe sertare și cu spațiu suficient pentru monitor sau pentru laptop. De asemenea, scaunul pentru care optezi trebuie să fie cât mai confortabil și să îți asigure suportul de care ai nevoie pentru o poziție corectă.

Dacă locuiești într-un apartament mai mic, amenajarea unui birou poate fi mai dificilă, însă, dacă alegi cu grijă locul pentru aceste activități și mobilierul potrivit, poți obține un spațiu perfect pentru nevoile tale. Gândește-te cu atenție unde poți organiza spațiul astfel încât să poți lucra în liniște, unde să ai suficientă lumina naturală și unde să poți adăuga și alte elemente de care ai nevoie, de exemplu o biblioteca de birou unde să poți păstra documente importante sau alte lucruri de care ai nevoie frecvent.

Spațiile de depozitare sunt importante în orice locuință, însă sunt cu adevărat esențiale pentru spațiul în care amenajezi biroul de acasă. Dacă nu ai foarte mult loc pe podea, gândește-te la o amenajare pe verticală, cu etajere de birou spațioase, în care să poți păstra nu doar lucrurile legate de munca ta, ci și obiecte de decor la care îți face plăcere să te uiți și care te inspiră. 

Dacă spațiul de care dispui acasă este unul generos, atunci ai libertatea de a extinde amenajarea biroului și poți adăuga mai multe piese de mobilier și accesorii. Poți, de exemplu, să adaugi un fotoliu pe care să te relaxezi atunci când iei o pauză, plante care să înveselească atmosfera sau corpuri de iluminat ori decorațiuni mai voluminoase.

Indiferent care este suprafața pe care o poți dedica pentru amenajarea unui birou acasă, este important să fie un loc în care să te simți confortabil, să poți lucra în liniște și să te ajute să fii cât mai productiv și eficient. Pentru cei care preferă lucrul de acasă, confortul este cel mai important aspect, de aceea, alege cu atenție piesele de mobilier pentru birou și accesoriile, pentru a te simți cât mai bine și mai inspirat.

Atunci când lucrezi de acasă, ai o mulțime de avantaje, nu doar economice, ci și benefice pentru starea ta de bine. Confortul este esențial, așa că este important să existe o amenajare cât mai naturală, eficientă și ergonomică, în care să te simți bine și în care să poți lucra cât mai productiv.

Sursa foto: Shutterstock

Roxana Bocicai

profil autor
Pasionată de scris și design interior, Roxana are o vastă experiență de home furnishing, obținută pe parcursul celor 8 ani în poziția de coordonator de comunicare în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare.
Este permanent la curent cu tendințele din industrie și crede cu tărie că lucrurile cu care ne înconjurăm acasă și la birou ne pot face viața de zi cu zi mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *